3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ROLADA Z INDYKA Z FIGĄ, PISTACJAMI I ŻURAWINĄ


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

ROLADA

  • 1 filetów z indyka, (ok. 1000g-1200g)
  • 2 łyżeczki miodu

FARSZ

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule szalotki, (lub ok. 30g zwykłej cebuli)
  • 5 gałązek pietruszki, (same liście)
  • 80 gramów figi, suszonej
  • 80 gramów chleba, ("wczorajszego")
  • 1/2 łyżeczki szałwii, suszonej, otartej
  • 1 cytryna, (otarta skórka)
  • 55 gramów pistacji, niesolonych
  • 65 gramów żurawiny, suszonej
  • 2 łyżki wody
  • sól, (do smaku)
  • pieprz, (do smaku)
5

Przygotowanie

    FARSZ
  1. 1. Do misy wrzucić czosnek, szalotkę i pietruszkę, siekać 6s/obr.6.

    2. Dodać figi, chleb, szałwię, skórkę otartą z 1 cytryny i siekać 10s/obr.6.

    3. Dodać pistacje, żurawinę, wodę, sól i pieprz, siekać 10s/obr.4. Przełożyć do innego naczynia.
  2. ROLADA
  3. 1. Ostrym nożem przeciąć filet na pół, a następnie każdy z tych płatów jeszcze raz na pół, zostawiając niewielki nierozcięty fragment z jednej strony.

    2. Każdą z 2 porcji rozłożyć "jak książkę", przykryć kawałkiem folii spożywczej i rozbić tłuczkiem na cienkie płaty.

    3. Dociąć 2 arkusze folii aluminiowej, każdy na wielkość przygotowanych w kroku 2 płatów. Rozłożyć mięso na folii.

    4. Każdy płat mięsa skropić sokiem z cytryny, ewentualnie lekko posolić i rozłożyć na nich w miarę równomiernie przygotowany wcześniej farsz.

    5. Ostrożnie zwinąć mięso z farszem w roladę, przesunąć na środek arkusza folii aluminiowej, posmarować każdą sztukę z zewnątrz łyżeczką miodu i ciasno zawinąć folią (na wzór cukierka).

    6. Do misy wlać 1000g wody, nałożyć Varomę. Ułożyć rolady w Varomie upewniając się, że będzie swobodny przepływ pary. Gotować 35 min/Varoma/obr.2.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Roladę można podawać zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno jako przystawkę.

Polecam, smakuje świetnie: z nutką cytryny, a pestki figi i pistacje lekko chrupią. W sam raz na świąteczny stół tmrc_emoticons.-) Można próbować z innymi orzechami i bakaliami, np. suszoną śliwką.

(Przepis pochodzi z australijskiej Przepisowni, przetłumaczyłam go i wypróbowałam)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy