 
                                            
                                     
                                    Czas przygotowania
                                45min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                45min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     6 
                                     słoik/słoiki/słoików 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Dżem brzoskwiniowy z kurkumą bzylią jałowcem i cytryną
- 1000 g brzoskwinie
- 2 cytryny
- 300 g cukru
- 2 torebki galaretki brzoskwiniowej, w proszku, słodzonej
- 10 liści bazylii, świeżej
- 8 kulek owoców jałowca
- 2 łyżeczek kurkumy, mielonej
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  dodajemy: Brzoswinie obrane,pokrojone na kawałki. Startą skórkę i sok z obu cytryn. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. "Blokada naczynia miksującego"  dodajemy: Brzoswinie obrane,pokrojone na kawałki. Startą skórkę i sok z obu cytryn. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
- Gotujemy z założoną miarką
 15 minut 100’C obroty "Obroty wsteczne"  1,5 "Obroty wsteczne"  1,5
- Z  "Blokada naczynia miksującego"  zdejmujemy miarkę. "Blokada naczynia miksującego"  zdejmujemy miarkę.
 Gotujemy bez przykrycia jeszcze 6-8 minut 90’C "Obroty wsteczne"  1,5 żeby dżem odparował i zgęstniał. "Obroty wsteczne"  1,5 żeby dżem odparował i zgęstniał.
- Wrzący dżem przelewamy do słoików, zakręcamy. 
 Odstawiamy do góry dnem na 15 minut.
- SMACZNEGO 🤗🤗🤗
Porady
Zamiast cukru można użyć ksylitolu lub stevi, galaretki mogą być niesłodzone.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze