3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

KARKÓWKA W CIEMNYM SOSIE GRZYBOWO ŚLIWKOWYM Z PIWEM


Wydrukuj:
4

Składniki

3 porcja/porcje/porcji

Karkówka w ciemnym sosie

  • 600 g karkówki
  • 120 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 g suszonych grzybów
  • 20 g Suszonych śliwek
  • 150 g ciemnego piwa
  • 0,7 litra wody
  • 1 kostek rosołowa wieprzowa
  • 1 opakowania bulionetka do sosu ciemnego
  • 30 g mąki
  • sól, pieprz, wędzona papryka, przyprawa uniwersalna TM, przyprawy do mięsa wedle uznania do smaku
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    KARKÓWKA W CIEMNYM SOSIE GRZYBOWO ŚLIWKOWYM Z PIWEM
  1. 1. Karkówkę pokroić na cienkie plastry około 0,5 cm, włożyć do salaterki i dobrze przyprawić, skropić olejem.
    Najlepiej odstawić na 1h do lodówki żeby przeszła przyprawami.

    2. Mięso ułożyć w koszyczku, każdą warstwę przekładając pokrojoną cebulą.

    3. Do naczynia Blokada naczynia miksującego wlać wodę, dodać grzyby, śliwki, kostkę wieprzową i bulionetkę, łyżeczkę wędzonej papryki, inne przyprawy wedle uznania (ostrożnie z solą, bo i kostka i bulionetka są słone).

    4. Założyć koszyczek z mięsem i cebulą, dusić 60 min
    temp Varoma obr 1.

    5. Wyjąć koszyczek i przełożyć plastry karkówki tak żeby teraz była ułożona bokiem w koszyczku, jedna obok drugiej.
    Cebulę zostawić w koszyczku razem z mięsem.

    6. Do Blokada naczynia miksującego dodać piwo i można odrobinę uzupełnić ilość wody jeżli dużo wyparowało. Wodą lub wiekszą ilością piwa tmrc_emoticons.;-) Spróbować smak sosu, doprawić jeżeli jest taka potrzeba.

    7. Włożyć spowrotem do Blokada naczynia miksującego koszyczek z mięsem.

    8. Dusić jeszcze 30 min temp Varoma obr 1.

    9. Wyjąć koszyczek z mięsem.

    10. Dodać makę i sos zmiksować 15 sek obr 7.

    11. Plastry karkówki z cebulką polać ciemnym sosem.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bez cebuli i piwa wyszła też całkiem okay

    Zgłoszony przez e-waikiki na listopada 26, 2022 at 20:58.

    Bez cebuli i piwa wyszła też całkiem okay tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, przepis jest petarda ! Robię już...

    Zgłoszony przez mama_majka na października 27, 2022 at 16:45.

    Polecam, przepis jest petarda ! Robię już któryś raz tmrc_emoticons.)) pychotki !! Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej!...

    Zgłoszony przez Sasza3006 na kwietnia 12, 2022 at 23:39.

    Hej!
    czy można mięso przyrządzić na Varomie, a w koszyczku w międzyczasie jakoś ugotować ziemniaczki? Np wtedy kiedy dolewamy piwo?
    Czy ziemniaki nie nabiorą dziwnego smaku od tego piwa?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po prostu miodzio! Tylko bez kostki wieprzowej, bo...

    Zgłoszony przez Dorka420 na maja 13, 2021 at 09:52.

    Po prostu miodzio! Tylko bez kostki wieprzowej, bo dość słone.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspanialy przepis u nas zagoscil n stale pycha

    Zgłoszony przez alicja70 na września 13, 2020 at 12:33.

    Wspanialy przepis u nas zagoscil n stale pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kasia Sol:To prawda.Kopystkę też wylizałam ...

    Zgłoszony przez katrina 025 na września 2, 2018 at 17:39.

    Kasia Sol:To prawda.Kopystkę też wylizałam Lol Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za przepis Love .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To pierwsze danie z TM5 które moja rodzina...

    Zgłoszony przez katrina 025 na września 2, 2018 at 17:37.

    To pierwsze danie z TM5 które moja rodzina pochłonęła w ciszy przerywanej stukaniem sztućcami Big Smile .
    Co do wykonania to jak dla mnie kostka bulionowa jest zbędna bo sos wychodzi bardzo słony i trzeba się ratować dodatkową ilością wody i mąki .
    Karkóweczka wyszła cudowna .Przed podaniem włożyłam ją do sosu.Faktycznie pokroiłam ją cienko i wyszła mięciutka .
    Sos jest pyszny , bardzo wyrazisty w smaku przez grzyby , ale śliweczki cudownie to równoważą .
    Polecam bo danie jest absolutnie smaczne Wink.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra karkówka.podczas gotowania...

    Zgłoszony przez Agnieszka029 na sierpnia 27, 2018 at 17:25.

    Bardzo dobra karkówka.podczas gotowania rozlozylam ja na waromie a nie w koszyczku.Wyszła idealna, miękka i smaczna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis interesujący, tylko po co ta chemia :...

    Zgłoszony przez radekgrodzki na maja 1, 2018 at 12:30.

    Przepis interesujący, tylko po co ta chemia : kostka rosołowa...bulionetka brrrrrrrr Puzzled

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mięsko pyszne polecam. Tylko warunek cienko...

    Zgłoszony przez kejth na października 23, 2017 at 22:33.

    Mięsko pyszne polecam. Tylko warunek cienko pokroić bo inaczej będzie twardawe.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam bez piwa i też wyszedł pysznie. Polecam...

    Zgłoszony przez Pimaro na września 1, 2017 at 00:04.

    Zrobilam bez piwa i też wyszedł pysznie. Polecam wszystkim!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis powsta metod kolejnych proacuteb i...

    Zgłoszony przez Kasia Sol na maja 14, 2017 at 09:32.

    Przepis powstał metodą kolejnych prób i wariacji na temat żeberek w sosie piwnym i karkówki po karkonosku tmrc_emoticons.;) Oba przepisy nie do końca były w moich smakach. To efekt końcowy tmrc_emoticons.) Polecam bo wychodzi palce lizać i kopysytkę też tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglada super do wyprobowania w najbliszym czasie

    Zgłoszony przez Leonek2013 na maja 10, 2017 at 17:00.

    SmileWyglada super, do wyprobowania w najbliższym czasie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglda smakowicie Dodaj do wyproacutebowania

    Zgłoszony przez Zakręcona na maja 10, 2017 at 15:13.

    Wygląda smakowicie. Dodaję do wypróbowania Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Karkoacutewka pyszna Alternatywa dla przepisu z...

    Zgłoszony przez Jovanka na maja 10, 2017 at 15:12.

    Karkówka pyszna !! Alternatywa dla przepisu z karkonoską która nie bardzo mi smakuje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze