Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 0,25 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 300 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
- Farsz:
- 50 g płatków owsianych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 50 g kwaśnej śmietany, 12%
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- Ciasto
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (patrz wskazówka)
- 250 g sera mozzarella, pokrojonego w plasterki
- przyprawa do pizzy
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego włożyć ser parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10.
- Dodać pozostałe składniki, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5 s/obr. 5.
- Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy (Ø 28 cm) lub do formy do tarty, piec 20 minut. Farsz:
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
- Dodać oliwę, poddusić 2 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać pomidory, majeranek, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną, gotować bez miarki MT 8 min/Varoma/obr. 1(jeśli sos pryska, postawić na pokrywie koszyczek).
- Założyć miarkę, zmiksować 20 s/obr. 8.
- Sos pomidorowy wylać na podpieczone ciasto ziemniaczane, obłożyć plastrami mozzarelli, posypać według upodobania przyprawą do pizzy, zapiekać 20 minut w temp. 200 °C.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzUporządkowany przepis (chyba jest ok):...
Uporządkowany przepis (chyba jest ok):
50 g płatków owsianych
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
500 g ziemniaków
0,25 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
50 g kwaśnej śmietany
50 g parmezanu
5 sekund, 5 obroty --> podpiec 20 minut w temp. 200 stopni
SOS:
2 ząbki czosnku
100 g cebuli
50 g oliwy
3 sekundy, obroty 5 --> 2 minuty, Varoma, obroty 1
300 g pomidorów (pokrojonych lub rozdrobnić 3 sekundy, obroty 5 lub dodać pomidory z puszki
0,25 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka "vegety"
8 minut, Varoma, obroty 1 --> bez miarki, na koniec można zmiksować (ja tego już nie robię)
Sos wylać na podpieczony spód, posypać ziołami do pizzy, obłożyć mozarellą (2 kulki), piec 20 minut w temp. 200 stopni.
Czy ktoś mi poda skład ciasta bo trochę nie...
Czy ktoś mi poda skład ciasta bo trochę nie rozumiem tego przepisu
Pychotka Polecam
Pychotka
Polecam
PYCHOTA...
PYCHOTA
Polecam
Po prostu pycha
Po prostu pycha
Super
Super
Super przepis.choc ciasto
Super przepis.choc ciasto zostawiam jak jest to na ciasto dalam SOS z grlowanych warzyw,na to podsmazane z cebula i czosnkiem pieczarki, chuda szynka na to i Mozzarella na wierzch.teraz dopiekam i nie möge sie doczekac wyniku experMentu
Nie wiem jak to sie stalo ale
Nie wiem jak to sie stalo ale sie pomylilam i dalam ugotowane ziemniaki. Jako farsz dalam sos bolonski z przepisu na lasagne. Wyszlo pyszne!!!
Pychotka.U mnie też będzie
Pychotka.U mnie też będzie często gościć na stole.Fajnie że można pokombinować z różnymi sosami.
Super przepis, na pewno bede
Super przepis, na pewno bede ta potrawe robic czesto
Danie smaczne, proste,
Danie smaczne, proste, sycące, przepis przemyślany. Można dodać jakieś mięsko i np. pieczarki i jest super!!
. Polecam
Super przepis! Robi się
Super przepis! Robi się ekspresowo i bezproblemowo. W mojej ekstremalnie mięsożernej rodzinie kolejnym razem muszę na placek dorzucić nieco "padliny" typu plasterki boczku wędzonego lub jakiejś dobrej kiełbasy.
CZeść Bardzo fajny przepis.
CZeść
Bardzo fajny przepis. Ja dodałem więcej sera do ciasta a do sosu dałem 3 łyżki chili dla pikanterii
.
Wyszło Smaczne choć musiałem piec troche dłużej niż w przepisie.
Pozdrawiam
Filandre, dobrze zrozumiałaś,
Filandre, dobrze zrozumiałaś, placek pieczesz 2 razy, wykonując krok po kroku wg przepisu
Czy ja dobrze rozumiem, ze
Czy ja dobrze rozumiem, ze placek trzeba piec 2 razy po 20 min (20 min bez farszu i 20 z farszem)?
Nawet mój synek niejadek
Nawet mój synek niejadek wciągnął więc polecam

Ten placek robiłam już chyba
Ten placek robiłam już chyba z kilkanaście razy, z różnymi sosami, wyśmienity również sam do gulaszu
Super przepis, świetna baza na szybki obiad 
Niedobre nie polecam zrobiłam
Niedobre nie polecam zrobiłam i wyrzuciłam
pizza pycha
pizza pycha
dziś robiłam bardzo dobre ,a
dziś robiłam bardzo dobre
,a ten sos to poezja przepyszny
będę go robić do spaghetti z dodatkiem mięsa mielonego.Zamast śmietany dałam jogurt naturalny
,zawsze tak robię wtedy danie jest mniej kaloryczne
pozdrawiam 
EWA
"Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni, pół litra słodkiego ryzyka- to cały przepis na niebo w gębie".
ten przepis jest rewelacyjny,
ten przepis jest rewelacyjny, ja zawsze robie podwójną porcje ;] a czasem i dwa podwójne.. a sos można sobie dowolnie zmieniać na pieczarkowy czy mięsny - popisowe danie dla gości :]
...nie zdążyłam spróbować
no cóż nie pozostaje mi nic innego jak ponowić jutro zakupy, ale tym razem PODWÓJNA PORCJA!!!