3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gulasz wołowy z grzybami na bogato


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Gulasz wołowy z grzybami na bogato

  • 600 g łopatki wołowej
  • 150 g białej cebuli
  • 150 g czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g grzybów suszonych
  • 30 g Grzybów duszonych
  • 60 g masła
  • 70 g mąki
  • 2 łyżek przyprawy uniwersalnej TM
  • 2 łyżeczki cukru
  • Sól, pieprz, papryka słodka, czubrzyca ziellona
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Mięso
  1. Pokroić łopatkę w kostkę 3cm/3cm.
    Wrzucic do miski i polać odrobinę olejem.
    Doprawić ulubionymi przyprawami i wymieszać dokładnie aby mięso równo się pokryło.
    Obsmażyć mięso na oleju, na średnim ogniu, pod przykryciem, około 15 min mieszając aby równo się zrumieniło.
  2. Cebula
  3. Cebulę i czosnek pokroić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić do Closed lid rozdrobnić 5 sek obr 5, zgarnąć kopyst na dno naczynia.
    Dodać masło, przyprawę uniwersalną TM i pieprz do smaku.
    Dolać 300 g wody i sos sojowy lub magi 3 łyżki.
    Udusić Closed lid 10 min 100’C obroty Counter-clockwise operation 1
  4. Duszenie mięsa z grzybami
  5. Do Closed lid dodać mięso z patelni razem z całym sosem ze smażenia.
    Dodać wszystkie grzyby.
    Dodalać resztę wody i mąkę.
    Gotować 20 min 100’C obr Counter-clockwise operation 1
    Po upływie 20 min zdjąć miarkę z pokrywy i zamiast niej postawić koszyczek.
    Gotować 20 min 90’C obr Counter-clockwise operation 1

    SMACZNEGO 🤗
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Częścią wody przy ostatnim dolaniu opłukałam patelnie po smażeniu i wlałam cały ten smak do Closed lid do duszenia mięsa.
Gdyby mięso było jeszcze twarde można przedłużyć czas duszenia ale sprawdzić konsystencję sosu, jeśli jest gesty, dusić dalej już normalnie z miarką, nie z koszyczkiem, żeby więcej gulasz nie odparowywał.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • wielkie dzięki za przepis od dawna chodził za...

    Zgłoszony przez bakmagdalena na stycznia 20, 2019 at 17:10.

    wielkie dzięki za przepis od dawna chodził za mną taki gulasz. myślę, że kolejnym razem nie dodam masła a olej, do mojego dnia dłam tylko 35 gr a i tak dość mocno było wyczuwalne i delikatne. Ilość sosu zrobiłam na oko tzn dąłam 300 ml ale poźniej jakieś 150-200 tak by sosu było dużo. Wołowinę dusiłam 15 na patelni, później 40 min w TM, na końcu podgrzałam go a na waromie robiły się kluski na parze. Mięsko wyszło miękkie i smaczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze