Składniki
0 litr/litra/litry/litrów
Mleko
- 400 g wiórek kokosowych, niesiarkowanych
- 2 litry wody
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Wsypuję 2 torebki wiórków do naczynia i miksuję 3-4 sec/obr 7-10. Następnie zalewam je litrem wody i gotuję 10-15 min/80-100 stopni/obr 3-4.
Następnie miksuję 5-10 min/obr10. Potem wylewam na przygotowane wcześniej sitko z gazą i zostawiam, żeby trochę wystygło. Następnie wyciskam mleko.
Chyba, że ktoś posiada ChufaMix, wtedy podgrzewamy tylko do 80 stopni i przelewamy do urządzenia i wyciskamy mleko.
Mleko przelewam do słoika, a wiórki z powrotem do naczynia.
Zalewaw je ponownie 1 litrem wody i znowu gotuję i miksuję tak samo jak poprzednio.
Następnie wyciskam mleko.
Wiórki wykładam na blaszkę i suszę 1 godz. w 100 stopniach, termoobieg w piekarniku.
A mleko przelewam do TM i zagotowuję, następnie przelewam do słoika.
W lodówce stoi około tygodnia.
Jest pyszne, tłuste i zdrowe.
Faza 1 gotowanie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Idealne do budyniu z tapioki , placuszków czy naleśników.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz