Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Pasztet pieczarkowo jajeczny
- 10 jajek, ugotowanych na twardo
- 200 g cebula
- 500 g pieczarek
- 20 g oleju
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżki gęstej śmietany 18 %
- 100-110 g bułki tartej
- 0,5 łyżeczki bazyli
- 0,5 łyżki majeranku
- 2 jajka
- 1 pęczków Szczypiorku
- 1 pęczków pietruszki
- sól ,pieprz
-
6
1h 15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Włącz piekarnik na 200°
Jajka ugotowane (gotować w thermomixie 2x po 5 sztuk, 400 ml wody+ koszyczek- 13 min/varoma/obr.1 lub w garnku na plycie) pokroić w kostkę. Cebula i pieczarki przekrojone na połówki dodajemy do
"Blokada naczynia miksującego" rozdrabniamy 30s /obr 5 ,dodać olej lub masło 3 min/120°/obr1 -dusimy bez miarki aby woda z pieczarek odparowała. Dodajemy do
"Blokada naczynia miksującego" pokrojone jajka do tego posiekany szczypiorek i pietruszkę solimy ,pieprzymy następnie dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, majonez, śmietanę, bazylię, majeranek, można też dodać łyżeczkę czerwonej papryki.
wyrobic za pomoca kopystki 1 min/
"Ciasto" / Tak gotową masę przekładamy do formy prostokątnej wys 8/szer 12/dl 30 cm wyłożoną pergaminem. Pieczemy w temp. 200° przez 1 godzinę . Z wyjmowaniem lepiej poczekać aż będzie całkiem zimny
Kroi się bez problemu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzpasztet jest przepyszny! Już na zawsze pozostanie...
pasztet jest przepyszny! Już na zawsze pozostanie w moim menu. Dodałam do smaku trocję startego żółtego sera.
zauwazylam, poprawilam, ale nie wiem jaka jest...
zauwazylam, poprawilam, ale nie wiem jaka jest tego przyczyna, czesto to mam
Chyba przepis wymaga jeszcze poprawek, nic z niego...
Chyba przepis wymaga jeszcze poprawek, nic z niego nie wiadomo😒