Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Gulasz wieprzowy
- 400-500 g mięsa wieprzowego
- 200 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 cebula, (średnia)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka bulionu drobiowego TM
- 3 suszone pomidory
- 2 liście laurowe
- 2 szklanki wody
- 20 g oliwy, (do duszenia)
- 50 g śmietanki 30%
- łyżka mąki + woda, (na zasmażkę)
Marynata do mięsa
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
Dodatki
- ziemniaki lub kasza
-
6
1h 20min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Przygotować marynatę do mięsa mieszając wszystkie składniki, mięso pokroić w kostkę (ok. 2x2 cm), zamarynować, odstawić na chwilę.
W tym czasie:
Marchewkę obrać i pokroić w talarki (1 cm), pieczarki obrać i pokroić w większe kawałki.Do naczynia TM wrzucić cebulę, czosnek i suszone pomidory, rozdrobnić, dodać oliwę, dusić - 2 min./120 st./ obr.1.
Do garnka wrzucić mięso i dusić - 5 min./120 st./obr. wsteczne.
Do mięsa dodać pieczarki i poddusić 1 min./120 st./obr. wsteczne, a następnie dodać marchew, liście laurowe, bulion i zalać wodą tak, żeby tylko przykryć składniki - gotować 50 min./98 st./obr. wsteczne.
Po tym czasie dodać rozmieszaną z wodą łyżkę mąki pszennej – gotować jeszcze ok. 2 min./98 st./obr. wsteczne.
Dodać śmietankę - gotować 1 min./90 st./obr. wsteczne.
Polecam ugotowane i podsmażone ziemniaki:
Ugotowane ziemniaki ubić z masłem i pieprzem, smażyć na patelni z masłem, aż się zarumienią i „dostaną skórki”.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJa zamiast schabu użyłam polędwicy wieprzowej....
Ja zamiast schabu użyłam polędwicy wieprzowej. Bardzo kruche soczyste mięsko. Dodałam czerwona paprykę, wino i łyżkę koncentratu pomidorowego. Mniej wody, tylko do zakrycia składników. Pycha!
"Blokada naczynia miksującego"
Pyszne danie. Zasugerowałam się komentarzami i...
Pyszne danie. Zasugerowałam się komentarzami i dodałam o połowę mniej wody. Wyszedł super. ☺️
Bardzo dobry gulasz! ...
Bardzo dobry gulasz!
Polecam!
Dziś robiłam gulasz jest pyszny dziękuje za...
Dziś robiłam gulasz jest pyszny
dziękuje za przepis!
Gulasz pyszny. Zrobilam z miesa schabowego i nawet...
Gulasz pyszny. Zrobilam z miesa schabowego i nawet to miesko nie bylo wysuszone.
Diekuje za przepis !!!
Gulasz wyszedł bardzo pyszny. Dołączam do rad,...
Gulasz wyszedł bardzo pyszny. Dołączam do rad, że trzeba dawać mniej wody.
Gulasz bardzo dobry! Posłuchałam rad...
Gulasz bardzo dobry! Posłuchałam rad komentujących i dodałam o połowę mniej wody i faktycznie wyszedł rewelacyjny. Mięsko samo się rozpada. Polecam !
Bardzo dobry
Bardzo dobry
po ustawieniu na obroty wsteczne nic si nie dzieje...
po ustawieniu na obroty wsteczne nic się nie dzieje, jakie te obroty mają być bo w przepisie nie ma szybkości?
już wszystko ok, gulasz bardzo dobry
Gulasz dobry ale lepiej da mniej wody
Gulasz dobry, ale lepiej dać mniej wody
Bardzo smacznydelikatny gulasz
Bardzo smaczny.delikatny gulasz
Bardzo pyszny gulasz. Jedyne co to zalałam zbyt...
Bardzo pyszny gulasz. Jedyne co to zalałam zbyt dużą ilością wody.
Bardzo smaczny gulasz, ja dodatkowo dosypalam...
Bardzo smaczny gulasz, ja dodatkowo dosypalam zielonego pieprzu. Polecam.