Czas przygotowania
                                1h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     osoba/osoby 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Gruzińskie chinkali
- 500 g mąki pszennej, typ 480-500
 - 200 g ciepłej wody
 - 2 szczypty soli
 - 500 gramów mięsa mielonego
 - 2 cebule
 - 10 gramów oliwy
 - 2 łyżeczki kolendry, zmielone ziarna
 - 200-250 g bulionu
 - pieprz i sól, do smaku
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Zmielone mięso włożyć do miski, dodać 2 łyżeczki kolendry, 3 większe szczypty soli, 2 większe szczypty pieprzu.
Do
"Blokada naczynia miksującego"  wrzucić dwie cebule, drobno posiekać 7s/obr.5. Dodać oliwę i dusić poz.2 przez 2 min temp. 100° C. (cebulę można tez zeszklić na patelni). Posiekaną cebulę ostudzić i dodać do farszu. Wymieszać. Następnie mieszając dodawać stopniowo bulion tak aby farsz był mokry (puści on potem bulion w trakcie gotowania).
Włożyć do lodówki na 30-40 minut. - Do 
"Blokada naczynia miksującego" wsypać 500 g mąki pszennej i dodać 2 szczypty soli. Wlewać stopniowo 200 g ciepłej wody 2 m.30/
"Ciasto" . - Wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy, podypywać mąką aby się nie kleiło.
Wykrawać koła o średnicy 10 cm. Wkładać małą łyżeczkę farszu i zamykać brzegami do góry tak aby chinkali miało kształt sakiewki ze zdjęcia. Wrzucać na gorącą osoloną wodę.
Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 4 minuty. Wyjąć i posypać natką pietruszki. 
Farsz
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Przepyszne 😁 kogo nie poczęstuje ten zachwycony. Robiłam z różnych rodzajów mięsa. Z łopatki lub szynki najlepsze.
Zrobiłam dziś, przepyszne wyszły - bałam się, że gdy naleję zbyt dużo rosołu to sięciasto zrobi mokre, ale wrzucałam pierożki na bieżąco i nic takiego się nie wydarzyło. Pyszne, raz jeszcze dziękuję
            
uwielbiam chinkali, pychotka
Idealne
            
Rewelacyjne ale odałam mniej kolendry bo nie przepadam . Rodzinka dosłownie wchłonęła
            
Ja mroze surowe na desce i po ugotowaniu są równie smaczne
            
Przepyszne, polecam ! Zrobiłam ze schabu, bo nie miałam innego mięsa pod ręką. Reszta bez zmian. Pycha
Witam wszystkich
 Dziękuje za odpowiedź
            
czy ktoś próbował mrozić pierożki surowe ? tak by mieć gotowe na najstepny dzień?
Rewelacja
            
super przepis