3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lekki gulasz ze schabem i pieczarkami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Gulasz wieprzowy

  • 400-500 g mięsa wieprzowego
  • 200 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula, (średnia)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bulionu drobiowego TM
  • 3 suszone pomidory
  • 2 liście laurowe
  • 2 szklanki wody
  • 20 g oliwy, (do duszenia)
  • 50 g śmietanki 30%
  • łyżka mąki + woda, (na zasmażkę)

Marynata do mięsa

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa

Dodatki

  • ziemniaki lub kasza
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Przygotować marynatę do mięsa mieszając wszystkie składniki, mięso pokroić w kostkę (ok. 2x2 cm), zamarynować, odstawić na chwilę.

    W tym czasie:
    Marchewkę obrać i pokroić w talarki (1 cm), pieczarki obrać i pokroić w większe kawałki.

    Do naczynia TM wrzucić cebulę, czosnek i suszone pomidory, rozdrobnić, dodać oliwę, dusić - 2 min./120 st./ obr.1.

    Do garnka wrzucić mięso i dusić - 5 min./120 st./obr. wsteczne.

    Do mięsa dodać pieczarki i poddusić 1 min./120 st./obr. wsteczne, a następnie dodać marchew, liście laurowe, bulion i zalać wodą tak, żeby tylko przykryć składniki - gotować 50 min./98 st./obr. wsteczne.

    Po tym czasie dodać rozmieszaną z wodą łyżkę mąki pszennej – gotować jeszcze ok. 2 min./98 st./obr. wsteczne.

    Dodać śmietankę - gotować 1 min./90 st./obr. wsteczne.

    Polecam ugotowane i podsmażone ziemniaki:

    Ugotowane ziemniaki ubić z masłem i pieprzem, smażyć na patelni z masłem, aż się zarumienią i „dostaną skórki”.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Polecam

    Zgłoszony przez czarnul-a na kwietnia 2, 2023 at 15:30.

    Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja zamiast schabu użyłam polędwicy wieprzowej....

    Zgłoszony przez Kasia90 na lutego 23, 2021 at 22:25.

    Ja zamiast schabu użyłam polędwicy wieprzowej. Bardzo kruche soczyste mięsko. Dodałam czerwona paprykę, wino i łyżkę koncentratu pomidorowego. Mniej wody, tylko do zakrycia składników. Pycha! Blokada naczynia miksującego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne danie. Zasugerowałam się komentarzami i...

    Zgłoszony przez Kacha2412 na listopada 7, 2018 at 19:44.

    Pyszne danie. Zasugerowałam się komentarzami i dodałam o połowę mniej wody. Wyszedł super. ☺️

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry gulasz! ...

    Zgłoszony przez ewelina1987 na czerwca 3, 2018 at 21:11.

    Bardzo dobry gulasz!
    Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś robiłam gulasz jest pyszny dziękuje za...

    Zgłoszony przez elia12 na grudnia 19, 2017 at 13:16.

    Dziś robiłam gulasz jest pyszny tmrc_emoticons.)dziękuje za przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gulasz pyszny. Zrobilam z miesa schabowego i nawet...

    Zgłoszony przez joannalinda09 na grudnia 11, 2017 at 14:51.

    Gulasz pyszny. Zrobilam z miesa schabowego i nawet to miesko nie bylo wysuszone.
    Diekuje za przepis !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gulasz wyszedł bardzo pyszny. Dołączam do rad,...

    Zgłoszony przez Agata.N na września 3, 2017 at 14:05.

    Gulasz wyszedł bardzo pyszny. Dołączam do rad, że trzeba dawać mniej wody.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gulasz bardzo dobry! Posłuchałam rad...

    Zgłoszony przez oska1990 na sierpnia 3, 2017 at 16:16.

    Gulasz bardzo dobry! Posłuchałam rad komentujących i dodałam o połowę mniej wody i faktycznie wyszedł rewelacyjny. Mięsko samo się rozpada. Polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry

    Zgłoszony przez catarina na lipca 20, 2017 at 22:14.

    Bardzo dobry tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • po ustawieniu na obroty wsteczne nic si nie dzieje...

    Zgłoszony przez aga6676 na lipca 2, 2017 at 14:04.

    po ustawieniu na obroty wsteczne nic się nie dzieje, jakie te obroty mają być bo w przepisie nie ma szybkości?
    już wszystko ok, gulasz bardzo dobry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gulasz dobry ale lepiej da mniej wody

    Zgłoszony przez Haniadita na czerwca 17, 2017 at 09:14.

    Gulasz dobry, ale lepiej dać mniej wody

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smacznydelikatny gulasz

    Zgłoszony przez hania53 na maja 4, 2017 at 12:28.

    Bardzo smaczny.delikatny gulasz Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszny gulasz. Jedyne co to zalałam zbyt...

    Zgłoszony przez RabarbarBarBarbar na marca 23, 2017 at 18:22.

    Bardzo pyszny gulasz. Jedyne co to zalałam zbyt dużą ilością wody.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny gulasz, ja dodatkowo dosypalam...

    Zgłoszony przez annak893 na stycznia 12, 2017 at 15:54.

    Bardzo smaczny gulasz, ja dodatkowo dosypalam zielonego pieprzu. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze