3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Karkówka pod pieczarkową pierzynką


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

karkówka

  • 20 - 30 g pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 4 porcje karkówki, Zamarynowana min godzinę wcześniej (olej,woda,sól,pieprz,czosnek,musztarda,papryka,zioła prowansalskie)

Ryż lub kasza

  • 250 g ryżu lub kaszy

Pieczarkowa pierzynka

  • 4 -5 gałązek koperek świeży
  • 2 czubate łyżki śmietany 18% gęstej
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 1 szczypty soli
  • 1 czubate łyżeczki bulion drobiowy
  • 450 g wody
  • 350 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
  • 100 g cebuli w cząstkach
  • 40 g oleju
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wrzucić cebulę i pieczarki. Zmiksować 5 s/obr.4

  2. Zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia. Dodać sól, pieprz i olej. Dusić 5min/120/obr. 1

  3.  Dodać wodę i bulion. Na Varomę wyłorzyć mięso przykryć plasterkami pieczarek. 10 min/varoma/obr. 1

  4. Dodać ryż w koszyczku. Na górę Varoma 30 min/varoma/ obr.1

  5. Odstawić Varomę i koszyczek. Do naczynia dodać śmietanę i koperek. Zmiksować 25 s/ obr. 7

  6. 6. Na talerz wyłorzyć ryż obok mięso razem z plasterkami pieczarek i polać sosem. Jako dodatek podaję z ogórkami lub buraczkami

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ilośćią wody regulujemy gęstość sosu 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne danie! Ja uzylam poledwicy, ale karkówka...

    Zgłoszony przez Anetka1428 na lutego 26, 2018 at 19:23.

    Pyszne danie! Ja uzylam poledwicy, ale karkówka tez pewnie jest wysmienita. Bardzo dziekuje za przepis. POLECAM!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne polecam

    Zgłoszony przez moniq06 na maja 8, 2017 at 13:34.

    Bardzo smaczne polecam Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ,wszystkim smakowało nie raz będzie...

    Zgłoszony przez Aaggaa na lutego 5, 2017 at 12:00.

    Bardzo dobre ,wszystkim smakowało nie raz będzie gościć u nas na stole, ja robilam z koprem mrożonym pycha.dodaje do ulubionych

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre danie. Szybkie i pyszne. Ja...

    Zgłoszony przez kabelek10 na stycznia 25, 2017 at 17:29.

    Bardzo dobre danie. Szybkie i pyszne. Ja zastapilem karkówkę łopatką ale wyszło super. Do sosu trochę więcej wody bo wg. Przepisu wychodzi dosyć gesty ale i tak jest pyszny. Kwestia gustu i smaku

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis, proste i szybkie danie, b....

    Zgłoszony przez cath na stycznia 23, 2017 at 21:02.

    Świetny przepis, proste i szybkie danie, b. smaczne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze