3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Duszony tuńczyk z ziemniakami


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Duszony tuńczyk z ziemniakami

  • 150 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 100 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, lub pasty chilli
  • 800 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 400 g wody
  • sól, do smaku lub 1 łyżeczka pasty rybnej
  • 300 g tuńczyka, swieżego, pokrojonego w kostkę (3 x 3 cm)
  • 6 gałązek pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekane
  • 100 g zielonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 50 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wlać oliwę extra virgin, dodać zieloną paprykę, cebulę, pomidory i czosnek, rozdrobnić 4 s/obr. 4, dusić 7 min/Varoma/obr. 1.
    2. Dodać słodką paprykę, wymieszać 5 s/obr. 3.
    3. Założyć motylek. Dodać ziemniaki, gotować 2 min/100ºC/ Counter-clockwise operation /obr. Gentle stir setting .
    4. Dodać wodę i sól, gotować 20 min/Varoma/ Counter-clockwise operation /obr. Gentle stir setting . Dokładnie sprawdzić, czy ziemniaki się ugotowały. Jeżeli nie, przedłużyć czas gotowania o 5 minut.
    5. Dodać kawałki tuńczyka, gotować 3 min/Varoma/ Counter-clockwise operation /obr. Gentle stir setting . Dodać posiekaną pietruszkę, przyprawić solą do smaku, przed podaniem pozostawić na 5 minut w naczyniu miksującym.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pychota

    Zgłoszony przez dana160 na listopada 16, 2016 at 13:53.

    :smile:pychota

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis - wszystko

    Zgłoszony przez ewko na listopada 8, 2015 at 19:28.

    super przepis - wszystko wyszło jak należny  :D czasami można zaszaleć :D

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo apetyczny.

    Zgłoszony przez Agary na grudnia 10, 2014 at 16:44.

    Przepis bardzo apetyczny. Niestety, rzadko można kupić (naprawdę) świeżego tuńczyka, a jeśli już to cena nieco zwala z nóg... Ostatnio w tzw. promocji widziałam po 70 zł/kg... :/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze