3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Musztarda pikantna


Wydrukuj:
4

Składniki

1 słoik/słoiki/słoików

musztarda

  • 15 g czarnej gorczycy
  • 85 g białej gorczycy
  • 150 g wody
  • 60 g octu winnego, 6%
  • pół łyżeczki soli, drobnej
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1.  

     

    1. obie gorczyce wsypać do naczynia miksującego, włożyć koszyczek, nałożyć miarkę, zemleć – 30 s, obr. 10

    2. otworzyć naczynie, przemieszać gorczycę od samego dna, założyć koszyczek i zemleć ponownie – 30 s, obr. 10, czynność powtórzyć raz jeszcze.

    3. wyjąć koszyczek, wsypać sól, wlać wodę i ocet, miksować – 3,5 min, obr. 10

    4. otworzyć naczynie, zebrać masę ze ścianek i przykrywki i znowu miksować – 3,5 min, obr. 10, czynność powtórzyć jeszcze raz.

    5. gotową musztardę przełożyć do słoika

    6. przechowywać w lodówce

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Z podanej proporcji powstaje musztarda bardzo ostra. Jeśli chcemy otrzymać łagodniejszą, to część czarnej gorczycy trzeba zastąpić białą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Musztarda nie jest ostra tylko jest piekielnie...

    Zgłoszony przez grazkath na lipca 9, 2017 at 22:33.

    Musztarda nie jest ostra tylko jest piekielnie ostra!! Ja uwielbiam ostrości ale to co wyszło z tego przepisu to jest MEEEGGGAAA ostre..... przekładając do słoika miałam wrażenie że mnie w oczy szczypie.... chyba jutro dorobię porcję z samej białej gorczycy i spróbuję złagodzić smak.... bo do oryginalnego przepisu dodałam 2 łyżki więcej miodu i niestety smak nie złagodniał tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę spóbować.

    Zgłoszony przez AgaW2 na maja 26, 2016 at 10:14.

    Muszę spóbować.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można taką musztardę

    Zgłoszony przez kocia_melodia na lipca 7, 2015 at 10:25.

    Czy można taką musztardę jakoś zakonserwować aby nie trzeba było jej przechowywać w lodówce tylko w piwnicy? Chciałabym zrobić zapas do słoiczków na zimę. Czy pasteryzacja wchodzi w grę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Musztarda wychodzi bardzo

    Zgłoszony przez magdolek na lutego 11, 2015 at 19:59.

    Musztarda wychodzi bardzo smaczna, robilam, koszyczek faktycznie zmniejsza pole manewru ziarenek.  . Do mieszania  jej, dobrze jest nałozyc motylek z racji ze musztardy nie robimy bardzo duzo i nie zostaje wtedy na sciankach naczynia.Nie gotujemy, to nie produkcja masowa do marketu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • OSTRZEGAM PRZED UŻYWANIEM

    Zgłoszony przez szymon70 na czerwca 17, 2014 at 15:47.

    OSTRZEGAM PRZED UŻYWANIEM CZARNEJ  GORCZYCY Rozgniecione nasiona gorczycy czarnej mają bardzo silne działanie. Przyłożone do skóry rozszerzają naczynia krwionośne, wywołują miejscowe zaczerwienienia oraz uczucie intensywnego pieczenia. Działanie to jest tak silne, że po krótkim czasie następuje uszkodzenie skóry z objawami stanu zapalnego, a nawet powierzchniowej martwicy tkanek. A jeszcze silniej działają na błony śluzowe. Niewielka ilość nasion pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia perystaltykę jelit i powoduje lepsze przyswajanie pokarmów. Większe dawki wywołują stan zapalny błon śluzowych żołądka i jelit, uszkodzenie kłębków nerkowych, krwiomocz i białkomocz. Długotrwałe przyjmowanie nasion (lub ostrej musztardy) może doprowadzić do uszkodzenia gruczołu tarczycowego, a nawet powstania wola.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie powinno to być gotowane

    Zgłoszony przez szymon70 na czerwca 16, 2014 at 15:10.

    Nie powinno to być gotowane lub wrzące porównując z przepisem na musztardę robioną w domowy sposób to coś mi nie pasuje i jeszcze jedno powinien być czas na przegryzienie się składników

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie robiłam jeszcze tej

    Zgłoszony przez Agn. na czerwca 16, 2014 at 08:28.

    Nie robiłam jeszcze tej musztardy, ale w wydaje mi się, że z koszyczkiem nic się nie stanie. Koszyczek opiera się na nożach, czyli podczas mielenia pozostaje nad nimi. Użycie koszyczka prawdopodobnie ma na celu lepsze zmielenie nasion gorczycy, ponieważ pozostają one wtedy przez  cały czas mielenia na poziomie noży a nie latają po całym naczyniu.

    Mam nadzieję, że pomogłam tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dlaczego trzeba włożyć

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na czerwca 16, 2014 at 05:48.

    Dlaczego trzeba włożyć koszyczek do mielenia ,czy aby się nie zniszczy?

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze