3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Gruzińskie chinkali


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Gruzińskie chinkali

  • 500 g mąki pszennej, typ 480-500
  • 200 g ciepłej wody
  • 2 szczypty soli
  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 10 gramów oliwy
  • 2 łyżeczki kolendry, zmielone ziarna
  • 200-250 g bulionu
  • pieprz i sól, do smaku
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Farsz
  1. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać 2 łyżeczki kolendry, 3 większe szczypty soli, 2 większe szczypty pieprzu.

    Do Closed lid wrzucić dwie cebule, drobno posiekać 7s/obr.5. Dodać oliwę i dusić poz.2 przez 2 min temp. 100° C. (cebulę można tez zeszklić na patelni). Posiekaną cebulę ostudzić i dodać do farszu. Wymieszać. Następnie mieszając dodawać stopniowo bulion tak aby farsz był mokry (puści on potem bulion w trakcie gotowania).

    Włożyć do lodówki na 30-40 minut.
  2. Ciasto
  3. Do Closed lidwsypać 500 g mąki pszennej i dodać 2 szczypty soli. Wlewać stopniowo 200 g ciepłej wody 2 m.30/Dough mode.
  4. Wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy, podypywać mąką aby się nie kleiło.

    Wykrawać koła o średnicy 10 cm. Wkładać małą łyżeczkę farszu i zamykać brzegami do góry tak aby chinkali miało kształt sakiewki ze zdjęcia. Wrzucać na gorącą osoloną wodę.

    Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 4 minuty. Wyjąć i posypać natką pietruszki.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacyjne ale odałam mniej kolendry bo nie...

    Zgłoszony przez rudoslawa na sierpnia 10, 2018 at 17:34.

    Rewelacyjne ale odałam mniej kolendry bo nie przepadam . Rodzinka dosłownie wchłonęłaCooking 7

    rudoslawa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja mroze surowe na desce i po ugotowaniu są...

    Zgłoszony przez agataj1989 na maja 22, 2018 at 10:52.

    Ja mroze surowe na desce i po ugotowaniu są równie smaczne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne, polecam ! Zrobiłam ze schabu, bo nie...

    Zgłoszony przez oska1990 na kwietnia 8, 2018 at 19:14.

    Przepyszne, polecam ! Zrobiłam ze schabu, bo nie miałam innego mięsa pod ręką. Reszta bez zmian. Pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam wszystkich...

    Zgłoszony przez ed-palkowska@wp.pl na lutego 7, 2018 at 11:29.

    Witam wszystkichtmrc_emoticons.)
    czy ktoś próbował mrozić pierożki surowe ? tak by mieć gotowe na najstepny dzień?tmrc_emoticons.) Dziękuje za odpowiedź

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja

    Zgłoszony przez Annys na stycznia 30, 2018 at 19:16.

    Rewelacja Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis ...

    Zgłoszony przez Annys na grudnia 31, 2017 at 11:13.

    super przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy mieso ma byc surowe?

    Zgłoszony przez jajco10 na listopada 25, 2017 at 21:05.

    Czy mieso ma byc surowe?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeden z najlepszych przepisów, naprawdę...

    Zgłoszony przez MagdaRo na września 11, 2017 at 18:59.

    Jeden z najlepszych przepisów, naprawdę przepyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygldaj super zamierzam zrobi na niedziel ale mam...

    Zgłoszony przez IzaMR na lipca 6, 2017 at 11:31.

    Wyglądają super! zamierzam zrobić na niedzielę ale mam pytanie? Ile tak mniej więcej sztuk wychodzi z tego przepisu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne Nie dodałam kolendry bo całkiem o...

    Zgłoszony przez Zubcia na marca 9, 2017 at 07:59.

    Przepyszne tmrc_emoticons.) Nie dodałam kolendry bo całkiem o niej zapomniałam, ale i tak smak był wyrazisty. Smakowało nam. Zupełnie coś innego tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A JAKI BULION?

    Zgłoszony przez edyta009 na marca 7, 2017 at 07:59.

    A JAKI BULION?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne!!! Zjadłam właśnie i jestem...

    Zgłoszony przez czarownica773 na stycznia 24, 2017 at 16:46.

    Przepyszne!!! Zjadłam właśnie i jestem kwadratowa tmrc_emoticons.;))))Dałam 1 łyżeczkę kolendry - i myślę,że wystarczy. Smakuje i pachnie oblędnie jakby powiedziała Królowa Restauracji tmrc_emoticons.;)

    Moja Córka niejadek - też zachwycona - czyli większego dowodu na to, że watro danie zrobić - nie matmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile mięsa na taka porcję? Bo nie widzę w opisie

    Zgłoszony przez sajdaczka50 na stycznia 23, 2017 at 18:21.

    Ile mięsa na taka porcję? Bo nie widzę w opisie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rzeczywiście pyszne. Następnym razem dam mniej...

    Zgłoszony przez ola12315 na stycznia 21, 2017 at 15:52.

    Rzeczywiście pyszne. Następnym razem dam mniej kolendry (1 łyżeczka powinna wystarczyć)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglądają pysznie. Właśnie będę robić, mam...

    Zgłoszony przez ola12315 na stycznia 21, 2017 at 11:26.

    Wyglądają pysznie. Właśnie będę robić, mam nadzieję, że smakują równie dobrzeSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze