Składniki
4 porcja/porcje/porcji
karkówka
- 20 - 30 g pieczarek pokrojonych na plasterki
- 4 porcje karkówki, Zamarynowana min godzinę wcześniej (olej,woda,sól,pieprz,czosnek,musztarda,papryka,zioła prowansalskie)
Ryż lub kasza
- 250 g ryżu lub kaszy
Pieczarkowa pierzynka
- 4 -5 gałązek koperek świeży
- 2 czubate łyżki śmietany 18% gęstej
- 2 szczypty pieprzu czarnego
- 1 szczypty soli
- 1 czubate łyżeczki bulion drobiowy
- 450 g wody
- 350 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
- 100 g cebuli w cząstkach
- 40 g oleju
-
6
50min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wrzucić cebulę i pieczarki. Zmiksować 5 s/obr.4
Zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia. Dodać sól, pieprz i olej. Dusić 5min/120/obr. 1
Dodać wodę i bulion. Na Varomę wyłorzyć mięso przykryć plasterkami pieczarek. 10 min/varoma/obr. 1
Dodać ryż w koszyczku. Na górę Varoma 30 min/varoma/ obr.1
Odstawić Varomę i koszyczek. Do naczynia dodać śmietanę i koperek. Zmiksować 25 s/ obr. 7
6. Na talerz wyłorzyć ryż obok mięso razem z plasterkami pieczarek i polać sosem. Jako dodatek podaję z ogórkami lub buraczkami
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ilośćią wody regulujemy gęstość sosu
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne danie! Ja uzylam poledwicy, ale karkówka...
Pyszne danie! Ja uzylam poledwicy, ale karkówka tez pewnie jest wysmienita. Bardzo dziekuje za przepis. POLECAM!!!
Bardzo smaczne polecam
Bardzo smaczne polecam
Bardzo dobre ,wszystkim smakowało nie raz będzie...
Bardzo dobre ,wszystkim smakowało nie raz będzie gościć u nas na stole, ja robilam z koprem mrożonym pycha.dodaje do ulubionych
Bardzo dobre danie. Szybkie i pyszne. Ja...
Bardzo dobre danie. Szybkie i pyszne. Ja zastapilem karkówkę łopatką ale wyszło super. Do sosu trochę więcej wody bo wg. Przepisu wychodzi dosyć gesty ale i tak jest pyszny. Kwestia gustu i smaku
Świetny przepis, proste i szybkie danie, b....
Świetny przepis, proste i szybkie danie, b. smaczne!