3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik gotowany z musem z borówek


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Masa serowa

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła, (w kawałkach 2 cm)
  • 3 jajka
  • 200 g mleka kokosowego
  • 1 szczypty soli
  • 500 g sera, (ricotta lub półtłusty twaróg)
  • 80 g cukru pudru
  • 15 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 60 gramy mąki ziemniaczanej

Mus z borówek

  • 220 g wrzącej wody
  • 2 galaretki, (z owoców leśnych)
  • 600-700 g borówek, świeżych

Dodatki

  • 300 g herbatników, (na podkłady)
  • dżem owocowy, (niewielka ilość)
  • 16-20 małych bezów, (do dekoracji)
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Sernik
  1. 1. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść 100g wiórków kokosowych. Rozdrabniamy. ( 6 sek. | obr. 10)
    Przełożyć do innej miseczki.


    2. W naczyniu miksującym umieść 100g masła pokrojonego w kostkę ok 2 cm. Rozpuszczamy masło. (2 min. | temp. 50 stopni C | obr. 2.5).


    3. Do rozpuszczonego masła dodaj pozostałe składniki masy serowej (3 jajka, 500g sera, 200g mleka kokosowego, 100g wiórków kokosowych (wcześniej zmielonych), szczypta soli, 15 g cukru waniliowego, 80g cukru pudru, 60g mąki ziemniaczanej). Podgrzewamy. (15 min. | temp. 90 stopni C | obr. 3.5).
    Po tym czasie zmiksować. ( 15 sek. | obr. 8-10).


    4. Tortownicę / formę ok. 24cm x 24cm i 6cm wysokości wyłożyć od spodu papierem do pieczenia. Ułożyć jedną warstwę herbatników. Delikatnie wylać do formy ok. 2/3 masy serowej. Pozostałą część masy pozostawić w naczyniu miksującym.
    Dodać 80g pokruszonych herbatników. Zmiksować na jednolitą masę. (20-25 sek. | obr. 8 ). Masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą niż śmietana. Delikatnie rozmieszczamy masę herbatnikową na powierzchni ciasta.


    5. Ułóż w dalszej kolejności warstwę z herbatników na całej powierzchni ciasta.


    6. Umyj i lekko osusz borówki.

    7. Umyj naczynie miksujące. Przejdź do przygotowania musu z owoców. W naczyniu miksującym umieść 220g wrzątku i dwie galaretki z owoców leśnych. Rozpuść galaretki (3 min. | obr. 2.5)

    Dodaj 500-700g borówek (umytych i lekko osuszonych). Lekko rozdrabniamy i mieszamy (20-30 sek. | obr. 5-6)

    Całość wylewamy na powierzchni ciasta. Ciasto pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia i dopiero wtedy umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny (najlepiej pozostawić na 6-8h).

    8. Ciasto podawać bezpośrednio z lodówki. Na wykrojonym kawałku zrobić kleks z dżemu i ułożyć małą bezę.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Smacznego!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto rewelacja! Zaryzykowałam jako pierwsza i...

    Zgłoszony przez henrietta na lipca 27, 2019 at 06:57.

    Ciasto rewelacja! Zaryzykowałam jako pierwsza i wyszło! Pycha! Nie za słodkie, wyszło idealnie i robi się je szybko! Fantastyczne połączenie mleka kokosowego z ricottą! Można dodać mniej mąkim ziemniaczanej jeśli ktoś lubi mniej ściągniętą masę. Polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze