3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

RISOTTO Z OWOCAMI MORZA


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Składniki

  • 700 g wody
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 70 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 90 g pomidorów bez skórki, pokrojonych na kawałki
  • 50 g papryki zielonej lub czerwonej, pokrojonej na kawałki
  • 250 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 400 g ryb i owoców morza, mieszanych, świeżych lub mrożonych
  • 2 czubate łyżeczki Bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 70 g białego wina
  • kolendra świeża posiekana do przybrania
  • 250 g krewetek surowych
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 1h 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. 1. Krewetki umyć, odciąć i zachować ogonki.

    2. Do naczynia miksującego włożyć ogonki, dodać 500 g wody, gotować 7 min./100C/obr. 1,5. Powstały wywar przecedzić do osobnego naczynia, a ogonki wyrzucić.

    3. Do suchego naczynia wlać oliwę z oliwek, dodać cebulę, czosnek, pomidory, paprykę, rozdrobnić 5 s./obr. 5, następnie dusić 5 min./Varoma/obr.1.

    4. Dodać przygotowany wcześniej wywar, wino, ryż, mieszankę owoców morza , krewetki, bulion, przyprawy i pozostałą wodę, gotować 9 min./100C/Counter-clockwise operation/obr. Gentle stir setting.

    5. Otworzć naczynie, delikatnie wymieszać kopystką  ryż na dnie naczynia, gotować kolejne 9 min./100C/Counter-clockwise operation/Gentle stir setting bez przykrywania miarką TM.

    6. Doprawić do smaku, posypać kolendrą i podawać na ciepło tmrc_emoticons.)

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Śródziemnomorska.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy