3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Najlepsze mleko kokosowe


Wydrukuj:
4

Składniki

0 litr/litra/litry/litrów

Mleko

  • 400 g wiórek kokosowych, niesiarkowanych
  • 2 litry wody
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Faza 1 gotowanie
  1. Wsypuję 2 torebki wiórków do naczynia i miksuję 3-4 sec/obr 7-10. Następnie zalewam je litrem wody i gotuję 10-15 min/80-100 stopni/obr 3-4. 

  2. Następnie miksuję 5-10 min/obr10. Potem wylewam na przygotowane wcześniej sitko z gazą i zostawiam, żeby trochę wystygło.  Następnie wyciskam mleko.

    Chyba, że ktoś posiada ChufaMix, wtedy podgrzewamy tylko do 80 stopni i przelewamy do urządzenia i wyciskamy mleko.

    Mleko przelewam do słoika, a wiórki z powrotem do naczynia. 

  3. Zalewaw je ponownie 1 litrem wody i znowu gotuję i miksuję tak samo jak poprzednio. 

    Następnie wyciskam mleko.

    Wiórki wykładam na blaszkę i suszę 1 godz. w 100 stopniach, termoobieg w piekarniku. 

    A mleko przelewam do TM i zagotowuję, następnie przelewam do słoika.

    W lodówce stoi około tygodnia. 

    Jest pyszne, tłuste i zdrowe. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Idealne do budyniu z tapioki tmrc_emoticons.), placuszków czy naleśników. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy