3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zapiekanka gryczana z cukinią, szpinakiem i orzechami nerkowca


Wydrukuj:
4

Składniki

25 g

Zapiekanka gryczana z cukinią, szpinakiem i orzechami nerkowca

  • 25 gramów orzechy nerkowca, prażone, niesolone
  • 60 gramów Mleko migdałowe
  • 1 jajko
  • 10 gramów płatki drożdżowe, nieaktywne
  • 140 gramów kasza gryczana, niepalona
  • 50 gramów Czerwona cebula

inne

  • 2 ząbki ząbek czosnku
  • 15 gramów masło klarowane
  • 240 gramów cukinia
  • 30 gramów szpinak wodny, szpinak młody
  • 5 gramów sól, np himalajska
  • 1 szczypty pieprz, mielony
  • 1 szczypty chili, mielone
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Orzechy nerkowca (25g) zalać mlekiem migdałowym (60g) i odstawić na 20 min. Następnie zmiksować Miksowanie30s/obr. 10
  2. Zgarniamy kopystką
  3. Dodajemy jajko i platki drożdżowe (10g). Mieszamy Obroty wsteczne/15s/obr. 2.5.
  4. Masę przelewamy do miseczki
  5. Płuczemy naczynie miksujące. Wlewamy 1000g wody, zakladamy koszyczek, wsypujemy kaszę gryczaną (140g). Gotujemy 15min/100°C/obr 4
  6. Wyjmujemy koszyczek za pomocą kopystki. Wodę wylewamy. Wstawiamy piekarnik na 190°C
  7. Do naczynia wkładamy czerwoną cebulę pokrojoną w ćwiartki (60g), czosnek (2 ząbki). Rozdrabniamy Miksowanie5s/obr 5. Zgarniamy na dno i ponownie rozdrabniamy 2s/ 5obr. Zgarniamy na dno.
  8. dodajemy masło klarowane 15g. Dusimy 2min/120°C/obr. 1
  9. Dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę (240g). Dusimy 4min/100°C/Obroty wsteczne0.5 bez miarki
  10. Dodajemy szpinak (30g), masę jajeczną, sól (5g), pieprz (szczyptę), chili (szczyptę) i mieszamy kopystką.
  11. Foremkę lub naczynie żaroodporne o wymiarach ok 24x12cm wykladamy papierem do pieczenia. Przekladamy masę i wkladamy do piekarnika.
  12. Pieczemy ok 50min w 190°C
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

2 porcje


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy