3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet z cukinii.


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

składniki

  • 2 marchewki(średnie)
  • 2 cebule
  • 5,6 ząbków czosnku
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 150 g bułki tartej
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty curry
  • 2 szczypty imbiru sypkiego
  • 2 szczypty chilli
  • 4 jajka cale
  • sól,pieprz,gałka muszkatułowa wdł.uznania
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1/2 pęczka pietruszki natki
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1000 g cukinia
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Wykonanie
  1. 1.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

  2. 2.Cukinię i marchewkę wrzucić do naczynia,rozdrobnić 8sekund/obr4/5

  3. 3.Odcisnąć z nadmiaru soku,przełożyć do innego naczynia.

  4. 4.Do misy wrzucić zioła ,cebulę i czosnek,zmiksowac 8s/obr5.Dodac oliwę i dusić ok 3min/100s/obr 2Counter-clockwise operation

  5. 5.Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypac odrobiną bułki tartej.

  6. 6.Do podduszonych ziół ,cebuli i czosnku dodać zmiksowaną cukinię z marchewką,bułkę tartą,przyprawy,jajka .Wymieszać 30s/obrotyCounter-clockwise operation1lub2

  7. 7.Mase przełożyć do formy,piec ok 1 godzinę.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

15 minut przed końcem pieczenia można posypać startym serem(np.cheddar)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • PASZTET Z CUKINII AGNIESZKI MACIĄG - WERSJA...

    Zgłoszony przez GUNIA na września 27, 2017 at 20:56.

    PASZTET Z CUKINII AGNIESZKI MACIĄG - WERSJA THERMOMIX







    DRUKUJ







    Czas przygotowania


    10 min





    Czas gotowania


    1 godzina





    Czas całkowity


    1 godzina 10 min












    SKŁADNIKI





    800-900g cukinii -1 duża cukinia lub 2 mniejsze (ze skórką ale bez pestek!)






    1 duża marchewka






    2 cebule






    1 papryczka chili






    5 ząbków czosnku






    60g oliwy z oliwek






    ½ szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej)






    1 łyżeczka kurkumy






    1 łyżeczka imbiru






    1 łyżeczka przyprawy curry






    4 jajka całe






    pęczek natki pietruszki posiekany






    duży pęczek świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd.






    sól i pieprz do smaku











    WYKONANIE





    Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra - dół.






    Cukinię i marchewkę rozdrobnij - 8sek/obr4. Pomóż sobie kopystką.






    Dokładnie odciśnij sok i przełóż do dużej miski.






    Zioła i chili rozdrobnij - 5sek/obr6. Zgarnij kopystką na dno.






    Dodaj do pojemnika cebulę i czosnek - 5sek/obr5.






    Dodaj oliwę i duś - 5min/100*/obr2, wsteczne






    Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.






    Do miski z cukinią dodaj podsmażone zioła z cebulą, bułkę tartą, przyprawy, jajka, pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.






    Masę przełóż do foremki.






    Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.











    UWAGI


    Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pasztet jest przepyszny, dodałam zamiast cukini...

    Zgłoszony przez donia-jimmy na września 3, 2017 at 15:49.

    pasztet jest przepyszny, dodałam zamiast cukini kabaczka, 700 gr bo tyle akurat ważył jeden.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Lenka2006 na września 3, 2017 at 11:21.

    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry pasztecik na pewno do niego wrócę

    Zgłoszony przez celka9 na września 2, 2017 at 17:45.

    Bardzo dobry pasztecik na pewno do niego wrócę SmileSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • agnieszka.dec:cieszę się,że smakował

    Zgłoszony przez Lenka2006 na września 2, 2017 at 11:47.

    agnieszka.dec:cieszę się,że smakowałtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet wyśmienity! Następnym razem spróbuję...

    Zgłoszony przez agnieszka.dec na sierpnia 30, 2017 at 09:17.

    Pasztet wyśmienity! Następnym razem spróbuję też mniej orientalnie i zrezygnuję z imbiru i curry, a postawię na zioła i czosnek. Zamiast chili dodałam 1 żółtą papryczkę jalapenos. Zrezygnowałam też z dodatkowej bułki tartej i masła potrzebnych do wypełnienia formy, na rzecz papieru do pieczenia. Polecam i smacznego! Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mimo, iż nie miałam tylu świeżych ziół...

    Zgłoszony przez olika na stycznia 14, 2017 at 13:43.

    Mimo, iż nie miałam tylu świeżych ziół i zastąpiłam je suszonymi, wyszedł bardzo dobry tmrc_emoticons.) Z pewnością wrócę wielokrotnie do tego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry polecam)

    Zgłoszony przez Glizdka25 na listopada 1, 2016 at 14:44.

    Bardzo dobry polecamtmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry pasztet,

    Zgłoszony przez MonRaf na września 20, 2016 at 15:59.

    Bardzo dobry pasztet, aromatyczny i zdrowy. Polecam! Ja robiłam z połowy porcji i wyszedł spory 30 cm kawałek. Pasztet w piekarniku nawet ładnie urósł a później opadł. nie jest suchy, wystarczająco wilgotny. Warty spróbowania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda apetycznie...!

    Zgłoszony przez Lechorek na września 16, 2016 at 08:34.

    Wygląda apetycznie...!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet - pierwsza

    Zgłoszony przez kasia-winters na września 15, 2016 at 18:30.

    Pasztet - pierwsza klasa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze