thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Gulasz wieprzowy

  • 400-500 g mięsa wieprzowego
  • 200 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula, (średnia)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bulionu drobiowego TM
  • 3 suszone pomidory
  • 2 liście laurowe
  • 2 szklanki wody
  • 20 g oliwy, (do duszenia)
  • 50 g śmietanki 30%
  • łyżka mąki + woda, (na zasmażkę)

Marynata do mięsa

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa

Dodatki

  • ziemniaki lub kasza

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Przygotować marynatę do mięsa mieszając wszystkie składniki, mięso pokroić w kostkę (ok. 2x2 cm), zamarynować, odstawić na chwilę.

    W tym czasie:
    Marchewkę obrać i pokroić w talarki (1 cm), pieczarki obrać i pokroić w większe kawałki.

    Do naczynia TM wrzucić cebulę, czosnek i suszone pomidory, rozdrobnić, dodać oliwę, dusić - 2 min./120 st./ obr.1.

    Do garnka wrzucić mięso i dusić - 5 min./120 st./obr. wsteczne.

    Do mięsa dodać pieczarki i poddusić 1 min./120 st./obr. wsteczne, a następnie dodać marchew, liście laurowe, bulion i zalać wodą tak, żeby tylko przykryć składniki - gotować 50 min./98 st./obr. wsteczne.

    Po tym czasie dodać rozmieszaną z wodą łyżkę mąki pszennej – gotować jeszcze ok. 2 min./98 st./obr. wsteczne.

    Dodać śmietankę - gotować 1 min./90 st./obr. wsteczne.

    Polecam ugotowane i podsmażone ziemniaki:

    Ugotowane ziemniaki ubić z masłem i pieprzem, smażyć na patelni z masłem, aż się zarumienią i „dostaną skórki”.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lekki gulasz ze schabem i pieczarkami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: