3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gulasz + kluski marchewkowe


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Gulasz

  • 600-700 g mięsa gulaszowego
  • 4-6 cebule, (okolo 500g)
  • 2 marchewki
  • 1 kromka chleba razowego, (idealnie sucha, ale jak nie ma to nie przeszkadza normalna)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżki papryka slodka, (czubata łyżka )
  • pieprz, sol
  • 50 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • 400-500 g wody, (2x po 200-250)

kluski marchewkowe

  • 3 marchewki, duże
  • 3 ząbka czosnku, duże
  • 1-2 jajka, ( jak duże L to wystarczy jedno)
  • 350-400 g mąki
  • 10 g Masla
  • sol, olej
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie



      1. Mięso umyć, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę lub paski. Marchewki umyć, oskrobać, pokroić, wlozyc do Closed lid - 3 sek/ obr 5 przelozyc do innego naczynia, cebule obrać, pokroić w polowki, wlozyc do Closed lid - 3 sek / obr 4, zgarnac ze scianek na dno naczynia, dodac maslo i dusic 5 min/ 120°/ obr 1, w tym czasie na patelni rozgrzać olej, partiami smażyć mięso do zrumienienie. Zrumienione przekładać do Closed lid. Gdy całe jest już w Closed lid wsypujemy paprykę, wlewamy 1 czesc wody i dusic 5min/ 120°/Counter-clockwise operationGentle stir setting, dodac marchewke, lisc laurowy, ziele angielskie, pokruszony chleb i druga czesc wode, gotowac 40 min/ 90°/ Counter-clockwise operationGentle stir setting. Po tym czasie sprawdzamy czy mieso jest mieciutkie.jak jeszcze nie to dodajemy max 15 min Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Duża ilość cebuli i kromka chleba powinna nam wystarczająco zagęścić sos.


  1. kluski marchewkowe

    1. Marchewkę umyć i oskrobać, pokroić w kawalki, czosnek obrać. Marchewkę i czosnek przełożyć do Closed lid, wlać wode, dodać sól, masło i cukier, dusić 5 min/90°/Counter-clockwise operationGentle stir setting Następnie zmiksować na papkę 4 sek/ obr 10, wystudzić. Do purre z marchwi wbić jajka, dosypać mąkę 1 min / Dough mode, powinno wyjsc kleiste ciasto. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, wlewamy 1 lyzke oleju. Lyżkę zanurzamy we wrzątku a następnie nabieramy nią po niewielkiej ilości ciasta (ok.1/2 łyżki) i wrzucamy do wrzącej wody. Przed każdorazowym nabraniem ciasta łyżkę (ten koniec którym nabieramy ciasto) zanurzamy na moment w gorącej wodzie. Po włożeniu wszystkich klusek mieszamy zawartość garnka i zagotowujemy, gotujemy jeszcze 2 min. i odcedzamy.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis ma wiele luk w opisie. Gulasz całkiem...

    Zgłoszony przez Magda0681 na sierpnia 22, 2017 at 22:39.

    Przepis ma wiele luk w opisie. Gulasz całkiem dobry ale dałam zdecydowanie więcej przypraw. Kluseczki bardzo dobre.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze