Tu jesteś:
4
Składniki
4 osoba/osoby
Gruzińskie chinkali
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 2 łyżeczki kolendry suszonej
- 5 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 100 g bulionu, pół szklanki
- 2 cebule
- 1 natka
- 500 g mąki pszennej, typ 480-500
- 200 g ciepłej wody
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Zmielone mięso włożyć do miski (plastkowej lub metalowej), dodać 2 łyżeczki kolendry, 3 większe szczypty soli, 2 większe szczypty pieprzu.
Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić dwie cebule, drobno posiekać 7s/obr.5. Posiekaną cebulę dodać do farszu. Wymieszać. Następnie pomału mieszając dodawać bulion tak aby farsz był mokry (puści on potem bulion w trakcie gotowania).
Włożyć do lodówki na 30-40 minut. - Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać 500 g mąki pszennej i dodać 2 szczypty soli. 15s/"Obroty wsteczne" 1. Zdjąć miarkę i wlać 100 g ciepłej wody 2 m.30/"Ciasto" .
W międzyczasie dolewać wody tak aby ciasto się wyrobiło. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 10-15 minut. - Wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy, podypywać mąką aby się nie kleiło.
Wykrawać koła o średnicy 10 cm. Wkładać małą łyżeczkę farszu i zamykać brzegami do góry tak aby chinkali miało kształt sakiewki ze zdjęcia. Wrzucać na gorącą osoloną wodę.
Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 4 minuty. Wyjąć i posypać natką pietruszki.
Farsz
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Farsz można wykonać w "Blokada naczynia miksującego" , jednakże ja przygotowałam go wyrabiając ręką w misie.
Aby ciasto nie było twarde można je po wyjęciu z TM zagnieść kilka minut ręcznie zanim włoży się je do lodówki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy pierożki można mrozić ? jesli tak to...
Czy pierożki można mrozić ? jesli tak to ugotowane czy surowe ?
sukces napisał:...
Nigdy nie mroziłam, ale może gdyby Pani/Pan posypał/a je mąką i pojedyńczo poustawiał/a w szufladzie w zamrażarce, odczekał/a aż trochę się zamrożą i wrzucił/a do jednego pojemniczka to by się nie posklejały.
Proszę dać znać czy się udało
Paulamed napisał:...
Ja rozcierałam w moździerzu, wg mnie tak lepiej.
Mam chęć zrobić pierożki bo wyglądają mega....
Mam chęć zrobić pierożki bo wyglądają mega. Mam tylko jedno pytanie - czy można je zamrozić.Jak tak to jak to najlepiej zrobić i jak potem rozmrażać? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Czy kolendra ma byc w ziarnach czy zmielic je ?
Czy kolendra ma byc w ziarnach czy zmielic je ?
grazkath: Cieszę się, że smakowały
grazkath: Cieszę się, że smakowały
BluePapryka: Dziękuję za miłe słowa. Być...
BluePapryka: Dziękuję za miłe słowa. Być może to kwestia mąki? Inny typ?
Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Robiłam pierożki z tego przepisu kilka razy i...
Robiłam pierożki z tego przepisu kilka razy i zawsze były pyszne. Ale ostatnio ciasto wyszło mi twarde i nie chciało się w ogóle formować. Nie mam pojęcia co zrobiłam źle. Jakieś podpowiedzi?
Zrobiłam dzisiaj są mega!!!! co prawda zostało...
Zrobiłam dzisiaj są mega!!!! co prawda zostało mi sporo ciasta ale to pewnie brak wprawy bo może za dużo mięcha pchałam
olina napisał:...
Cieszę się, że smakowały
Pyszne
Pyszne
edyta009 napisał:...
Ja daję do szklanki łyżeczkę koncenctratu warzywnego z ciepłą wodą
W przepisie jest bulion.... z czego?
W przepisie jest bulion.... z czego?
Marzena2374 napisał:...
Dziękuję
Pychotka.......
Pychotka....
5 gwiazdek
martynaorno napisał:...
Zrobiłam z samej mielonej wołowiny i mięso się "zrobiło", ale było dosyć zbite. Myślę, że smaczniejsze by były z szynki tak jak w przepisie
ciekrence napisał:...
Przyznam szczerze, że nie wiem. Wołowina zazwyczaj potrzebuje więcej czasu. Może spróbuj zmieszać ją z innym rodzajem mięsa.
Wydaje mi się, że po obróbce mięso nie wchłonie bulionu. Daj znać jak wyszło
Czy mielona wołowina też się nada czy trzeba...
Czy mielona wołowina też się nada czy trzeba będzie ją poddać wcześniej obróbce termicznej?
Ryjek1979 napisał:...
ok. 35 sztuk.
Orientacyjnie ile sztuk wychodzi?
Orientacyjnie ile sztuk wychodzi?
Wyglądają pysznie.
Wyglądają pysznie.
Zrobilam i sa przepyszne, polecam goraco
Zrobilam i sa przepyszne, polecam goraco
sasia napisał:...
Surowe, pod wpływem gotowania w pierożku zrobi się bulion
cz te mieso ma byc surowe cz gotowane?
cz te mieso ma byc surowe cz gotowane?
Pyszne. ) Choć ciasta mi sporo zostało.
Pyszne. ) Choć ciasta mi sporo zostało.