Składniki
4 porcja/porcje/porcji
sos ziołowo-koperkowy
- 1 szczypty cukru
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 20 g mąki pszennej
- 200 g kremowego serka śmietankowego
- 1 kostek Bulionu warzywnego
- 2 łyżki mieszanych świeżych lub mrożonych ziół np. koperku, pietruszki, szczypiorku, bazylii, estragonu
ryż
- 250 g ryżu wcześniej opłukanego
- 1 łyżeczki soli
- 1 litra wody
łosoś
- 2 garści świeżych liści mięty do obłożenia łososia
- sól, pieprz
- 4 łyżeczki soku z pomarańczy do polania łososia
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek do posmarowania łososia
- 4 porcje pomarańczy pokrojonych w ok. 0,5 cm plastry do obłożenia łososia
- 4 filety z łososia
-
6
35min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Filety z łososia (najlepiej bez skórki) płuczemy, osuszamy i kładziemy na wcześniej przygotowany kawałek folii aluminiowej.
2. Nacieramy solą, posypujemy pieprzem.
3. Każdy filet smarujemy łyżeczką oliwy z oliwek i polewamy łyżeczką świeżego soku z pomarańczy, obkładamy listkaki świeżej mięty, przykrywamy plasterkami pomarańczy i szczelnie zawijamy w folię aluminiową.
4. Kładziemy na dolną i górną część przystawki Varoma.
5. Do naczynia miksującego wlewamy wodę i dodajemy sól. Wkładamy koszyczek i odważamy do niego ryż.
6.Nakładamy przystawkę Vroma i gotujemy na parze ok. 30 min/Varoma/obr.1.
SOS
7. Wywar po ugotowaniu ryżu uzupełniamy do poziomu 0,5 litra. Następnie dodajemy kostkę bulionu warzywnego, serek śmietankowy (ja daję serek śmietankowy do kanapek DELIKATE z Biedronki), mąkę, musztardę i szczyptę cukru. Gotujemy 2 min/100 stopni/obr.4.
8. Następnie dodajemy posiekane zioła (dla mnie sos najlepszy jest ze świeżym koperkiem) i gotujemy dalej 2 min/100 stopni/obr. 4.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis na sos pochodzi z książki Radość gotowania z przepisu Łosoś w sosie ziołowo-musztardowym ponieważ danie smakuje z nim rewelacyjnie.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz