3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Hamburgery z indyka


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Bułki hamburgerowe:

  • 25 g drożdży
  • 125 g mleka
  • 15 g cukru
  • 25 g Miękkiego masła
  • pół łyżki miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 250 g mąki przennej

Kotlety z indyka

  • 700 g piersi z indyka
  • 1 jajko kurze
  • 1 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczki przyprawy BBQ
  • sól, pieprz do smaku

Sos jogurtowo-koperkowy

  • 1 łyżki majonezu
  • 3 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 gałązki koperku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki do hamburgera:

  • pomidor, cebula czerwona, ser żółty, ogórek konserwowy, cebula prażona, sałata lodowa, keczup, sos jogurtowo-koperkowy
5

Przygotowanie

    Bułeczki
  1. Do naczynia miksującego włożyć mleko, droźdże, cukier. Podgrzewać 2 min 30 sek/obrót 1/37 stopni C

  2. Dodać masło, sól, mąkę. Wyrabiać 2min/Closed lid/Dough mode

  3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut

  4. Uformować 10 bułek (moje wyszły malutkie), jeśli ktoś chcę większą wersję hamburgerów to podzielić na 5 części. Wierzch posmarować mlekiem i posypać sezamem.

  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 15-20 minut.

  6. Kotlety:
  7. Mięso pokroić w małe kawałki, włożyć do naczynia miksującego. Mielić 15 sekund/obroty 7

  8. Dodać jajko, przyprawy. Wymieszać 15 sekund/obroty 3/Counter-clockwise operation

  9. Uformować 10 kotletów. Piec na grillu lub smażyć.

  10. Sos
  11. Wymieszałam wszystko w miseczce, bo nie chciałam brudzić naczynia.

     

    SMACZNEGO! 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Moje bułeczki wyszły małe, ciasto można podzielić na mniej części.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • witam. Mój pierwszy przepis z przepisowni,...

    Zgłoszony przez jagodzianka1404 na stycznia 23, 2017 at 13:09.

    witam. Mój pierwszy przepis z przepisowni, który robiłam. Jestem pod wrażeniem 😀 mięso wyszło super, sosik też a bułki...hmmm nigdy nie myślałam, że domowe bułki hamburgerowe mogą być 1000 razy lepsze w smaku od kupnych 😀 pychotka! Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam 😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Całości nie testowałem, ale

    Zgłoszony przez JustyDj na maja 13, 2016 at 13:11.

    Całości nie testowałem, ale bułki idealne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam sos dzis zrobilam go

    Zgłoszony przez sasia na marca 25, 2016 at 14:12.

    polecam sos dzis zrobilam go do smazonego lososia 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam hamburgery wg

    Zgłoszony przez lucere na listopada 21, 2013 at 10:47.

    Robiłam hamburgery wg przepisu z małymi modyfikacjami -

    kotlety - nie miałam sosu bbg wiec dałam troche ketchupu tmrc_emoticons.) Pewnie smakowo kotlety min inne wyszły, ale były dobre. I ja jeszcze je obtoczyłam jednak w bułce tartej, bo były strasznie klejące. I tak smażyłam.

    bułki - nie ma w przepisie informacji kiedy dodac miód - dodałam normalnie do ciasta przed wyrabianiem. Bułki rzeczywiscie malutkie jak sie zrobi ich 10. Ale w smaku swietne, mieciutkie.

    Przepis polecam i pewnie jeszcze wroce do niego tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja kupiłam rok temu na

    Zgłoszony przez olqee na marca 26, 2013 at 19:19.

    Ja kupiłam rok temu na wczasach w Bułgarii. Tą przyprawę używa się do potraw z grilla itp, ma smak taki grillowy, wędzonki ;p Widziałam w sklepie sos bbq z hellmans bodajże, więc możesz sobie zastąpić przyprawę - sosem albo zrobić w thermomixietmrc_emoticons.;)

    OLE

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis ciekawy :)  Mam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 24, 2013 at 20:26.

    Przepis ciekawy tmrc_emoticons.)  Mam pytanie odnośnie przyprawy BBQ co to jest? i gdzie można kupić ? Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi ciekawie... i o wiele

    Zgłoszony przez anka25 na marca 24, 2013 at 20:26.

    Brzmi ciekawie... i o wiele zdrowiej niż kupiony hamburger. Dodaje do przetestowania ;o) Pozdrawiam. Big Smile

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis. Moj synus ma

    Zgłoszony przez magi1 na marca 24, 2013 at 19:52.

    Fajny przepis. Moj synus ma niedlugo urodzinki i zaprasza kolegow do domku wiec moze zrobimy takie hamburgery na przekaske. Dziekuje za przepis i pozdrawiam  Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze