Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
5 porcja/porcje/porcji
Rozgrzewająca zapiekanka z ziemniaków, kiszonej kapusty i curry
- 1 kg ziemniaków ugotowanych i poduszonych
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 2-3 jajka
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki curry
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki mąki pszennej
- bułka tarta do posypania
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Ziemniaki ugotować, podusić i wystudzić. Kapustę kiszona podgotować aby zmiękła, ok 20 min, obroty wsteczne 1, odcedzić, a następnie posiekać 15 sekund, obr 4-5. Znowu odcedzić. Rozdrobnić cebulę i czosnek - 5 sekund, obr 5. Podsmażyć i dodać do ziemniaków z kapustą. Potem dodać pozostałe składniki: jajka, curry, gałkę, oliwę z oliwek, mąkę, sól, pieprz. Wszystko wymieszać obr 3, ok 1 minuty. Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i dodać masę. Posypać bułką tartą. Piec ok 45 minut 180 stopni.
Zapiekanka z ziemniaków, kiszonej kapusty i curry
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Zapiekankę mozna polać sosem, np. pieczarkowym. Jest idealna na obiad w chłodny dzień, oczywiście jedzona na gorąco/ciepło.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzU mnie wersja bezglutenowa, wzbogacona boczkiem...
U mnie wersja bezglutenowa, wzbogacona boczkiem wedzonym. Do srodka pokrojony w slupki a na wierzchu zamiast bułki tartej plastry boczku. Zamiast keksówki naczynie żaroodporne okrągłe. Narazie piecze się tyle co w przepisie, zobaczymy czy wystarczy.