3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Letnie śmietankowe ciasto z truskawkami - moja wersja przepisu z cookidoo


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Letnie śmietankowe ciasto z truskawkami - moja wersja przepisu z cookidoo

  • 500 g truskawek, świeżych, bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki lub plasterki
  • 130 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 230 g biszkoptow
  • 50 g wody, gorącej
  • 20 g żelatyny
  • 500 g śmietany, 30%, (może być 36%)
  • 70 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM, (opcjonalnie)
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. 1. Tortownicę (Ø 24 cm) posmarować masłem i obsypać bułką tartą, odstawić.

    2. Do Closed lid wsypać 70 g cukru, zmielić 20 s/obr. 10.

    3. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 300 g truskawek, odstawić. Pozostałe 200 g zostawić do udekorowania.

    4. Do Closed lid włożyć masło, roztopić 3 min/60°C/obr. 2.

    5. Dodać biszkopty, rozdrobnić 20 s/obr. 5, masę przełożyć do tortownicy, wyrównać i lekko ugnieść powierzchnię.

    6. Na pokrywę Closed lid postawić miseczkę i odważyć do niej 50 g wody. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.

    7. Założyć motylek. Do Closed lid wlać śmietanę, ubijać na sztywno ok. 1 min/obr. 3-3,5 (trzeba kontrolować, żeby ze śmietany nie wyszło masło, czasem czas trzeba skrócić lub wydłużyć). Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier puder, a gdy śmietana się ubije wlewać powoli żelatynę (warto dodać odrobinę bitej śmietany do żelatyny i wymieszać przed wlewaniem, by podczas dodawania jej nie zwarzyła nam się bita śmietana).

    8. Do powstałej masy dodać 300 g truskawek. Wymieszać kopytską.

    9. Krem równomiernie rozłożyć na warstwie biszkoptów.

    10. Udekorować resztą truskawek (opcjonalnie można zrobić galaretkę i zalać nią owoce).

    11. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Bita śmietana- śmietana musi być schłodzona, prosto z lodówki (jeśli jest upał warto włożyć naczynie na 15 min do lodówki by także się schłodiziło); trzeba ją kontrolować podczas ubijania; jeśli się zwarzy podczas dodawania żelatyny trzeba zblendowac cała masę i postępować dalej zgodnie z krokami- masa nie będzie już aksamitnie gładka, ale smak nadal będzie wyśmienity !!!
Tortownica- wielkość ok 25 cm; zamiast smarować masłem i obsypywać bułką tartą można wyłożyć papierem do pieczenia.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy