3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gołąbki z kaszą jaglaną w sosie grzybowym


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Gołąbki z kaszą jaglaną

  • 250 g kaszy jaglanej
  • 1200 g wody
  • 12 liści kapusty włoskiej
  • 180 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g grzybów, świeżych
  • 5 g grzybów suszonych, wcześniej namoczonych
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

sos

  • 30 g masła, niesolonego
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Gołąbki z kaszą jaglaną
  1. 1. Włożyć koszyczek do naczynia miksującego, odważyć do niego kaszę jaglaną. Wlać wodę, a następnie za pomocą kopystki wymieszać i namoczyć kaszę.
    Przygotować liście kapusty, usuwając grubą, twardą część ze środka większych liści i umieścić je na dolnej części przystawki Varoma. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 16 min/Varoma/ obr 1.
    2. Dolą część przystawki Varoma odstawić na pokrywę przystawki Varoma, aby liście kapusty ociekły z wody i ostygły. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Płyn z gotowania przelać do dzbanka, odstawić.
    3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr 5.
    4. Dodać grzyby, rozdrobnić 4 s/obr 4,5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wytarować wagę i za pomocą łyżki przełożyć 150 g rozdrobnionej cebuli z czosnkiem i grzybami do małej miski (waga wyświetli "-150g"), odstawić do późniejszego wykorzystania do sosu.
    5. Do naczynia miksującego dodać masło, dusić bez założonej miarki 3 min/120st/obr 1.
    6. Dodać ugotowaną na parze kaszę jaglaną, sól i pieprz, wymieszać za pomocą kopystki 10 s/Counter-clockwise operation/obr 4. Ukłądać po 2-3 łyżki farszu na każdym liściu kapusty ugotowanym na parze, następnie zwijać. Umieścić gołąbki w dolnej częsci przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, upewniając się, że nachodzące na siebie końcówki liści kapusty znajdują się na spodzie gołąbków.
    7. Do naczynia miksującego wlac 500 g płynu zachowanego z gotowania kaszy i kapusty, pozostałą część płynu w dzbanku odstawić. Nłożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 30 min/Varoma/obr 1. Odstawć zamkniętą przystawkę Varoma na talerz, aby zachować ciepło. Przelać płyn z gotowania gołąbków do odstawionego dzbanka, pozostawić do przygotowania sosu grzybowego.

    Sos

    8. Do naczynia miksującego włożyć masło i rozdrobnioną cebulę z czosnkiem i grzybami, dusić 5min/120st/obr 1.
    9. Dodać śmietanę i 200 g zachowanego płynu z gotowania, gotować 5 min/98st/obr 1.
    10. Dodać sól i pieprz, zmiksować 20s/obr 9. W razie potrzeby doprawić do smaku. Gołąbki podawać na gorąco z dodatkiem sosu grzybowego.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robiłam te gołąbki i rewelacja. Najlepsze...

    Zgłoszony przez Frażka na stycznia 20, 2018 at 12:29.

    Robiłam te gołąbki i rewelacja. Najlepsze gołąbki jakie jadłam. Ja robiłam z sosem pomidorowym.

    Grażka

    Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze