thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 17/01/16
zmieniono dnia: 17/01/16

Składniki

sos ziołowo-koperkowy

  • 1 szczypty cukru
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 20 g mąki pszennej
  • 200 g kremowego serka śmietankowego
  • 1 kostek Bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mieszanych świeżych lub mrożonych ziół np. koperku, pietruszki, szczypiorku, bazylii, estragonu

ryż

  • 250 g ryżu wcześniej opłukanego
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 litra wody

łosoś

  • 2 garści świeżych liści mięty do obłożenia łososia
  • sól, pieprz
  • 4 łyżeczki soku z pomarańczy do polania łososia
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek do posmarowania łososia
  • 4 porcje pomarańczy pokrojonych w ok. 0,5 cm plastry do obłożenia łososia
  • 4 filety z łososia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Filety z łososia (najlepiej bez skórki) płuczemy, osuszamy i kładziemy na wcześniej przygotowany kawałek folii aluminiowej.

    2. Nacieramy solą, posypujemy pieprzem.

    3. Każdy filet smarujemy łyżeczką oliwy z oliwek i polewamy łyżeczką świeżego soku z pomarańczy, obkładamy listkaki świeżej mięty, przykrywamy plasterkami pomarańczy i szczelnie zawijamy w folię aluminiową.

    4. Kładziemy na dolną i górną część przystawki Varoma.

    5. Do naczynia miksującego wlewamy wodę i dodajemy sól. Wkładamy koszyczek i odważamy do niego ryż.

    6.Nakładamy przystawkę Vroma i gotujemy na parze ok. 30 min/Varoma/obr.1.

    SOS

    7. Wywar po ugotowaniu ryżu uzupełniamy do poziomu 0,5 litra. Następnie dodajemy kostkę bulionu warzywnego, serek śmietankowy (ja daję serek śmietankowy do kanapek DELIKATE z Biedronki), mąkę, musztardę i szczyptę cukru. Gotujemy 2 min/100 stopni/obr.4.

    8. Następnie dodajemy posiekane zioła (dla mnie sos najlepszy jest ze świeżym koperkiem) i gotujemy dalej 2 min/100 stopni/obr. 4.

      

     

Porady

Przepis na sos pochodzi z książki Radość gotowania z przepisu Łosoś w sosie ziołowo-musztardowym ponieważ danie smakuje z nim rewelacyjnie.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Łosoś z pomarańczą

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?