3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gołąbki rybne z ziemniaczano-marchewkowym purée


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Gołąbki rybne z ziemniaczano-marchewkowym purée

  • 4 plaster chleba tostowego, namoczonego w mleku, dobrze odciśniętego
  • 20 g musztardy, łagodnej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 4 łyżeczki soli ziołowej
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • 8 liści kapusty pekińskiej
  • 600 g marchewki, pokrojonej na duże kawałki
  • 600 g wody
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 450 g ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
  • 50 g mleka, 1,5 %
  • 10 g masła
  • Sos kaparowy
  • 10 g oleju, rzepakowego
  • 20 g kaparów
  • 400 g okonia czerwonego, pokrojonego na kawałki, lekko zmrożonego
  • 2 cebule, przekrojone na połówki
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 6
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
    2. Dodać cebule, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
    3. Dodać rybę, rozdrobnić 10 s/obr. 5.
    4. Dodać chleb, musztardę, żółtka, skórkę z cytryny, 3 łyżeczki soli ziołowej, pieprz i paprykę, wymieszać 30 s/ Closed lid / Dough mode .
    5. Powstałą masę podzielić na 8 porcji, ułożyć na liściach kapusty, uformować gołąbki.
    6. Do opłukanego naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8 s/obr. 4, przełożyć do przystawki Varoma.
    7. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać bulion warzywny, włożyć koszyczek i umieścić w nim ziemniaki. Zamknąć naczynie.
    8. Gołąbki rybne ułożyć na marchwi znajdującej się w przystawce Varoma. Następnie umieścić przystawkę na naczyniu miksującym, gotować na parze 35 min/Varoma/obr. 1.
    9. Przystawkę Varoma i koszyczek odstawić, opróżnić naczynie miksujące, zachowując wywar.
    10. Do naczynia miksującego włożyć uparowane ziemniaki i marchew, dodać 1 łyżeczkę soli ziołowej, mleko i masło, zmiksować 20 s/obr. 7, przełożyć do innego naczynia, wypukać naczynie miksujące. Sos kaparowy:
    11. Do naczynia miksującego włożyć olej, kapary i 40 g wywaru, podgrzać 2 min/80°C/obr. 1.
    12. Otrzymanym sosem polać gołąbki i puree ziemniaczano-marchewkowe.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Orginalny przepis warto

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 28, 2012 at 22:47.

    :) Orginalny przepis :D warto wypróbować :)  Pozdrawiam :cooking_10:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Podoba mi sie, warto

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 21, 2012 at 19:03.

     Podoba mi sie, warto spròbowac:)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni :) :) ;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawa świąteczna

    Zgłoszony przez Mixi na grudnia 15, 2010 at 14:41.

    Ciekawa świąteczna alternatywna wersja gołąbków :)

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze