3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gruzińskie chinkali


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Gruzińskie chinkali

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 łyżeczki kolendry suszonej
  • 5 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 100 g bulionu, pół szklanki
  • 2 cebule
  • 1 natka
  • 500 g mąki pszennej, typ 480-500
  • 200 g ciepłej wody
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Farsz
  1. Zmielone mięso włożyć do miski (plastkowej lub metalowej), dodać 2 łyżeczki kolendry, 3 większe szczypty soli, 2 większe szczypty pieprzu.

    Do Closed lid wrzucić dwie cebule, drobno posiekać 7s/obr.5. Posiekaną cebulę dodać do farszu. Wymieszać. Następnie pomału mieszając dodawać bulion tak aby farsz był mokry (puści on potem bulion w trakcie gotowania).

    Włożyć do lodówki na 30-40 minut.
  2. Ciasto
  3. Do Closed lidwsypać 500 g mąki pszennej i dodać 2 szczypty soli. 15s/Counter-clockwise operation1. Zdjąć miarkę i wlać 100 g ciepłej wody 2 m.30/Dough mode.

    W międzyczasie dolewać wody tak aby ciasto się wyrobiło. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 10-15 minut.
  4. Wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy, podypywać mąką aby się nie kleiło.

    Wykrawać koła o średnicy 10 cm. Wkładać małą łyżeczkę farszu i zamykać brzegami do góry tak aby chinkali miało kształt sakiewki ze zdjęcia. Wrzucać na gorącą osoloną wodę.

    Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 4 minuty. Wyjąć i posypać natką pietruszki.
10
11

Porady

Farsz można wykonać w Closed lid, jednakże ja przygotowałam go wyrabiając ręką w misie.

Aby ciasto nie było twarde można je po wyjęciu z TM zagnieść kilka minut ręcznie zanim włoży się je do lodówki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mam chęć zrobić pierożki bo wyglądają mega....

    Zgłoszony przez sukces na marca 14, 2018 at 19:34.

    Mam chęć zrobić pierożki bo wyglądają mega. Mam tylko jedno pytanie - czy można je zamrozić.Jak tak to jak to najlepiej zrobić i jak potem rozmrażać? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy kolendra ma byc w ziarnach czy zmielic je ?

    Zgłoszony przez Paulamed na lutego 26, 2018 at 16:55.

    Czy kolendra ma byc w ziarnach czy zmielic je ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • grazkath: Cieszę się, że smakowały

    Zgłoszony przez martynaorno na listopada 18, 2017 at 17:16.

    grazkath: Cieszę się, że smakowały tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • BluePapryka: Dziękuję za miłe słowa. Być...

    Zgłoszony przez martynaorno na listopada 18, 2017 at 17:15.

    BluePapryka: Dziękuję za miłe słowa. Być może to kwestia mąki? Inny typ?
    Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam pierożki z tego przepisu kilka razy i...

    Zgłoszony przez BluePapryka na października 26, 2017 at 09:57.

    Robiłam pierożki z tego przepisu kilka razy i zawsze były pyszne. Ale ostatnio ciasto wyszło mi twarde i nie chciało się w ogóle formować. Nie mam pojęcia co zrobiłam źle. Jakieś podpowiedzi?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj są mega!!!! co prawda zostało...

    Zgłoszony przez grazkath na sierpnia 19, 2017 at 16:54.

    Zrobiłam dzisiaj tmrc_emoticons.) są mega!!!! co prawda zostało mi sporo ciasta ale to pewnie brak wprawy bo może za dużo mięcha pchałam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • olina napisał:...

    Zgłoszony przez martynaorno na marca 31, 2017 at 21:42.

    olina napisał:
    Pyszne Smile

    Cieszę się, że smakowały tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez olina na marca 25, 2017 at 16:55.

    Pyszne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • edyta009 napisał:...

    Zgłoszony przez martynaorno na marca 21, 2017 at 18:13.

    edyta009 napisał:
    W przepisie jest bulion.... z czego?


    Ja daję do szklanki łyżeczkę koncenctratu warzywnego z ciepłą wodą tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W przepisie jest bulion.... z czego?

    Zgłoszony przez edyta009 na marca 7, 2017 at 08:01.

    W przepisie jest bulion.... z czego?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Marzena2374 napisał:...

    Zgłoszony przez martynaorno na marca 6, 2017 at 19:04.

    Marzena2374 napisał:
    Pychotka....Cooking 1

    5 gwiazdekCooking 1


    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka.......

    Zgłoszony przez Marzena2374 na marca 5, 2017 at 12:42.

    Pychotka....Cooking 1

    5 gwiazdekCooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • martynaorno napisał:...

    Zgłoszony przez ciekrence na lutego 28, 2017 at 21:25.

    martynaorno napisał:
    ciekrence napisał:
    Czy mielona wołowina też się nada czy trzeba będzie ją poddać wcześniej obróbce termicznej?



    Przyznam szczerze, że nie wiem. Wołowina zazwyczaj potrzebuje więcej czasu. Może spróbuj zmieszać ją z innym rodzajem mięsa.

    Wydaje mi się, że po obróbce mięso nie wchłonie bulionu. Daj znać jak wyszło tmrc_emoticons.-)



    Zrobiłam z samej mielonej wołowiny i mięso się "zrobiło", ale było dosyć zbite. Myślę, że smaczniejsze by były z szynki tak jak w przepisie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciekrence napisał:...

    Zgłoszony przez martynaorno na lutego 26, 2017 at 10:29.

    ciekrence napisał:
    Czy mielona wołowina też się nada czy trzeba będzie ją poddać wcześniej obróbce termicznej?



    Przyznam szczerze, że nie wiem. Wołowina zazwyczaj potrzebuje więcej czasu. Może spróbuj zmieszać ją z innym rodzajem mięsa.

    Wydaje mi się, że po obróbce mięso nie wchłonie bulionu. Daj znać jak wyszło tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy mielona wołowina też się nada czy trzeba...

    Zgłoszony przez ciekrence na lutego 24, 2017 at 10:58.

    Czy mielona wołowina też się nada czy trzeba będzie ją poddać wcześniej obróbce termicznej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ryjek1979 napisał:...

    Zgłoszony przez martynaorno na lutego 20, 2017 at 15:29.

    Ryjek1979 napisał:
    Orientacyjnie ile sztuk wychodzi?


    ok. 35 sztuk.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Orientacyjnie ile sztuk wychodzi?

    Zgłoszony przez Ryjek1979 na stycznia 25, 2017 at 11:36.

    Orientacyjnie ile sztuk wychodzi?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglądają pysznie.

    Zgłoszony przez ola12315 na stycznia 21, 2017 at 11:28.

    Wyglądają pysznie. Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam i sa przepyszne, polecam goraco

    Zgłoszony przez lusika na grudnia 14, 2016 at 21:22.

    Zrobilam i sa przepyszne, polecam goraco Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sasia napisał:...

    Zgłoszony przez martynaorno na grudnia 8, 2016 at 09:28.

    sasia napisał:
    cz te mieso ma byc surowe cz gotowane?


    Surowe, pod wpływem gotowania w pierożku zrobi się bulion tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cz te mieso ma byc surowe cz gotowane?

    Zgłoszony przez sasia na grudnia 7, 2016 at 07:10.

    cz te mieso ma byc surowe cz gotowane?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne. ) Choć ciasta mi sporo zostało.

    Zgłoszony przez Zuzols na listopada 24, 2016 at 20:59.

    Pyszne. tmrc_emoticons.)) Choć ciasta mi sporo zostało.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze