Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
3 porcja/porcje/porcji
Karkówka w ciemnym sosie
- 600 g karkówki
- 120 g cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 20 g suszonych grzybów
- 20 g Suszonych śliwek
- 150 g ciemnego piwa
- 0,7 litra wody
- 1 kostek rosołowa wieprzowa
- 1 opakowania bulionetka do sosu ciemnego
- 30 g mąki
- sól, pieprz, wędzona papryka, przyprawa uniwersalna TM, przyprawy do mięsa wedle uznania do smaku
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Karkówkę pokroić na cienkie plastry około 0,5 cm, włożyć do salaterki i dobrze przyprawić, skropić olejem.
Najlepiej odstawić na 1h do lodówki żeby przeszła przyprawami.
2. Mięso ułożyć w koszyczku, każdą warstwę przekładając pokrojoną cebulą.
3. Do naczynia"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, dodać grzyby, śliwki, kostkę wieprzową i bulionetkę, łyżeczkę wędzonej papryki, inne przyprawy wedle uznania (ostrożnie z solą, bo i kostka i bulionetka są słone).
4. Założyć koszyczek z mięsem i cebulą, dusić 60 min
temp Varoma obr 1.
5. Wyjąć koszyczek i przełożyć plastry karkówki tak żeby teraz była ułożona bokiem w koszyczku, jedna obok drugiej.
Cebulę zostawić w koszyczku razem z mięsem.
6. Do"Blokada naczynia miksującego" dodać piwo i można odrobinę uzupełnić ilość wody jeżli dużo wyparowało. Wodą lub wiekszą ilością piwa
Spróbować smak sosu, doprawić jeżeli jest taka potrzeba.
7. Włożyć spowrotem do"Blokada naczynia miksującego" koszyczek z mięsem.
8. Dusić jeszcze 30 min temp Varoma obr 1.
9. Wyjąć koszyczek z mięsem.
10. Dodać makę i sos zmiksować 15 sek obr 7.
11. Plastry karkówki z cebulką polać ciemnym sosem.
Smacznego
KARKÓWKA W CIEMNYM SOSIE GRZYBOWO ŚLIWKOWYM Z PIWEM
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBez cebuli i piwa wyszła też całkiem okay
Bez cebuli i piwa wyszła też całkiem okay
Polecam, przepis jest petarda ! Robię już...
Polecam, przepis jest petarda ! Robię już któryś raz
) pychotki !!
Hej!...
Hej!
czy można mięso przyrządzić na Varomie, a w koszyczku w międzyczasie jakoś ugotować ziemniaczki? Np wtedy kiedy dolewamy piwo?
Czy ziemniaki nie nabiorą dziwnego smaku od tego piwa?
Po prostu miodzio! Tylko bez kostki wieprzowej, bo...
Po prostu miodzio! Tylko bez kostki wieprzowej, bo dość słone.
Wspanialy przepis u nas zagoscil n stale pycha
Wspanialy przepis u nas zagoscil n stale pycha
Kasia Sol:To prawda.Kopystkę też wylizałam ...
Kasia Sol:To prawda.Kopystkę też wylizałam
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za przepis
.
To pierwsze danie z TM5 które moja rodzina...
To pierwsze danie z TM5 które moja rodzina pochłonęła w ciszy przerywanej stukaniem sztućcami
.
.
Co do wykonania to jak dla mnie kostka bulionowa jest zbędna bo sos wychodzi bardzo słony i trzeba się ratować dodatkową ilością wody i mąki .
Karkóweczka wyszła cudowna .Przed podaniem włożyłam ją do sosu.Faktycznie pokroiłam ją cienko i wyszła mięciutka .
Sos jest pyszny , bardzo wyrazisty w smaku przez grzyby , ale śliweczki cudownie to równoważą .
Polecam bo danie jest absolutnie smaczne
Bardzo dobra karkówka.podczas gotowania...
Bardzo dobra karkówka.podczas gotowania rozlozylam ja na waromie a nie w koszyczku.Wyszła idealna, miękka i smaczna.
Przepis interesujący, tylko po co ta chemia :...
Przepis interesujący, tylko po co ta chemia : kostka rosołowa...bulionetka brrrrrrrr
Mięsko pyszne polecam. Tylko warunek cienko...
Mięsko pyszne polecam. Tylko warunek cienko pokroić bo inaczej będzie twardawe.
Zrobilam bez piwa i też wyszedł pysznie. Polecam...
Zrobilam bez piwa i też wyszedł pysznie. Polecam wszystkim!
Przepis powsta metod kolejnych proacuteb i...
Przepis powstał metodą kolejnych prób i wariacji na temat żeberek w sosie piwnym i karkówki po karkonosku
Oba przepisy nie do końca były w moich smakach. To efekt końcowy
Polecam bo wychodzi palce lizać i kopysytkę też
Wyglada super do wyprobowania w najbliszym czasie
Wyglda smakowicie Dodaj do wyproacutebowania
Wygląda smakowicie. Dodaję do wypróbowania
Karkoacutewka pyszna Alternatywa dla przepisu z...
Karkówka pyszna !! Alternatywa dla przepisu z karkonoską która nie bardzo mi smakuje.