3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

GĘŚ Z FARSZEM Z KASZY PĘCZAK KUREK I SELERA NACIOWEGO


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

GĘŚ

  • 3500 g gęś, bez szyi i podrobów

FARSZ

  • 300 g kaszy pęczak
  • 1600 g wody ciepłej
  • 1,5 łyżki soli, + trzy szczypty
  • 100 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 100 g kurek odmrożonych, i odciśniętych
  • 80 g selera naciowego ( 2 łodygi), pocięty na 2cm kawałki
  • 50 g oleju
  • 2 szczypty pieprzu

MARYNATA

  • 5 g ziela angielskiego
  • 1 g pieprz ziarnisty
  • 10 g liść laurowy, suszony
  • 5 g majeranku, suszonego
  • 2 g tymianku, suszonego
  • 70 g przyprawa uniwersalna, wykonana w TM
  • 50 g oleju, do natarcia przed pieczeniem
  • 6
    9h 0min
    Czas całkowity 4h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    GĘŚ
  1. 1. Gęś umyć i odsączyć ręcznikiem
  2. MARYNATA
  3. 1. Do suchego i czystego naczynia włożyć liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty 10s/obr.10
    2. Dodać resztę składników na marynatę mieszamy 10s/obr.4
    3.Gęś natrzeć gotową mieszanką przypraw, włożyć do naczynia i pozostawić na minimum 2-3 godziny ( najlepiej gęś przygotować 12godz. wcześniej)
  4. FARSZ
  5. 1. Do naczynia miksujacego wlewamy wodę i dodajemy sól, włanczamy 12min/120C/Mieszanie po tym czasie wsypujemy kaszę 15min./100C/Mieszanie ( czas gotowania kaszy należy sparwdzić na opakowaniu)
    2. Ugotowaną kaszę odcedzić za pomocą koszyczka i odstawić do wystudzenia.
    3. Do naczynia miksującego wkładamy boczek, seler naciowy, kurki oraz olej dusimy 5min./120C/Obroty wsteczne
    4. Gotowe składniki z naczynia mieszamy z ugtowaną wcześniej kaszą doprawić 3 szczyptami soli i 2 szczyptami pieprzu.
  6. GĘŚ Z FARSZEM
  7. 1. Gęś nafaszerować przygotowaną kaszą.
    2. Zaszywamy gęś za pomocą wykałaczek i sznurka. Całą związujemy sznurkiem przez środek, pomoże to nam by gęś nie pękłą na pól.
    3. Zafaszerowaną gęś nacieramy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym lub gąsiarce pieczemy średnio 1godz.na1kg.gęsi.
    Natomiast ze względu na niższą temperatury 140C-150C pieczemy około 4-5godzin do momentu aż mięso bedzie odchodzić od kości.
    4. Gotową gęś podajemy zaraz po upieczeniu z wytopionym tłuszczem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy