thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 15min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Bigos świąteczny

  • 300 g kiełbasy, ja użyłam podwędzanej
  • 200 g boczku parzonego, wędzonego
  • 10 g oleju
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 1000 g wody
  • 10 g grzybów, suszonych
  • 2 liście liście laurowe, świeże
  • 1 płaskiej łyżeczki majeranek, suszony
  • 1 płaskich łyżeczek soli
  • 1/2 łyżeczki pieprz, mielony

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Bigos świąteczny
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać kiełbasę, boczek i olej zrumienić. Przestawić do innego naczynia.

    2. Na pokrywie Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" postawić koszyczek, odważyć do niego kapustę. Przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odcisnąć z nadmiaru wody.

    3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać wodę, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby, liście laurowe, majeranek, 1 łyżeczkę soli i pieprz. Zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek z kapustą.
    odparowywać 35 min, Varoma, obr. 1

    4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać zrumienioną kiełbasę, boczek, kapustę wymieszać kopystką.

    5. Nastawić na 25 min, 90 stopni, Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" , obr. 1 bez założonej miarki dusić.

    Smacznego!

Porady

1.dusić całość do pożadanej miękkości kapusty, czas podany w fazie końcowej to mój czas, ja lubię lekko twardą kapustę.

2. Do przepisu główną rolę grają grzyby, dają wspaniały aromat i zapach.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bigos świąteczny

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?