3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bigos świąteczny


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Bigos świąteczny

  • 300 g kiełbasy, ja użyłam podwędzanej
  • 200 g boczku parzonego, wędzonego
  • 10 g oleju
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 1000 g wody
  • 10 g grzybów, suszonych
  • 2 liście liście laurowe, świeże
  • 1 płaskiej łyżeczki majeranek, suszony
  • 1 płaskich łyżeczek soli
  • 1/2 łyżeczki pieprz, mielony
5

Przygotowanie

    Bigos świąteczny
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego dodać kiełbasę, boczek i olej zrumienić. Przestawić do innego naczynia.

    2. Na pokrywie Blokada naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kapustę. Przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odcisnąć z nadmiaru wody.

    3. Do Blokada naczynia miksującego dodać wodę, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby, liście laurowe, majeranek, 1 łyżeczkę soli i pieprz. Zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek z kapustą.
    odparowywać 35 min, Varoma, obr. 1

    4. Do Blokada naczynia miksującego dodać zrumienioną kiełbasę, boczek, kapustę wymieszać kopystką.

    5. Nastawić na 25 min, 90 stopni, Obroty wsteczne , obr. 1 bez założonej miarki dusić.

    Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1.dusić całość do pożadanej miękkości kapusty, czas podany w fazie końcowej to mój czas, ja lubię lekko twardą kapustę.

2. Do przepisu główną rolę grają grzyby, dają wspaniały aromat i zapach.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nigdy nie należy płukać kapusty. Błagam. Po...

    Zgłoszony przez JuliuszTM na grudnia 22, 2020 at 22:11.

    Nigdy nie należy płukać kapusty. Błagam. Po prostu nie. Magda Gessler apeluje, ja również.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • edytka_33: przepraszam zapomniałam dodać, ja...

    Zgłoszony przez kszymczak na listopada 19, 2019 at 07:02.

    edytka_33: przepraszam zapomniałam dodać, ja daję tak około 2 łyżeczek koncentratu, zależy jak mocno wypłuczesz kapustę, ale standardowo to 2 łyżeczki Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ile koncentratu pomidorowego? Bo nie ma w...

    Zgłoszony przez edytka_33 na października 22, 2019 at 14:04.

    A ile koncentratu pomidorowego? Bo nie ma w składnikach...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze