3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

miód z pokrzywy


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

miód z pokrzywy

  • 100-150 g młode łodygi pokrzywy
  • 1 litra wody
  • 800-1000 g cukier, (brazowy lub już końcówka starego miodu)
  • sok z cytryny
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Zrywamy młode łodygi pokrzywy. Dokładnie ja myjemy pod bieżącą wodą. Wkladamy do Closed lid,zalewamy wodą. gotujemy 50 min/ 80° /Counter-clockwise operation/ obr 1.Odcedzamy na drobnym sitku, łodygi wyrzucamy. Odcedzony wywar wlewamy z powrotem do Closed lid, 5 min/varoma/Counter-clockwise operation/ obr.1 w czasie gotowania wsypujemy cukier i sok z cytryny. Gdy powstanie piana , zbieramy ją łyżką i wylewamy. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoików. Słoiczki mocno zakręcamy , pasteryzujemy 20 minut.

    Miód pokrzywowy – stosowanie

    W celach leczniczych miód pokrzywowy należy stosować 3 razy dziennie – 1 łyżeczkę miodu po posiłku. Szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych tego typu kuracja wzmacniająca będzie bardzo przydatna.

10
11

Porady

PASTERYZACJA
Ta metoda jest polecana dla słoików z klasyczną, metalową nakrętką. Słoiki z gumką i metalowymi klipsami pod wpływem gotowania zwilgotnieją pod gumką i nie będą szczelne.

Krok 1. Gorące słoiki napełniamy przetworami i dokładnie zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń, warto korzystać z grubych ściereczek, rękawic kuchennych oraz szczypiec do słoików.
Krok 2. Na dnie dużego garnka układamy specjalną, metalową wkładkę do pasteryzacji lub czystą ścierkę kuchenną (zapobiegnie to pękaniu słoików w kontakcie z mocniej nagrzanym dnem garnka).
Krok 3. Do garnka wkładamy słoiki, ustawiając je tak, żeby mogła między nimi swobodnie przepływać woda (najlepiej pasteryzować słoiki partiami, wybierając do jednej partii te o podobnej wysokości).
Krok 4. Zalewamy słoiki gorącą wodą tak, żeby sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego słoika i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 5. Pasteryzujemy słoiki przez ok. 10-30 minut, zgodnie z przepisem na przetwory, którymi zostały napełnione. Wieczka słoików powinny się uwypuklić i delikatnie strzelić.
Krok 6. Wyjmujemy słoiki z wrzątku, dociskamy wieczka i jeszcze raz dokręcamy.
Krok 7. Zawijamy słoiki w gruby ręcznik lub koc (opcjonalnie), albo wkładamy pod kołdrę/pierzynę, obracamy do góry dnem i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin do wystudzenia.

ALTERNATYWNE WEKOWANIE SŁOIKÓW BEZ GOTOWANIA

Klasycznie zakręcane słoiki lub słoiki ze szklaną przykrywką, gumką i metalowymi klipsami można zabezpieczyć przed dostępem powietrza czyli zawekować bez gotowania w garnku.
Krok 1. Gorące słoiki napełniamy przetworami i dokładnie zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń, warto korzystać z grubych ściereczek, rękawic kuchennych oraz szczypiec do słoików.
Krok 2. Zakręcamy/zamykamy słoiki, obracamy do góry dnem i zawijamy w gruby koc/ręcznik lub szczelnie otulamy pierzyną/grubą kołdrą, na kilka-kilkanaście godzin do wystudzenia.

WEKOWANIE SŁOIKÓW W PIEKARNIKU

Ta metoda nie jest polecana dla słoików ze szklanym wieczkiem i gumką, która może nie wytrzymać wysokiej temperatury panującej w piekarniku.
Krok 1. Gorące słoiki napełniamy przetworami i dokładnie zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń, warto korzystać z grubych ściereczek, rękawic kuchennych oraz szczypiec do słoików.
Krok 2. Ustawiamy słoiki na blaszce (można zabezpieczyć ją papierem do pieczenia) i wstawiamy całość do piekarnika (może być częściowo nagrzany, jeśli wcześniej były w nim trzymane słoiki czekające na napełnienie przetworami).
Krok 3. Nastawiamy piekarnik na 130 °C i od momentu jego nagrzania trzymamy w tej temperaturze słoiki przez 60 minut.
Krok 4. Wyjmujemy słoiki z piekarnika, dociskamy wieczka, jeszcze raz dokręcamy, obracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.

WEKOWANIE SŁOIKÓW POD KOCEM/KOŁDRĄ/PIERZYNĄ

Ta metoda jest polecana wyłącznie do zawekowania gorących przetworów, które nakładamy do gorących słoików. Można zastosować ją zarówno w przypadku słoików zakręcanych jak i tych ze szklanym wieczkiem, gumką i metalowym klipsem.
Krok 1. Gorące słoiki napełniamy przetworami i dokładnie zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń, warto korzystać z grubych ściereczek, rękawic kuchennych oraz szczypiec do słoików.
Krok 2. Obracamy słoiki do góry dnem i zawijamy w gruby ręcznik lub koc, albo wkładamy pod kołdrę/pierzynę i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin do wystudzenia.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • SUPER

    Zgłoszony przez Renusia20071 na maja 24, 2017 at 17:19.

    SUPERWink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • annorr - Mioacuted pokrzywowy ndash stosowanie...

    Zgłoszony przez BeataPatulska na maja 10, 2017 at 23:41.

    annorr - Miód pokrzywowy – stosowanie

    W celach leczniczych miód pokrzywowy należy stosować 3 razy dziennie – 1 łyżeczkę miodu po posiłku. Szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych tego typu kuracja wzmacniająca będzie bardzo przydatna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Interesujcy przepis prosz o informacj jak spoywa

    Zgłoszony przez annorr na maja 9, 2017 at 13:49.

    Interesujący przepis, proszę o informację, jak spożywać

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pokrzywa zapobiega biegunkom hamuje krwawienia...

    Zgłoszony przez BeataPatulska na maja 7, 2017 at 11:32.

    Pokrzywa zapobiega biegunkom, hamuje krwawienia. Dziala leczniczo na wlosy. Ponadto pokrzywa jest bogata w wapń, potas, magnez, witaminy: C, K, B2, B6 oraz prowitaminę A.Pomaga walczyc ze stresem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy przepis Do czego mona uywa tego...

    Zgłoszony przez Grace07 na maja 3, 2017 at 13:05.

    Bardzo ciekawy przepis. Do czego można używać tego miodu i czy ma on jakieś właściwości?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze