" height="19" width="19" /> Verciu postaram się wstawić, bo coś się pochrzaniło i nie mogę się zalogować na Explorerze, a mam jeszcze do wrzucenia linki pod zdjęcia w "Krok po kroku " Wieczorkiem poproszę któreś dziecie może mi udostępnią któryś komputer .
Verciu taką mniejszą krajalnice do jabłuszek też posiadam, ale ta duża też by się przydała. W tej chwili chorujemy z Marzenką na wyciskarkę do ciasteczek, fajne cacko ! Może masz w tym temacie jakieś doświadczenie ?
To akurat mam, chcialam wstawic wlasnie to, potem mam mniejsze do jablek, no i przy okazji dodam, ze ten przyrzad do ananasa tez mam, ale musze szczerze przyznac, ze nie zawsze go uzywam, bo kroi ananasa na strasznie cieniutkie plasterki. Jak mi potrzeba cienkich, to owszem, a jak nie, to kroje recznie, i juz. Mam to w 2 rozmiarach - do malego ananasa i duzego
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
" height="19" width="19" /> Haniu super - wiedziałam dużo o bananie ale aż tyle nie - teraz jestem mądrzejsza. O produktach kiszonych natomiast wiedziałam,że zawierają dużo witaminy C i wspomagają trawienie. Moja wiedza się poszerzyła !
Kwaszone nie tuczy - 6 powodów, dla którychwarto jeść kiszonki
Ogórki i kapusta z beczki powinny na stałe zagościć w twoim jadłospisie. Są zdrowe i niskokaloryczne. Dzięki nim już wkrótce wszyscy zaczną zazdrościć ci zgrabnej figury i doskonałej formy.
Chyba nigdzie na świecie kiszonki nie są tak popularne jak w Polsce. Cudzoziemcy uważają je za rzadkość i coś niezwykle oryginalnego. Dietetycy natomiast radzą jadać je jak najczęściej, gdyż wzmacniają organizm i zwiększają odporność na infekcje. W dodatku pomagąją utrzymać zgrabną figurę przez całą zimę. Dzieje się tak dlatego, że:1. Są niskokaloryczne. Łyżka kwaszonej kapusty zawiera tylko 12 kcal, a dwa małe ogórki - 11 kcal (znacznie mniej niż surowa kapusta i świeże ogórki). 2. Dostarczają kwasu mlekowego. Ta cenna substancja powstaje w czasie fermentacji, hamuje rozwój bakterii powodujących psucie się warzyw i oczyszcza organizm z toksyn. Umożliwia też prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i wspomaga trawienie.3. Zawierają błonnik pokarmowy. Łyżka kwaszonej kapusty dostarcza około 2 gramów błonnika. Wypełniając żołądek, sprawia, że dłużej czujemy się syte. Reguluje perystaltykę jelit, utrudnia przyswajanie tłuszczów. Zapobiega też zaparciom, na które często narzekają osoby będące na dietach odchudzających.4. Jest w nich sporo witaminy C. 5 łyżek kwaszonej kapusty dostarcza jej 70 mg, czyli tyle, ile potrzebujemy w ciągu dnia. Witamina C pomaga leczyć przeziębienia i niestrawność, przyspiesza spalanie kalorii.5. Wzbogacają dietę o cenne witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Ich obecność poprawia metabolizm, ułatwia trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów.6. Mają mało cukrów. Dzięki fermentacji w kapuście i ogórkach kwaszonych jest dużo mniej cukrów niż w świeżych warzywach.
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Banan - remedium na wszystkoW porównaniu z jabłkami, mają dwa razy więcej białka, dwa razy więcej węglowodanów, trzy razy więcej fosforu i dwa razy więcej witaminy A. I to jeszcze nie wszystko! Zastrzyk energii. Banany zawierają trzy naturalne cukry: fruktozę, glukozę i sacharozę oraz błonnik. Dzięki temu szybko dostarczają solidnej porcji energii. Badania wykazały, że zaledwie dwa banany dostarczają dość sił, by trenować w dość wysokim tempie przez półtorej godziny. Nic dziwnego, że banany to numer jeden w jadłospisach sportowców na całym świecie. Nie tylko z powodu kilokalorii, których dostarczają. Nerwy. Wysoka zawartość witamin z grupy B sprawia, że banany mają kojący wpływ na układ nerwowy. Depresja. Badania przeprowadzone na osobach cierpiących na depresję wykazały, że wiele z nich czuło się lepiej po zjedzeniu banana. To dzięki zawartości tryptofanu - białka, które organizm przetwarza w serotoninę, zwaną "hormonem szczęścia". Z tego względu banany poleca się również w przypadku sezonowego obniżenia nastroju (SAD). Ciśnienie krwi. Wysoka zawartość potasu przy niewielkich ilościach sodu sprawia, że regularne spożywanie bananów pomaga walczyć z nadciśnieniem i zapobiegać zawałom. Ogranicza również ryzyko wystąpienia udaru. Kac. Jednym z najszybciej działających kuracji syndromu dnia poprzedniego jest mleczno-bananowy shake słodzony miodem. Banan z pomocą miodu przywraca odpowiedni poziom cukru we krwi, a dzięki dużej zawartości potasu wyrównuje równowagę elektrolitową, zaburzona w wyniku poalkoholowego odwodnienia. Poranne mdłości. Przegryzanie banana między posiłkami zapobiega spadkom cukru we krwi i pozwala uniknąć porannych mdłości. Powstrzymuje też przed rzucaniem się na niezdrowe przekąski takie jak batony i czipsy. Ugryzienia komarów. Zanim sięgniesz po krem na ukąszenia owadów, spróbuj potrzeć bąble wewnętrzną stroną bananowej skórki. W wielu przypadkach wystarcza to, by opuchlizna znikła, a swędzenie ustąpiło. Pożywka dla mózgu. Naładowane potasem banany wspomagają koncentrację i przyswajanie nowych informacji. Zatwardzenie. Wysoka zawartość błonnika reguluje pracę jelit, toteż banany pomagają zwalczyć problem bez uciekania się do pomocy środków przeczyszczających. Wrzody. Ze względu na miękkość miąższu i jego gładką fakturę, banany zaleca się przy dolegliwościach układu pokarmowego. To jedyne owoce, które można jeść na surowo bez ryzyka wystąpienia skutków niepożądanych. Poza tym, banany leczą zgagę, neutralizują nadkwasotę oraz łagodzą podrażnienia żołądka, pokrywając warstwą ochronna jego ścianki. Papierosy. Banany mogą pomóc uporać się ze szkodliwym nałogiem. Zawarte w nich potas, magnez oraz witamina B6 niwelują nieprzyjemne skutki głodu nikotynowego. Dodatkowo, bananowa przekąska może zająć na chwilę ręce i usta. Brodawki. Zwolennicy medycyny alternatywnej przekonują, że można pozbyć się brodawki, przykładając do niej wewnętrzną stronę bananowej skórki. Trzeba ją tylko unieruchomić na skórze przez dłuższy czas, na przykład przy pomocy plastra. Stres. Potas normalizuje pracę serca, bierze udział w dostarczaniu tlenu do mózgu, a także reguluje równowagę płynów w organizmie. Można odbudować zasoby tego cennego pierwiastka, wybierając na przekąskę niezwykle bogate w potas banany. Pasta do butów.Tego nie testowaliśmy, ale potarcie butów wnętrzem bananowej skórki, a następnie osuszenie czystą szmatką podobno natychmiast przywraca obuwiu połysk. Te owoce są niesamowite Banany są jednym z naszych ulubionych owoców, a szczególnie my biegacze mają do nich sentyment. Jemy je przed treningiem, po treningu i nawet w trakcie. Kochamy je jednak nie tylko my biegacze. Banany je ponad 80% Polaków i średnio w ciągu roku zjadamy ich 5kg na głowę. Średni banan to około 120 kcal. Skąd się bierze takie ich uwielbienie?Banany zawierają bardzo mało tłuszczów, ale za to posiadają 10 witamin i 18 minerałów oraz błonnik. Banany zawierają dużo węglowodanów, dlatego dają nam zastrzyk energii przed, w trakcie i po bieganiu. Dodatkowo działają dłużej niż słodycze i mniej obciążają żołądek, więc lepiej nadają się jako paliwo dla biegacza.STOPNIE DOJRZAŁOŚCI BANANÓW (jakie banany kupować):Przy dojrzewaniu banan nie tylko zmienia kolor ale i skład. Skrobia dzięki działalności enzymów zmienia się w cukry proste: glukoze, fruktoze i sacharoze.- zielony: twardy, zawiera ma mało cukru, ale za to dużo skrobi (cukier/skrobia w stosunku 1:20),- jasnozielony: rozpoczął dojrzewanie, skrobia zaczyna przemieniać się w cukier,- bardziej żółty niż zielony: takie dostarcza się do sklepów,- żółty z zielonymi końcówkami: utrzymuje się w warunkach domowych 3-4 dni (takie często kupujemy),- żółty: miękki, słodki, wytrzyma w domu 2-3 dni,- żółty z plamkami brązowymi: najlepszy do spożycia, zawiera dużo cukru (cukier/skrobia w stosunku 20:1)Czyli- smacznego
Składniki odżywcze
Banany zawierają wszystkie niemal składniki, niezbędne dla rozwoju organizmu człowieka. Każde 100 gramów tego owocu dostarcza 100 kalorii, a nieznane u nas suszone banany mają wartość kaloryczną wyższą niż wołowina. W ich masie znajduje się 22–25 procent skrobi, która w procesie dojrzewania zamienia się w łatwo przyswajalny cukier.
Banany dostarczają człowiekowi większości potrzebnych dla zdrowia minerałów w dostatecznych ilościach – a więc wapnia, fosforu, fluoru, magnezu – oraz licznych witamin, takich jak C, B1, B2, B12, A, E. Banany zawierają również nieco witaminy D, bardzo istotnej w tym całym zestawie, ponieważ ma ona właściwości wiązania bananowego wapnia w organizmie ludzkim. Odkryto ostatnio, że w bananach znajdują się także związki hormonalne, jak serotonina i norepinefryna, będące regulatorami ludzkiego systemu nerwowego.
Węglowodany – w zielonych bananach występują pod postacią łańcucha skrobi, a w miarę ich dojrzewania rozbijają się na takie cukry jak: fruktoza, glukoza i sacharoza.Błonnik – w bananach jest go mniej niż w zbożach, ale niezwykle istotnie wpływa na przemianę materii. W dwóch małych bananach jest o 5 g więcej błonnika niż w 100 gramach orzechów. Banany mogą być składnikiem diet odchudzających, sprzyjają bowiem obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.Białko – 100-gramowy banan zawiera 1,15 g białka, a więc zdecydowanie więcej niż inne owoce. Białko bananowe znacznie przyczynia się do budowy komórek – o wiele więcej niż połowa potrzebnej człowiekowi dziennej dawki białka powinna być dostarczona w postaci białka roślinnego.Tłuszcz – kwasy tłuszczowe zawarte w miąższu poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych, co jest istotne dla naszego zdrowia – stosunek 2:1 redukuje poziom cholesterolu.Woda – dietetycy zalecają wypijanie 2 litrów wody dziennie. Tę rację można zmniejszyć, spożywając banany, których 100 g miąższu zawiera około 74 g wody.Minerały – żółta skóra kryje wiele minerałów i pierwiastków śladowych, mają one zbawienny wpływ na nasz organizm. Ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka (393 mg na 100 g), a ilości magnezu wzmacniającego mięśnie i niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu również nie są małe (36 mg na 100 g). Znajdują się tam również konieczne dla budowy komórek krwi żelazo, cynk, selen, fluor, mangan i jod.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie San Diego w Kalifornii wykazały, że jedząc około sześciu niedużych bananów dziennie, zmniejszamy ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej o 40 procent.
Przy zakupie bananów nie należy unikać tych, które mają czarne plamki na skórce. Wiele osób niesłusznie traktuje je jako oznaki psucia się owocu, co nie odpowiada rzeczywistości. Najsmaczniejsze i najpożywniejsze odmiany mają właśnie skórki z czarnymi plamkami, co nie ma żadnego związku ze stanem owocu. Do natychmiastowego spożycia należy wybierać owoce dojrzałe, szczególnie jeśli przeznaczone są dla dzieci lub osób chorych. W tych bananach skrobia przekształcona jest już w cukier, co zresztą następuje również przy dojrzewaniu owoców zielonkawych w warunkach odpowiedniego przechowywania ich w domu.
Zawartość składników odżywczych w 100 g owocuWęglowodany19–23,5 gBłonnik2 gWoda74 gTłuszcz0,2–0,4 gBiałko1,15–1,3 gPopiół0,9 gWapń11 mgFosfor28 mgŻelazo0,6 mgSód29 mgPotas240 mgBeta-karoten300 μgWitamina B10,07 mgWitamina B20,08 mgNiacyna0,7 mgWitamina C17 m
- owoc rośliny z rodziny bananowatych, obejmujący około 80 gatunków. Główni producenci to: Indie, Brazylia, Ekwador, Filipiny, Chiny, Kostaryka i Izrael. Największymi krajami eksportującymi banany są: Ekwador, Kostaryka, Filipiny i Kolumbia, ich eksport stanowi w sumie ok. 2/3 światowego eksportu tych owoców.
Banan osiąga długość do 30 cm, zawiera do 20% cukrów, jest okryty skórką wewnątrz, której znajduje się mączysty, słodki miąższ.
Banany mają wiele właściwości leczniczych. Jeden banan zawiera około 500 miligramów potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje równowagę płynów w organizmie. Niedobór potasu może być przyczyną zaburzeń akcji serca, mięśni, nerwów, drażliwości, biegunek i mdłości. Jak wynika z najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca - choroba wieńcowa, a w konsekwencji – zawału mięśnia sercowego. Ponadto banan zawiera magnez zwany " minerałem antystresowym ", który wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów.
Stymuluje on także wiele innych funkcji życiowych. Banany są jednym z najlepszych źródeł kwasu foliowego. Kwas foliowy to organiczny związek chemiczny pełniący bardzo ważną rolę w życiu każdej przyszłej matki, zapobiega bowiem uszkodzeniom systemu nerwowego płodu. Obecność kwasu foliowego wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie młodych mam. Chroni on organizm przed nowotworami, wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, a także usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego.
Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witaminy A, B1, B2, B3 ( PP ), B5, B6, B11, B12, a także witaminę C, D, E i K. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy w nim nie ulegają zniszczeniu. Banan bogaty jest też w makroelementy: potas, magnez, fosfor, wapń i sód chroniące przed chorobami serca. Ponadto banany zawierają mikroelementy: miedź, cynk, selen, fluor, żelazo, mangan i jod. Zawierają też prebiotyki, które w jelicie grubym ulegają fermentacji, pobudzając wzrost korzystnych dla zdrowia bakterii probiotycznych. Ich obecność obniża pH w jelitach, skraca czas przebywania treści w przewodzie pokarmowym, ogranicza procesy gnilne, co w efekcie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Spożywanie bananów może zmniejszyć także ryzyko zachorowania na raka nerek. W owocach tych znajdują się duże ilości przeciwutleniaczy fenolowych, szczególnie pomocnych w ochronie nerek. Banany działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka. Zawierają także serotoninę, która pobudza powstawanie śluzu w żołądku oraz jest jednym z przekaźników układu nerwowego i wpływa na dobre samopoczucie.
Prawdopodobnie banany regulują też poziom cholesterolu i równowagę kwasowo-zasadową płynów ustrojowych, dzięki czemu polecane są w chorobach nerek i artretyzmie. W bananach wykryto również związki podobne do hormonów, poprawiające nastrój.
Francuzi nazwali te owoce " hormonami radości i urody życia ". Znajdujące się w bananowym miąższu kwasy tłuszczowe poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych. Zawartość węglowodanów trawionych przez układ pokarmowy człowieka jest znacznie większa w bananach niż w innych owocach. W zielonych bananach znajdują się one pod postacią łańcucha skrobi, który w miarę dojrzewania owoców rozbija się na cukry proste, co nadaje bananom słodki smak. W/g najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Skórki banana zawierają pewne śladowe ilości substancji psychoaktywnych, takich jak serotinina, norepinefryna i dopamina. Dlatego powinny jadać je codziennie osoby narażone na stresy oraz pesymiści. Dzięki nim mają szansę pogodniejszym okiem spojrzeć na życie. Banany są również źródłem cukrów prostych, zapewniających szybki zastrzyk energii. Ze względu na to, stanowią doskonałą przekąskę dla osób mających większe zapotrzebowanie energetyczne np: tych, których czeka trudna rozmowa w sprawie pracy.
Owoce spożywa się na surowo, jako sałatki owocowe, suszone, wędzone, smażone w cieście naleśnikowym lub w głębokim oleju, jako składnik koktajli mlecznych, deserów i ciast. Obok odmian słodkich i soczystych istnieją też odmiany bananów skrobiowych mączystych, które stanowią podstawę wyżywienia ludności afrykańskiej są one tam gotowane niczym ziemniaki, suszone na płatki, pieczone, suszone i mielone na kaszę i mąkę. We Wschodniej Afryce z bananów wytwarza się piwo, natomiast w Południowo - Wschodniej Azji pąki męskich kwiatów banana spożywa się po ugotowaniu jako warzywo. Owoce banana są także sprzedawane w puszkach i przerabiane na przecier. Plastry niedojrzałych owoców są przerabiane na chipsy. Świeże lub suszone dodaje się do płatków śniadaniowych typu musli.
Banany są surowcem bardzo nietrwałym, od momentu ścięcia do dnia sprzedaży nie może upłynąć więcej niż 24 dni. Dlatego przewozi się niedojrzałe owoce w chłodniach w temperaturze 10 - 14ºC, a dojrzewają już na miejscu przeznaczenia. Do przyspieszenia dojrzewania bananów wykorzystuje się etylen.
Niedojrzałe banany nie powinny być przechowywane w domowych lodówkach, ze względu na zbyt niską temperaturę, która szkodzi owocom, powinniśmy je zapakować w papierową torebkę i pozwolić samoistnie im dojrzeć. Dojrzałe banany mogą być przechowane w domowej chłodziarce przez kilka dni.
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Podejrzewam Verciu, że metalowa jest bardziej wytrzymała i stąd też cena, a plastikowa ładna lecz krócej posłuży ? Masz którąś ? Jesteś zadowolona ?
Wpisy:
U nas plastikowe kosztuja ok. 17 eu, metalowe ok. 50
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
" height="19" width="19" /> Verciu postaram się wstawić, bo coś się pochrzaniło i nie mogę się zalogować na Explorerze, a mam jeszcze do wrzucenia linki pod zdjęcia w "Krok po kroku " Wieczorkiem poproszę któreś dziecie może mi udostępnią któryś komputer .
Wpisy:
Niektóre rzeczy są naprawde super !
Verciu taką mniejszą krajalnice do jabłuszek też posiadam, ale ta duża też by się przydała. W tej chwili chorujemy z Marzenką na wyciskarkę do ciasteczek, fajne cacko ! Może masz w tym temacie jakieś doświadczenie ?
Wpisy:
Monis, dorzuc jeszcze i to:
https://www.google.it/search?q=patelnia+do+orzeszk%C3%B2w+foto&newwindow=1&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=eRBtUsOHOLGR7AaQw4Bw&ved=0CDMQsAQ&biw=1366&bih=619
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
Swietne to cos :bigsmile: I nòz do tortòw tez by mi sie przydal
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
To akurat mam, chcialam wstawic wlasnie to, potem mam mniejsze do jablek, no i przy okazji dodam, ze ten przyrzad do ananasa tez mam, ale musze szczerze przyznac, ze nie zawsze go uzywam, bo kroi ananasa na strasznie cieniutkie plasterki. Jak mi potrzeba cienkich, to owszem, a jak nie, to kroje recznie, i juz. Mam to w 2 rozmiarach - do malego ananasa i duzego
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
Ale super foremka na babę
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Tak Moniczko :D muszę poszukac gdzie można ją kupić :D jest rewelacyjna :D :D :D :D
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Vol.102
Wpisy:
Vol.101
Wpisy:
Vol.100
Wpisy:
Vol.99
Wpisy:
Vol.98
Wpisy:
Vol.97
Wpisy:
Vol.96
Wpisy:
Vol.95
Wpisy:
Vol.94
Wpisy:
Marzenko mówimy o tej samej ? Ja choruje na tą drugą !
Wpisy:
Vol.93
Wpisy:
Ale super wycisarka do ciasteczek :D ja chcę taką mieć
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Vol.92
Wpisy:
Vol.91
Wpisy:
Vol.90
Wpisy:
Vol.89
Wpisy:
Vol.88
Pomysł na prezent ?
Wpisy:
Vol.87
Wpisy:
Vol.86
Wpisy:
Vol.85
Wpisy:
Vol.84
Wpisy:
Vol.83
Wpisy:
Vol.82
Wpisy:
Vol.81
Wpisy:
Vol.80
Nóż do awokado
Wpisy:
Vol.79
Wpisy:
Vol.78
Nóż do krojenia tortów
Wpisy:
Haniu super informację ja banany bardzo lubię i jadamy je czasami :D :D a o kiszonych wiedziałam dzieki ale lubie te nasze mądre wątki :D
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
" height="19" width="19" /> Haniu super - wiedziałam dużo o bananie ale aż tyle nie - teraz jestem mądrzejsza. O produktach kiszonych natomiast wiedziałam,że zawierają dużo witaminy C i wspomagają trawienie. Moja wiedza się poszerzyła !
Wpisy:
Vol 77
Kwaszone nie tuczy - 6 powodów, dla którychwarto jeść kiszonki
Ogórki i kapusta z beczki powinny na stałe zagościć w twoim jadłospisie. Są zdrowe i niskokaloryczne. Dzięki nim już wkrótce wszyscy zaczną zazdrościć ci zgrabnej figury i doskonałej formy.
Chyba nigdzie na świecie kiszonki nie są tak popularne jak w Polsce. Cudzoziemcy uważają je za rzadkość i coś niezwykle oryginalnego. Dietetycy natomiast radzą jadać je jak najczęściej, gdyż wzmacniają organizm i zwiększają odporność na infekcje. W dodatku pomagąją utrzymać zgrabną figurę przez całą zimę. Dzieje się tak dlatego, że:1. Są niskokaloryczne. Łyżka kwaszonej kapusty zawiera tylko 12 kcal, a dwa małe ogórki - 11 kcal (znacznie mniej niż surowa kapusta i świeże ogórki). 2. Dostarczają kwasu mlekowego. Ta cenna substancja powstaje w czasie fermentacji, hamuje rozwój bakterii powodujących psucie się warzyw i oczyszcza organizm z toksyn. Umożliwia też prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i wspomaga trawienie.3. Zawierają błonnik pokarmowy. Łyżka kwaszonej kapusty dostarcza około 2 gramów błonnika. Wypełniając żołądek, sprawia, że dłużej czujemy się syte. Reguluje perystaltykę jelit, utrudnia przyswajanie tłuszczów. Zapobiega też zaparciom, na które często narzekają osoby będące na dietach odchudzających.4. Jest w nich sporo witaminy C. 5 łyżek kwaszonej kapusty dostarcza jej 70 mg, czyli tyle, ile potrzebujemy w ciągu dnia. Witamina C pomaga leczyć przeziębienia i niestrawność, przyspiesza spalanie kalorii.5. Wzbogacają dietę o cenne witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Ich obecność poprawia metabolizm, ułatwia trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów.6. Mają mało cukrów. Dzięki fermentacji w kapuście i ogórkach kwaszonych jest dużo mniej cukrów niż w świeżych warzywach.
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Swietne to wszystko, Monis :bigsmile: Watek super Potem i ja cos dorzuce :bigsmile: Dzieki Kochanie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
:DNo kobitki ale się wysmętniłam ,ale mam nadzieję ,że komuś to się przyda
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
VOL76
:Dtroszkę o bananie
Banan - remedium na wszystkoW porównaniu z jabłkami, mają dwa razy więcej białka, dwa razy więcej węglowodanów, trzy razy więcej fosforu i dwa razy więcej witaminy A. I to jeszcze nie wszystko! Zastrzyk energii. Banany zawierają trzy naturalne cukry: fruktozę, glukozę i sacharozę oraz błonnik. Dzięki temu szybko dostarczają solidnej porcji energii. Badania wykazały, że zaledwie dwa banany dostarczają dość sił, by trenować w dość wysokim tempie przez półtorej godziny. Nic dziwnego, że banany to numer jeden w jadłospisach sportowców na całym świecie. Nie tylko z powodu kilokalorii, których dostarczają. Nerwy. Wysoka zawartość witamin z grupy B sprawia, że banany mają kojący wpływ na układ nerwowy. Depresja. Badania przeprowadzone na osobach cierpiących na depresję wykazały, że wiele z nich czuło się lepiej po zjedzeniu banana. To dzięki zawartości tryptofanu - białka, które organizm przetwarza w serotoninę, zwaną "hormonem szczęścia". Z tego względu banany poleca się również w przypadku sezonowego obniżenia nastroju (SAD). Ciśnienie krwi. Wysoka zawartość potasu przy niewielkich ilościach sodu sprawia, że regularne spożywanie bananów pomaga walczyć z nadciśnieniem i zapobiegać zawałom. Ogranicza również ryzyko wystąpienia udaru. Kac. Jednym z najszybciej działających kuracji syndromu dnia poprzedniego jest mleczno-bananowy shake słodzony miodem. Banan z pomocą miodu przywraca odpowiedni poziom cukru we krwi, a dzięki dużej zawartości potasu wyrównuje równowagę elektrolitową, zaburzona w wyniku poalkoholowego odwodnienia. Poranne mdłości. Przegryzanie banana między posiłkami zapobiega spadkom cukru we krwi i pozwala uniknąć porannych mdłości. Powstrzymuje też przed rzucaniem się na niezdrowe przekąski takie jak batony i czipsy. Ugryzienia komarów. Zanim sięgniesz po krem na ukąszenia owadów, spróbuj potrzeć bąble wewnętrzną stroną bananowej skórki. W wielu przypadkach wystarcza to, by opuchlizna znikła, a swędzenie ustąpiło. Pożywka dla mózgu. Naładowane potasem banany wspomagają koncentrację i przyswajanie nowych informacji. Zatwardzenie. Wysoka zawartość błonnika reguluje pracę jelit, toteż banany pomagają zwalczyć problem bez uciekania się do pomocy środków przeczyszczających. Wrzody. Ze względu na miękkość miąższu i jego gładką fakturę, banany zaleca się przy dolegliwościach układu pokarmowego. To jedyne owoce, które można jeść na surowo bez ryzyka wystąpienia skutków niepożądanych. Poza tym, banany leczą zgagę, neutralizują nadkwasotę oraz łagodzą podrażnienia żołądka, pokrywając warstwą ochronna jego ścianki. Papierosy. Banany mogą pomóc uporać się ze szkodliwym nałogiem. Zawarte w nich potas, magnez oraz witamina B6 niwelują nieprzyjemne skutki głodu nikotynowego. Dodatkowo, bananowa przekąska może zająć na chwilę ręce i usta. Brodawki. Zwolennicy medycyny alternatywnej przekonują, że można pozbyć się brodawki, przykładając do niej wewnętrzną stronę bananowej skórki. Trzeba ją tylko unieruchomić na skórze przez dłuższy czas, na przykład przy pomocy plastra. Stres. Potas normalizuje pracę serca, bierze udział w dostarczaniu tlenu do mózgu, a także reguluje równowagę płynów w organizmie. Można odbudować zasoby tego cennego pierwiastka, wybierając na przekąskę niezwykle bogate w potas banany. Pasta do butów.Tego nie testowaliśmy, ale potarcie butów wnętrzem bananowej skórki, a następnie osuszenie czystą szmatką podobno natychmiast przywraca obuwiu połysk. Te owoce są niesamowite Banany są jednym z naszych ulubionych owoców, a szczególnie my biegacze mają do nich sentyment. Jemy je przed treningiem, po treningu i nawet w trakcie. Kochamy je jednak nie tylko my biegacze. Banany je ponad 80% Polaków i średnio w ciągu roku zjadamy ich 5kg na głowę. Średni banan to około 120 kcal. Skąd się bierze takie ich uwielbienie?Banany zawierają bardzo mało tłuszczów, ale za to posiadają 10 witamin i 18 minerałów oraz błonnik. Banany zawierają dużo węglowodanów, dlatego dają nam zastrzyk energii przed, w trakcie i po bieganiu. Dodatkowo działają dłużej niż słodycze i mniej obciążają żołądek, więc lepiej nadają się jako paliwo dla biegacza.STOPNIE DOJRZAŁOŚCI BANANÓW (jakie banany kupować):Przy dojrzewaniu banan nie tylko zmienia kolor ale i skład. Skrobia dzięki działalności enzymów zmienia się w cukry proste: glukoze, fruktoze i sacharoze.- zielony: twardy, zawiera ma mało cukru, ale za to dużo skrobi (cukier/skrobia w stosunku 1:20),- jasnozielony: rozpoczął dojrzewanie, skrobia zaczyna przemieniać się w cukier,- bardziej żółty niż zielony: takie dostarcza się do sklepów,- żółty z zielonymi końcówkami: utrzymuje się w warunkach domowych 3-4 dni (takie często kupujemy),- żółty: miękki, słodki, wytrzyma w domu 2-3 dni,- żółty z plamkami brązowymi: najlepszy do spożycia, zawiera dużo cukru (cukier/skrobia w stosunku 20:1)Czyli- smacznego
Składniki odżywcze
Banany zawierają wszystkie niemal składniki, niezbędne dla rozwoju organizmu człowieka. Każde 100 gramów tego owocu dostarcza 100 kalorii, a nieznane u nas suszone banany mają wartość kaloryczną wyższą niż wołowina. W ich masie znajduje się 22–25 procent skrobi, która w procesie dojrzewania zamienia się w łatwo przyswajalny cukier.
Banany dostarczają człowiekowi większości potrzebnych dla zdrowia minerałów w dostatecznych ilościach – a więc wapnia, fosforu, fluoru, magnezu – oraz licznych witamin, takich jak C, B1, B2, B12, A, E. Banany zawierają również nieco witaminy D, bardzo istotnej w tym całym zestawie, ponieważ ma ona właściwości wiązania bananowego wapnia w organizmie ludzkim. Odkryto ostatnio, że w bananach znajdują się także związki hormonalne, jak serotonina i norepinefryna, będące regulatorami ludzkiego systemu nerwowego.
Węglowodany – w zielonych bananach występują pod postacią łańcucha skrobi, a w miarę ich dojrzewania rozbijają się na takie cukry jak: fruktoza, glukoza i sacharoza.Błonnik – w bananach jest go mniej niż w zbożach, ale niezwykle istotnie wpływa na przemianę materii. W dwóch małych bananach jest o 5 g więcej błonnika niż w 100 gramach orzechów. Banany mogą być składnikiem diet odchudzających, sprzyjają bowiem obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.Białko – 100-gramowy banan zawiera 1,15 g białka, a więc zdecydowanie więcej niż inne owoce. Białko bananowe znacznie przyczynia się do budowy komórek – o wiele więcej niż połowa potrzebnej człowiekowi dziennej dawki białka powinna być dostarczona w postaci białka roślinnego.Tłuszcz – kwasy tłuszczowe zawarte w miąższu poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych, co jest istotne dla naszego zdrowia – stosunek 2:1 redukuje poziom cholesterolu.Woda – dietetycy zalecają wypijanie 2 litrów wody dziennie. Tę rację można zmniejszyć, spożywając banany, których 100 g miąższu zawiera około 74 g wody.Minerały – żółta skóra kryje wiele minerałów i pierwiastków śladowych, mają one zbawienny wpływ na nasz organizm. Ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka (393 mg na 100 g), a ilości magnezu wzmacniającego mięśnie i niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu również nie są małe (36 mg na 100 g). Znajdują się tam również konieczne dla budowy komórek krwi żelazo, cynk, selen, fluor, mangan i jod.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie San Diego w Kalifornii wykazały, że jedząc około sześciu niedużych bananów dziennie, zmniejszamy ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej o 40 procent.
Przy zakupie bananów nie należy unikać tych, które mają czarne plamki na skórce. Wiele osób niesłusznie traktuje je jako oznaki psucia się owocu, co nie odpowiada rzeczywistości. Najsmaczniejsze i najpożywniejsze odmiany mają właśnie skórki z czarnymi plamkami, co nie ma żadnego związku ze stanem owocu. Do natychmiastowego spożycia należy wybierać owoce dojrzałe, szczególnie jeśli przeznaczone są dla dzieci lub osób chorych. W tych bananach skrobia przekształcona jest już w cukier, co zresztą następuje również przy dojrzewaniu owoców zielonkawych w warunkach odpowiedniego przechowywania ich w domu.
Zawartość składników odżywczych w 100 g owocuWęglowodany19–23,5 gBłonnik2 gWoda74 gTłuszcz0,2–0,4 gBiałko1,15–1,3 gPopiół0,9 gWapń11 mgFosfor28 mgŻelazo0,6 mgSód29 mgPotas240 mgBeta-karoten300 μgWitamina B10,07 mgWitamina B20,08 mgNiacyna0,7 mgWitamina C17 m
- owoc rośliny z rodziny bananowatych, obejmujący około 80 gatunków. Główni producenci to: Indie, Brazylia, Ekwador, Filipiny, Chiny, Kostaryka i Izrael. Największymi krajami eksportującymi banany są: Ekwador, Kostaryka, Filipiny i Kolumbia, ich eksport stanowi w sumie ok. 2/3 światowego eksportu tych owoców.
Banan osiąga długość do 30 cm, zawiera do 20% cukrów, jest okryty skórką wewnątrz, której znajduje się mączysty, słodki miąższ.
Banany mają wiele właściwości leczniczych. Jeden banan zawiera około 500 miligramów potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje równowagę płynów w organizmie. Niedobór potasu może być przyczyną zaburzeń akcji serca, mięśni, nerwów, drażliwości, biegunek i mdłości. Jak wynika z najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca - choroba wieńcowa, a w konsekwencji – zawału mięśnia sercowego. Ponadto banan zawiera magnez zwany " minerałem antystresowym ", który wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów.
Stymuluje on także wiele innych funkcji życiowych. Banany są jednym z najlepszych źródeł kwasu foliowego. Kwas foliowy to organiczny związek chemiczny pełniący bardzo ważną rolę w życiu każdej przyszłej matki, zapobiega bowiem uszkodzeniom systemu nerwowego płodu. Obecność kwasu foliowego wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie młodych mam. Chroni on organizm przed nowotworami, wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, a także usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego.
Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witaminy A, B1, B2, B3 ( PP ), B5, B6, B11, B12, a także witaminę C, D, E i K. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy w nim nie ulegają zniszczeniu. Banan bogaty jest też w makroelementy: potas, magnez, fosfor, wapń i sód chroniące przed chorobami serca. Ponadto banany zawierają mikroelementy: miedź, cynk, selen, fluor, żelazo, mangan i jod. Zawierają też prebiotyki, które w jelicie grubym ulegają fermentacji, pobudzając wzrost korzystnych dla zdrowia bakterii probiotycznych. Ich obecność obniża pH w jelitach, skraca czas przebywania treści w przewodzie pokarmowym, ogranicza procesy gnilne, co w efekcie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Spożywanie bananów może zmniejszyć także ryzyko zachorowania na raka nerek. W owocach tych znajdują się duże ilości przeciwutleniaczy fenolowych, szczególnie pomocnych w ochronie nerek. Banany działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka. Zawierają także serotoninę, która pobudza powstawanie śluzu w żołądku oraz jest jednym z przekaźników układu nerwowego i wpływa na dobre samopoczucie.
Prawdopodobnie banany regulują też poziom cholesterolu i równowagę kwasowo-zasadową płynów ustrojowych, dzięki czemu polecane są w chorobach nerek i artretyzmie. W bananach wykryto również związki podobne do hormonów, poprawiające nastrój.
Francuzi nazwali te owoce " hormonami radości i urody życia ". Znajdujące się w bananowym miąższu kwasy tłuszczowe poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych. Zawartość węglowodanów trawionych przez układ pokarmowy człowieka jest znacznie większa w bananach niż w innych owocach. W zielonych bananach znajdują się one pod postacią łańcucha skrobi, który w miarę dojrzewania owoców rozbija się na cukry proste, co nadaje bananom słodki smak. W/g najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Skórki banana zawierają pewne śladowe ilości substancji psychoaktywnych, takich jak serotinina, norepinefryna i dopamina. Dlatego powinny jadać je codziennie osoby narażone na stresy oraz pesymiści. Dzięki nim mają szansę pogodniejszym okiem spojrzeć na życie. Banany są również źródłem cukrów prostych, zapewniających szybki zastrzyk energii. Ze względu na to, stanowią doskonałą przekąskę dla osób mających większe zapotrzebowanie energetyczne np: tych, których czeka trudna rozmowa w sprawie pracy.
Owoce spożywa się na surowo, jako sałatki owocowe, suszone, wędzone, smażone w cieście naleśnikowym lub w głębokim oleju, jako składnik koktajli mlecznych, deserów i ciast. Obok odmian słodkich i soczystych istnieją też odmiany bananów skrobiowych mączystych, które stanowią podstawę wyżywienia ludności afrykańskiej są one tam gotowane niczym ziemniaki, suszone na płatki, pieczone, suszone i mielone na kaszę i mąkę. We Wschodniej Afryce z bananów wytwarza się piwo, natomiast w Południowo - Wschodniej Azji pąki męskich kwiatów banana spożywa się po ugotowaniu jako warzywo. Owoce banana są także sprzedawane w puszkach i przerabiane na przecier. Plastry niedojrzałych owoców są przerabiane na chipsy. Świeże lub suszone dodaje się do płatków śniadaniowych typu musli.
Banany są surowcem bardzo nietrwałym, od momentu ścięcia do dnia sprzedaży nie może upłynąć więcej niż 24 dni. Dlatego przewozi się niedojrzałe owoce w chłodniach w temperaturze 10 - 14ºC, a dojrzewają już na miejscu przeznaczenia. Do przyspieszenia dojrzewania bananów wykorzystuje się etylen.
Niedojrzałe banany nie powinny być przechowywane w domowych lodówkach, ze względu na zbyt niską temperaturę, która szkodzi owocom, powinniśmy je zapakować w papierową torebkę i pozwolić samoistnie im dojrzeć. Dojrzałe banany mogą być przechowane w domowej chłodziarce przez kilka dni.
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Vol.75
Wpisy:
Vol.74
Wpisy:
Vol.73
Wpisy:
Vol.72
Wpisy:
Vol.71
Wpisy:
Vol.70
Wpisy:
Vol.69
Dozownik do ciasta
Wpisy:
Vol.68