Składniki
Domowa granola
- 200 g płatków owsianych górskich
- 250 g płatków orkiszowych
- 70 g pestek słonecznika
- 60 g Migdałów
- 60 g orzechow wloskich
- 60 g orzechów laskowych
- 5 łyżek miodu
- 2 jabłka
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 0,5 łyżeczki kardamonu, mielonego
- 1 płaskich łyżek imbiru mielonego
- 2-3 łyżek oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
- suszona żurawina, kawałki czekolady, rodzynki
-
6
1h 5min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
wszystkie orzechy wsypujemy do TM i mielimy
"Blokada naczynia miksującego" /obroty 5 /sek 3
przesypujemy do dużej miski, mieszamy z płatkami oraz cynamonem,imbirem,kardamonem.
Z jabłek wycinamy gniazda nasienne (można obrać ze skorki ale nie jest to konieczne)
kroimy na kawałki i miksujemy na pulpe
"Blokada naczynia miksującego" /obroty 9/ sek 7
dogajemy miód oliwe i sól i mieszamy
"Blokada naczynia miksującego" /obroty 3/sek 4
dodajemy do płatków z orzechami i dokładnie mieszamy.
powstała mase wykłądamy na blache i wstawiamy do piekarnika
piec 35-40 min na ok 180 stopni
po czym zmniejszyć temperture do 140 na 10min
WAŻNE
Granole trzeba czesto mieszać podczas pieczenia, żeby sie nie spaliła (za mocno spieczona jest gorzka)
wystudzona przełożyc do słoika/pojemnika
Fantastycznie smakuje z jogurtem.
po upieczeniu można dodać ulubione dodatki jak
suszoną żurawine, rodzynki czy kawałki czekolady
granoli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz