Tu jesteś:
4
Składniki
4 osoba/osoby
Gulasz
- 600-700 g mięsa gulaszowego
- 4-6 cebule, (okolo 500g)
- 2 marchewki
- 1 kromka chleba razowego, (idealnie sucha, ale jak nie ma to nie przeszkadza normalna)
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżki papryka slodka, (czubata łyżka )
- pieprz, sol
- 50 g masła
- 3 łyżki oleju
- 400-500 g wody, (2x po 200-250)
kluski marchewkowe
- 3 marchewki, duże
- 3 ząbka czosnku, duże
- 1-2 jajka, ( jak duże L to wystarczy jedno)
- 350-400 g mąki
- 10 g Masla
- sol, olej
-
6
1h 10min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- Mięso umyć, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę lub paski. Marchewki umyć, oskrobać, pokroić, wlozyc do
- 3 sek/ obr 5 przelozyc do innego naczynia, cebule obrać, pokroić w polowki, wlozyc do
- 3 sek / obr 4, zgarnac ze scianek na dno naczynia, dodac maslo i dusic 5 min/ 120°/ obr1, w tym czasie na patelni rozgrzać olej, partiami smażyć mięso do zrumienienie. Zrumienione przekładać do
. Gdy całe jest już w
wsypujemy paprykę, wlewamy 1 czesc wody i dusic 5min/ 120°/
, dodac marchewke, lisc laurowy, ziele angielskie, pokruszony chleb i druga czesc wode, gotowac 40 min/ 90°/
. Po tym czasie sprawdzamy czy mieso jest mieciutkie.jak jeszcze nie to dodajemy max 15 min Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Duża ilość cebuli i kromka chleba powinna nam wystarczająco zagęścić sos.
- Mięso umyć, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę lub paski. Marchewki umyć, oskrobać, pokroić, wlozyc do
- Marchewkę umyć i oskrobać, pokroić w kawalki, czosnek obrać. Marchewkę i czosnek przełożyć do
, wlać wode, dodać sól, masło i cukier, dusić 5 min/90°/
Następnie zmiksować na papkę 4 sek/ obr 10, wystudzić. Do purre z marchwi wbić jajka, dosypać mąkę 1 min /
, powinno wyjsc kleiste ciasto. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, wlewamy 1 lyzke oleju. Lyżkę zanurzamy we wrzątku a następnie nabieramy nią po niewielkiej ilości ciasta (ok.1/2 łyżki) i wrzucamy do wrzącej wody. Przed każdorazowym nabraniem ciasta łyżkę (ten koniec którym nabieramy ciasto) zanurzamy na moment w gorącej wodzie. Po włożeniu wszystkich klusek mieszamy zawartość garnka i zagotowujemy, gotujemy jeszcze 2 min. i odcedzamy.
- Marchewkę umyć i oskrobać, pokroić w kawalki, czosnek obrać. Marchewkę i czosnek przełożyć do
kluski marchewkowe
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepis ma wiele luk w opisie. Gulasz całkiem...
Przepis ma wiele luk w opisie. Gulasz całkiem dobry ale dałam zdecydowanie więcej przypraw. Kluseczki bardzo dobre.