3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wielkanocna kaczka w jałowcówce


Wydrukuj:
4

Składniki

6 osoba/osoby

zalewa

  • 2 czubate łyżki miodu
  • 0,5 litra jałowcówki

kaczka

  • cała kaczka (ok. 2,5 kg)
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • soli
  • pieprz

farsz

  • 500 g kwaśnych jabłek
  • 1 średnia cebula
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Kaczki
  1. W naczyniu miksującym umieścić miód, podgrzać 3min/obr. 1./ temp. 50 st.


    Dodać jałowcówkę, wymieszać, 15 sek./ obr.3.


     

  2. Kaczkę natrzeć czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami (solą, pieprzem i majerankiem).


    Tak przygotowane mięso włozyć do brytfanki i zalać wcześniej przygotowaną zalewą.


    Kaczka powinna "leżeć" w chłodnym miejscu przez 2 doby.

  3. Po upływie tego czasu należy przygotować farsz.


    Do naczynia miksującego włożyć obrane i przekrojone na pół jabłka, rozdrobnić 4 sek./obr. 4.


    Cebulę pokroić na cząstki.


    4. Do naczynia z jabłkami dodać cebulę, wymieszać 3 sek./Counter-clockwise operation obr. 3.


    5. Tak przygotowanym farszem wypełnić kaczkę. Spiąć wykałaczkami.


    6. Spowrotem umieścic kaczkę w brytfance, wypełnionej zalewą.


    7. Piec w piekarniku w temp. 200-220 st. przez ok. 2,5 godziny (do miękkości)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciekawy przepis na zbliżające

    Zgłoszony przez monika6500 na marca 25, 2014 at 12:30.

    smileys Ciekawy przepis na zbliżające się święta smileys Mam pytanie czy podczas leżakowania kaczkę należy obracać w zalewie,czy jest jej na tyle,że nia ma takiej potrzeby smileys

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze