Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Gulasz wołowy z grzybami na bogato
- 600 g łopatki wołowej
- 150 g białej cebuli
- 150 g czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 30 g grzybów suszonych
- 30 g Grzybów duszonych
- 60 g masła
- 70 g mąki
- 2 łyżek przyprawy uniwersalnej TM
- 2 łyżeczki cukru
- Sól, pieprz, papryka słodka, czubrzyca ziellona
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Pokroić łopatkę w kostkę 3cm/3cm.
Wrzucic do miski i polać odrobinę olejem.
Doprawić ulubionymi przyprawami i wymieszać dokładnie aby mięso równo się pokryło.
Obsmażyć mięso na oleju, na średnim ogniu, pod przykryciem, około 15 min mieszając aby równo się zrumieniło. - Cebulę i czosnek pokroić na mniejsze kawałki.
Wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" rozdrobnić 5 sek obr 5, zgarnąć kopyst na dno naczynia.
Dodać masło, przyprawę uniwersalną TM i pieprz do smaku.
Dolać 300 g wody i sos sojowy lub magi 3 łyżki.
Udusić "Blokada naczynia miksującego" 10 min 100’C obroty "Obroty wsteczne" 1 - Do "Blokada naczynia miksującego" dodać mięso z patelni razem z całym sosem ze smażenia.
Dodać wszystkie grzyby.
Dodalać resztę wody i mąkę.
Gotować 20 min 100’C obr "Obroty wsteczne" 1
Po upływie 20 min zdjąć miarkę z pokrywy i zamiast niej postawić koszyczek.
Gotować 20 min 90’C obr "Obroty wsteczne" 1
SMACZNEGO 🤗
Mięso
Cebula
Duszenie mięsa z grzybami
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Częścią wody przy ostatnim dolaniu opłukałam patelnie po smażeniu i wlałam cały ten smak do "Blokada naczynia miksującego" do duszenia mięsa.
Gdyby mięso było jeszcze twarde można przedłużyć czas duszenia ale sprawdzić konsystencję sosu, jeśli jest gesty, dusić dalej już normalnie z miarką, nie z koszyczkiem, żeby więcej gulasz nie odparowywał.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzA ile wody przy drugim dolaniu?
A ile wody przy drugim dolaniu?
niezmiennie przepyszny wychodzi
niezmiennie przepyszny wychodzi
wielkie dzięki za przepis od dawna chodził za...
wielkie dzięki za przepis od dawna chodził za mną taki gulasz. myślę, że kolejnym razem nie dodam masła a olej, do mojego dnia dłam tylko 35 gr a i tak dość mocno było wyczuwalne i delikatne. Ilość sosu zrobiłam na oko tzn dąłam 300 ml ale poźniej jakieś 150-200 tak by sosu było dużo. Wołowinę dusiłam 15 na patelni, później 40 min w TM, na końcu podgrzałam go a na waromie robiły się kluski na parze. Mięsko wyszło miękkie i smaczne