 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                1h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Sernik pieczony z brzoskwiniami i galaretką
- 1000 g twarogu
- 300 g herbatniki
- 270 g śmietany
- 130 g mąki
- 120 g masło, + do natłuszczenia formy
- 15 g oleju
- 250 g cukru
- 30 g cukru pudru
- 130 g sparzonych rodzynek, zalać wrzątkiem, osuszyć, oprószyć mąką
- 2 torebki budyniu waniliowego, lub śmietankowego
- 1 torebki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 porcji jajek, 5 sporych jajek całych
- 1 szczypty soli
- 2 torebki galaretki brzoskwiniowej, u mnie słodzonej
- 1 puszki brzoskwiń w syropie, syropu nie wylewać użyć do galaretki
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy na 180'C
 Natłuszczamy blachę do pieczenia.
 Rodzynki zalewamy w miseczce wrzątkiem i zostawiamy aby napęczniały, odlewamy na sitko, obsuszamy i oprószamy lekko mąką.
 Herbatniki połamane wrzucamy do "Blokada naczynia miksującego"  10 sek obr 5 "Blokada naczynia miksującego"  10 sek obr 5
 Dodajemy masło pokrojone na kawałki i cukier puder 10 sek obr 5
 Powstałą kruszonkę wysypujemy na natłuszczoną blachę
 i lekko ugniatamy formując spód.
- MASA SEROWA
 Do "Blokada naczynia miksującego"  dodajemy : pokrojony twaróg, śmietanę, mąkę, masło, olej, cukier, oba budynie, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i szczyptę soli 45 sek obr 6 "Blokada naczynia miksującego"  dodajemy : pokrojony twaróg, śmietanę, mąkę, masło, olej, cukier, oba budynie, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i szczyptę soli 45 sek obr 6
 Zakładamy motylek, montując go w masie na własciwe miejsce, wystarczy go nałożyć równo sam się zablokuje jak ruszą obroty
 30 sek obr 4
 Wylewamy masę na spód z herbatników i posypujemy sparzonymi i oprószonymi lekko mąką rodzynkami.
 Pieczemy 1h na 180'C
 Studzimy całkowicie sernik.
- GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI
 Przygotowujemy galaretki wedle przepisu na torebce, dodając odrobinę mniej wody aby lepiej nam stężały.
 Ja dodatkowo część wody zastępuję syropem z puszki brzoskwiń, galaretka smakuje jeszcze lepiej 
 (zamiast 2x 500 ml dałam 2x400ml w tym syrop z brzoskwiń).
 Studzimy galaretkę żeby była chłodna ale dała sie ładnie wylać na ciasto.
 W tym czasie kroimy brzoskwinie wedle uznania i układamy na cieście.
 Całość zalewamy chłodną galeretką.
 Ciasto chłodzimy do stężenia galaretki.
 Smacznego 
SPÓD
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Makise: witam! Ja zrobiłam z twarogu poltustego , śmietanę dałam 18 % i jajek dałam 5 całych takich średniej wielkości. Mnie również zastanawiało jaka to blacha ponieważ z TM ciasta są na małą blasze zazwyczaj wszystkie ale proporcje wyszły duże więc dałam na blaszke normalna nie mała wyszło super. Pozdrawiam
 wyszło super. Pozdrawiam
            
Dzien dobry,
ciasto wyglada znakomicie ale mam mnostwo pytan:
1. Jaki twarog chudy, tlusty a moze poltlusty?
2. Jaka smietana, ile procentowa?
3. Co oznacza okreslenie 5 porcji jajek, 5 sporych jajek? Czy chodzi o 5 zoltek i 5 duzych jaj? Czy jaj ma byc 10?
4. Ze zdjec wnioskuje, ze jest to przepis na blache. Jaka duza ma byc ta blacha?
z gory dziekuje za rozwianie moich watpliwosci
Pozdrawiam
Makiese
Wygląda cudnie 
            
Czy ta śmietaną moze byc 12%,
Czy ser prosto z lodówki czy raczej temperatura pokojowa