3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rozgrzewająca zapiekanka z ziemniaków, kiszonej kapusty i curry


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Rozgrzewająca zapiekanka z ziemniaków, kiszonej kapusty i curry

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych i poduszonych
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2-3 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki curry
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • bułka tarta do posypania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Zapiekanka z ziemniaków, kiszonej kapusty i curry
  1. Ziemniaki ugotować, podusić i wystudzić. Kapustę kiszona podgotować aby zmiękła, ok 20 min, obroty wsteczne 1, odcedzić, a następnie posiekać 15 sekund, obr 4-5. Znowu odcedzić. Rozdrobnić cebulę i czosnek - 5 sekund, obr 5. Podsmażyć i dodać do ziemniaków z kapustą. Potem dodać pozostałe składniki: jajka, curry, gałkę, oliwę z oliwek, mąkę, sól, pieprz. Wszystko wymieszać obr 3, ok 1 minuty. Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i dodać masę. Posypać bułką tartą. Piec ok 45 minut 180 stopni.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zapiekankę mozna polać sosem, np. pieczarkowym. Jest idealna na obiad w chłodny dzień, oczywiście jedzona na gorąco/ciepło.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • U mnie wersja bezglutenowa, wzbogacona boczkiem...

    Zgłoszony przez Dotina40 na lutego 19, 2019 at 12:46.

    U mnie wersja bezglutenowa, wzbogacona boczkiem wedzonym. Do srodka pokrojony w slupki a na wierzchu zamiast bułki tartej plastry boczku. Zamiast keksówki naczynie żaroodporne okrągłe. Narazie piecze się tyle co w przepisie, zobaczymy czy wystarczy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze