3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lasagne z kurczakiem


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Makaron na lasagne.

  • 1 łyżki oliwy z oliwek, extra vergine
  • 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja do posypania
  • 2 jajka, (rozmiar M)

Sos a^la bolognese.

  • 250 g warzyw, pietruszka naciowa, marchew, cebula, brokuły
  • 1 łyżeczki pieprzu
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 300 g pomidorów, mogą być z puszki
  • 100 g białego wina wytrawnego
  • 60 g oliwy z oliwek, extra vergine
  • 800 g mięsa drobiowego, pierś z kurczaka

Sos beszamelowy.

  • 120 g mąki pszennej
  • 1000 g mleka 2%
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczki soli
  • 4 szczypty pieprzu czarnego mielonego
  • 4 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Opcjonalnie.

  • 250 g sera żółtego, tartego
  • zioła prowansalskie, suszone
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Makaron lasagne.

     

    Do naczynia miksującego wsypać makę, dodać jajka i oliwę z oliwek wyrobić 2 min/Dough mode. Konsystencją ciasto powinno przypominać grudki. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15 min. 

    Blat posypać mąką, rozwałkować ciasto na cienkie (2-3 mm), prostokątne płaty (ok. 20 X 10 cm). Następnie pozostawić makaron do wyschnięcia na 1-2 godz. na posypanej maką ściereczce. Ugotować w osolonej wodzie 2-3 min.

     

     

  2.  

    Sos a^la bolognese.

     

    1). Do naczynia miksującego włożyć mięso, rozdrobnić 15 s/obr. 4-5

     i przełozyć do innego naczynia.

    2). Do naczynia miksujacego włożyć wszystkie warzywa oprócz pomidorów, rozdrobnić 5 s/obr.7.

    3). Dodać oliwę i dusić 5 min/Varoma/obr. 2.

    4). Warzywa przełożyć do mięsa, wymieszać, przełożyć do naczynia miksującego, gotować 8 min/Varoma/Counter-clockwise operation/Gentle stir setting.

    5). Dodać wino, gotować 5 min/Varoma/Counter-clockwise operation/Gentle stir setting.

    6). Dodać sól, pieprz, pokrojone pomidory, gotować 15 min/100C/Counter-clockwise operation/Gentle stir setting.

    Przełożyć do innego naczynia.

     

  3.  

    Sos beszamelowy. 

     

    Do naczynia miksujacego włożyć wszystkie składniki, gotować 12 min./100C/obr.3.

  4.  

     

    Przygotowanie lasagne w naczyniu żaroodpornym.

     

    Na dno naczynia układam płaty makaronu, następnie sos bolognese, sos beszamelowy, ser zółty i posypuję ziołami prowansalskimi i tak po kolei aż do wyczerpania produktów.

    Na wierzchu sos beszamelowy posypuję serem, ziołami prowansalskimi i zapiekam 20-30 min w piekarniku o temperaturze 180 stopni C.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Zielony makaron.

Do podstawowego przepisu dodać 100 g maki i 70 g szpinaku. Zmiksować 20 s/obr.9, następnie dodać jaja i oliwę, zagnieść            2 min/Dough mode.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobre rodzinka

    Zgłoszony przez Tymoteusz2015 na lutego 9, 2016 at 17:13.

    Bardzo dobre rodzinka uwielbia lasagne,zrobie napewno.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście, spróbuję również

    Zgłoszony przez MoMaNa na lipca 26, 2015 at 14:00.

    Oczywiście, spróbuję również następnym razem skrócić czas gotowania i dziękuję za cenne uwagi. Pozdrawiam Cooking 6

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Skróciłam tylko czas

    Zgłoszony przez michasia88 na lipca 16, 2015 at 15:15.

    Skróciłam tylko czas gotowania poszczególnych punktów, bo wydawał mi się zbyt długi. Smakowało, że palce lizać tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze