" height="19" width="19" /> Alu też tak sądze , że są rewelacyjne - ten spyskiwacz do cytrynki, krajalnica do truskawek czy narzędzie do podtrzymywania mięsa przy krojeniu w plastry jest super i też pierwszy raz to zobaczyłam.
Drożdżowe ABC: 1. Drożdze powinny byc świeże, jezeli używamy suchych to powinny być przechowywane po otworzeniu opakowania w lodowce. 2. Wszystkie skladniki ciasta powinny byc w temperaturze pokojowej - zimne skladniki bardzo wydłużą czas rośnięcia ciasta. 3. Płyn powinien byc odpowiednio ciepły, jeżeli mieszamy drożdże z płynem to 45-46 stopni C, a jeżeli mieszamy suche drożdże z maka to okolo 50 stopni C. 4. Miejsce, w którym rośnie ciasto powinno byc odpowiednio cieple, dobrym miejscem do tego jest piekarnik z włączona żarowką. Lub można rozgrzać piekarnik (najniższa temperatura) prze 1 minute, wylaczyc i wtedy włożyć ciasto do rośniecia. Problemy z ciastem drozdzowym: 1. Za gruba skorka - za duzo maki - za krotki okres rosniecia - temperatura piekarnika za niska 2. Ciasto kruszy sie po upieczeniu: - zle i za krotko wyrobione ciasto - dodano za duzo maki - ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu - ciasto roslo za dlugo (szczegolnie drugie rosniecie) - za niska temperatura piekarnika 3. Ciasto ma lekko kwasny smak - ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu i zbyt szybko uroslo - ciasto roslo za dlugo 4. Ciasto nie chce rosnac - plyn uzyty do ciasta byl za zimny - ciasto jest zbyt sztywne I twarde - miejsce, w ktorym rosnie ciasto jest za zimne 5. Ciasto ma ciemne smugi - niezbyt dobrze wymieszane i wyrobione ciasto - miska, w ktorej rosnie ciasto za mocno natluszczona - ciasto nie bylo przykryte podczas rosniecia i powstala twarsza skorka 6. Ciasto po upieczeniu ma nierowne dziury - niedokladne odgazowanie ciasta podczas formowania - ciasto roslo zbyt dlugo przed pieczeniem 7. Ciasto jest wilgotne od spodu po upieczeniu - ciasto zostalo w foremce zbyt dlugo po upieczeniu 8. Ciasto peka na bokach - zbyt goracy piekarnik - ciasto roslo za krotko - zle uformowany bochenek 9. Ciasto peka na wierzchu - ciasto wystyglo bardzo gwaltownie - ciasto bylo bardzo twarde I sztywne przed pieczeniem - ciasto nie bylo dobrze wymieszane I wyrobione 10. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne w srodku i ma grudkowata konsystencje - ciasto jest niedopieczone - za krotki okres rosniecia przed pieczeniem 11. Ciasto po upieczeniu jest ciezkie I zwarte - dodano za duzo maki - niewystarczajacy czas wyrastania - niektore chleby z natury sa ciezsze (z maki razowej czy zytniej) 12. Ciasto nie rumieni sie podczas pieczenia - blacha jest zbyt jasna, blyszczaca i za duza I odbija za duzo ciepla nie pozwalajac na rownomierne rumienienie - za duza blacha w stosunku do piekarnika, co powoduje niewystarczajaca cyrkulacje powietrza 13. Upieczone ciasto ma intensywny zapach i smak drozdzy - ciasto roslo za dlugo - miejsce, w ktorym roslo ciasto bylo za cieple 14. Upieczone ciasto jest suche, kruszy sie i jest grudkowate - za dlugi czas rosniecia (szczegolnie drugi) - dodano za duzo maki podczas wyrabiania - ciasto nie bylo dobrze wyrobione - za niska temperatura piekarnika 15. Ciasto opadlo podczas pieczenia - za dlugi okres rosniecia, ciasto wyroslo za bardzo i stalo sie za lekkie, za wysokie
- gdy gotujesz mleko musisz uważać, aby nie wykipiało - zapobiegniesz temu smarując brzeg rondla maslem
- do ciasta kruchego użyj cukru pudru zamiast cukru kryształu, dzieki temu ciasto będzie wyjatkowo udane, i zawsze używaj bardzo zimnego masła i szybko zagnieć ciasto
- gdy upieczesz biszkopt i masz problem, żeby go wyjąć z tortownicy, zostaw go na chwilkę niech forma się przestudzi i włóż na 15 minut do lodówki, wtedy biszkopt lekko się skurczzy i odejdzie od blaszki.
- obierając pomarańcze włóż je na minutę do wrzątku i wtedy łatwo oddzielisz skórkę wraz z białą błonką.
- smaczną panierkę do mięsa przygotujesz z pomocą słonych krakersów, pokrusz je i wymieszaj pół na ół z mąką lub bułką tartą.
- gdy zamierzasz napełnić tartę owocami, posmaruj upieczone ciasto bialkiem i wstaw jeszcze do piekarnika na 3-5 minut, dzięki temu ciasto nie zmięknie pod wpływem soku z owoców.
- aby zmielony pieprz nie stracił swojego aromatu do pudełeczka z mielonym pieprzem dodaj kilka ziaren pieprzu w całości - pozostanie aromatyczny i sypki.
- olej czy smalec umieszczaj zawsze na rozgrzanej patelni, nigdy na zimnej i dopiero potem umieszcaj na niej kotlety, zapewni to najlepszą temperaturę smażenia.
- gotujący się kalfior wydziela nieprzyjemny zapach , aby temu zapobiec wlej do garnka kilka lyżek mleka.
- aby farsz z ryżem się nie rozsypywał używaj ryżu białego ale nie paraboiled, lub dodaj do farszu starty ser żółty.
- aby przyspieszyć wyrastanie drożdżowego ciasta należy je włożyć do miski z pokrywką i wstawić do gorącej wody.
- gdy ciasto drożdżowe nie chce wyrosnąć np drożdże nie były świeże albo zostały zalane za ciepłą wodą, dodaj do niego płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i jeszcze raz zagnieć.
- ciasto kruche ma w sobie duzo tłuszczu, nie ma potrzeby smarowania tłuszczem foremki, kruche ciasto wyjmuje się z foremki zanim całkowicie wystygnie, zastygły tłuszcz sprawia, że jest to trudne.
- naleśniki smażone na maśle są wyjątkowo aromatyczne i chrupiące, łatwo jednak sie przypalają, aby temu zapobiec należy dodać do rozpuszczonego masła odrobinę oleju.
- aby zwykłe galaretki nabrały smaku i aromatu, zamiast rozpuszczać je w wodzie należy rozpuścić je w soku np. do galaretki żółtej i pomarańczowej najlepszy bedzie sok pomarańczowy, do zielonych sok jabłkowy, do czerwonych sok wiśniowy.
- szybką metodą schłodzenia napojów jest umieszczenia butelek w misce z zimną wodą, kostkami lodu i solą, około łyżeczki na 1 litr, sól dodatkowo obniża temperaturę wody.
- jeżeli przechowujemy cukier w pojemniku, który jest często otwierany lub w cukierniczce, pod wpływem wilgoci może się rozpuszczać a następnie skawalić, aby temu zapobiec wkładamy kromke chleba do pojemnika.
Moniczko suuuuper :D naprawdę wiele cennych porad pamiętam że kiedyś zamieszczaliśmy porady babuni w jakimś wątku, musze poszukać gdzie one są i je tutaj spróbowac wkleić, bo bedą w sam raz bo gdzieś zginęły w gąszczu
Skorupy jaj – przeciwdziałają łamliwości paznokci i włosówNie wyrzucamy skorupek z jaj, ponieważ będą nam potrzebne. Przygotowujemy wrzątek i zanurzamy skorupy na 6 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Usuwamy ze środka błonkę (jeżeli jest), następnie wkładamy do młynka i mielimy na miał. Powinniśmy jeść od 0,5 g do 1,9 g dziennie (1 g = 1/2 łyżeczkiOgórek – na spuchnięte powieki, zapobiega łamliwości paznokci, kompres na przebarwieniaNa spuchnięte powieki - obieramy ogórka, kroimy na plastry o grubości 5 mm, wkładamy do zamrażarki na 10 min. Wyjmujemy i kładziemy na powieki na 10 minut.Zapobiega łamliwości paznokci, które staną się gładkie, białe i twarde – w tym celu bierzemy 1 ogórka ścieramy go na tarce, dodajemy 1/4 drobno pokrojonej cytryny oraz 1 łyżeczkę startego na tarce jabłka – wszystko to razem mieszamy. W taką masę wkładamy palce na 15 minut. Kurację tą powtarzamy raz dziennie przez 21 dni.Kompres na przebarwienia – w tym celu myjemy twarz, bierzemy jeden większy ogórek, myjemy go i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w plasterki i nakładamy na przebarwienia na 20 minut. Po tym czasie usuwamy plasterki lecz miejsca te nie myjemyMandarynki – na cerę zmeczoną, na odmłodzenie ceryNa cerę zmęczoną - 1 mandarynka + 4 łyżki tłustego twarogu (jeżeli dajemy chudy twaróg to musimy dodać kilka kropel oliwy lub tłustej śmietany) – wszystko razem mieszamy i nakładamy na twarz na 20 minut, po czym zmywamy i nakładamy krem nawilżający.Na odmłodzenie cery – sok z mandarynki mieszamy z 2 łyżkami tłustego twarogu lub serka homogenizowanego naturalnego i nakładamy na 20 minut. Zmywamy i nakładamy krem nawilżającyBazylia na jędrniejszą skórę szyiKupujemy mały naturalny jogurt, dodajemy do niego 7 listków drobno posiekanej bazylii – mieszamy i nakładamy na szyję i dekolt na 15 minut. Myjemy ciepłą wodą i nakładamy krem nawilżającyGruszka – wygładza cerę i poprawia kolorytGruszkę myjemy, nie obieramy tylko całą ścieramy na tarce na małych oczkach. Do uzyskanej masy dodajemy ubite na sztywno białko z jednego jajka – oba te składniki łączymy ze sobą i nakładamy na twarz na 20 minut.Czereśnie – maseczka do cery suchej, tonik do cery tłustejEkstrat z czereśni na zmarszczki, odświeża tłustą cerę – świeże czereśnie przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i połówkami czereśni smarujemy zmarszczki. Nie zmywamy tak długo, jak to jest możliwe.Maseczka do cery suchej – pięć czereśni, z których wyjmujemy pestki, rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy niewielką ilość mąki ziemniaczanej oraz kilka kropli oleju rzepakowego – wszystko razem mieszamy i nakładamy na twarz, szyję i dekolt na 20 minut. Następnie zmywamy i wklepujemy krem nawilżający.Tonik do cery tłustej – z 10 czereśni wyjmujemy pestki, miąższ wkładamy na sito i wyciskamy sok. Musi być tyle soku, aby można było tym sokiem przetrzeć twarz dwa razy dziennie. Kurację stosujemy przez 7 dni i za każdym razem musi być świeży sok. Następnie zmywamyCytryna – na młody wygląd, na piękne dłonie, na jędrny biust, na zrogowaciałą skórę łokciaNa młody wygląd - myjemy dokładnie cytrynę, ścieramy skórkę z cytryny. Startą skórkę nakładamy na twarz i dekolt.Na śliczne dłonie – robimy mieszankę z 2 łyżek mleka tłustego +łyżka mąki ziemniaczanej +1 łyżeczka miodu + 1 łyżeczka soku z cytryny – razem to wszystko mieszamy, kładziemy na dłonie, trzymamy 30 minut, od czasu do czasu wykonywać ruchy rękoma jak przy myciu. Po tym czasie zmywamy i wklepujemy krem.Na zrogowaciałą skórę łokcia - przekrawamy cytrynę na pół i połówką cytryny smarujemy łokcie przez kilka minut – łokcie są piękne i gładkieKokos – peeling na usunięcie martwego naskórkaPeeling na usunięcie martwego naskórka – 2 łyżki wiórków kokosowych mieszamy z 2 łyżkami tłustego mleka 3,2%, aż powstanie papka. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy i masujemy twarz przez 2 minuty.Kiwi - peeling wygładzający do ciałaObieramy 5 kiwi, rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy 1 łyżkę soli – mieszamy. Tak przygotowaną papką nacieramy i masujemy przez kilka minut całe ciało. Następnie spłukujemy ciepła wodą i nakładamy balsam Następnie spłukujemy ciepłą wodą i nakładamy krem Słonecznik – tonik dla cery tłustej i na stłuczeniaBierzemy 2 łyżki suszonych płatków słonecznika. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy przez 60 minut na małym ogniu. Po tym czasie cedzimy i płatkiem kosmetycznym przemywamy twarz, ewentualnie stłuczenia dwa razy dziennie. Pozostały tonik wlewamy do butelki i wkładamy do lodówki.Awokado – na młody wygląd twarzyNa młody wygląd twarzy – bierzemy 1 awokado, kroimy drobniutko, miksujemy lub rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego – mieszamy, nakładamy na twarz na 15 minut. Zmywamy ciepłą wodą i smarujemy kremem nawilżającymOrzechy laskowe – oczyszczają, wygładzają i nawilżają skóręPotrzebujemy 1 łyżkę drobniutko posiekanych orzechów laskowych, dodajemy do nich 1 łyżkę mleczka oczyszczającego twarz, i 1 łyżeczkę płynnego miodu – wszystko to razem mieszamy i kładziemy na twarz, szyję i dekoltRabarbar – na rozjaśnienie i dodanie włosom blaskuNa rozjaśnienie i dodanie włosom blasku – kupujemy wiązkę rabarbaru (minimum 4 łodygi), myjemy i kroimy drobno w kostkę – wkładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami białego wina, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Odstawiamy, kiedy płukanka zrobi się letnia, przelewamy przez sito. Tak przygotowaną płukankę stosujemy na koniec po uprzednim umyciu włosówPomarańcza – balsam do rąk, emulsja do mycia twarzy i demakijażu, na zmiękczenie skóry kolan i łokciBalsam do rąk – przygotowujemy sok z 1 pomarańczy, dodajemy 1 łyżkę olejku migdałowego – razem to mieszamy i wlewamy do ciemnej butelki, zakręcamy i odstawiamy. Nalewamy na ręce kilka kropel, i aby ładnie rozprowadzić balsam ruszamy rękoma tak jakbyśmy je myły. Pozostawiamy do wchłonięcia, a nadmiar ściągamy chusteczką higieniczną.Emulsja do mycia twarzy i demakijażu - przygotowujemy sok z 1 pomarańczy, dodajemy oliwę z oliwy w stosunku 1:3. Dobrze razem mieszamy, przelewamy do ciemnej butelki, zamykamy. Tak przygotowana emulsja nadaje się do stosowania.Na zmiękczenie skóry kolan i łokci – najprostszym sposobem, aby w tych miejscach skóra nie była szorstka – to bierzemy większą pomarańczę, przekrawamy na pół, i tymi połówkami przykładamy do kolan i łokci,kręcąc raz w jedną raz w drugą stronę przez kilka minut
Haniu nie mam nic przeciwko , jażeli chcesz to mogę spróbować przekleić Twoje porady ? Jeżeli mi się nie uda to poprosze Ciebie żebyś nadała kolejny numerek dla wpisu i wkleiła poradę .
Wpisy:
" height="19" width="19" /> Alu też tak sądze , że są rewelacyjne - ten spyskiwacz do cytrynki, krajalnica do truskawek czy narzędzie do podtrzymywania mięsa przy krojeniu w plastry jest super i też pierwszy raz to zobaczyłam.
Wpisy:
Ale rewelacyjne przybory - nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest. Jestem w szoku Dzięki Moniś " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Wpisy:
Vol.24
Wpisy:
Vol.23
http://www.galerialimonka.pl/spray-do-cytrusow-lekue,p11709
Wpisy:
Vol.22
http://www.galerialimonka.pl/wycinak-do-truskawek-chefn-strawberry-slicester,p6118
Wpisy:
Vol.21
Wpisy:
Vol.20
Wpisy:
" height="19" width="19" /> Super Marzenko, jak wpadne jeszcze na jakieś ciekawe porady na Naszym forum to też wkleje, żeby Nam nie zginęły
Wpisy:
Vol.19
Drożdżowe ABC: 1. Drożdze powinny byc świeże, jezeli używamy suchych to powinny być przechowywane po otworzeniu opakowania w lodowce. 2. Wszystkie skladniki ciasta powinny byc w temperaturze pokojowej - zimne skladniki bardzo wydłużą czas rośnięcia ciasta. 3. Płyn powinien byc odpowiednio ciepły, jeżeli mieszamy drożdże z płynem to 45-46 stopni C, a jeżeli mieszamy suche drożdże z maka to okolo 50 stopni C. 4. Miejsce, w którym rośnie ciasto powinno byc odpowiednio cieple, dobrym miejscem do tego jest piekarnik z włączona żarowką. Lub można rozgrzać piekarnik (najniższa temperatura) prze 1 minute, wylaczyc i wtedy włożyć ciasto do rośniecia. Problemy z ciastem drozdzowym: 1. Za gruba skorka - za duzo maki - za krotki okres rosniecia - temperatura piekarnika za niska 2. Ciasto kruszy sie po upieczeniu: - zle i za krotko wyrobione ciasto - dodano za duzo maki - ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu - ciasto roslo za dlugo (szczegolnie drugie rosniecie) - za niska temperatura piekarnika 3. Ciasto ma lekko kwasny smak - ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu i zbyt szybko uroslo - ciasto roslo za dlugo 4. Ciasto nie chce rosnac - plyn uzyty do ciasta byl za zimny - ciasto jest zbyt sztywne I twarde - miejsce, w ktorym rosnie ciasto jest za zimne 5. Ciasto ma ciemne smugi - niezbyt dobrze wymieszane i wyrobione ciasto - miska, w ktorej rosnie ciasto za mocno natluszczona - ciasto nie bylo przykryte podczas rosniecia i powstala twarsza skorka 6. Ciasto po upieczeniu ma nierowne dziury - niedokladne odgazowanie ciasta podczas formowania - ciasto roslo zbyt dlugo przed pieczeniem 7. Ciasto jest wilgotne od spodu po upieczeniu - ciasto zostalo w foremce zbyt dlugo po upieczeniu 8. Ciasto peka na bokach - zbyt goracy piekarnik - ciasto roslo za krotko - zle uformowany bochenek 9. Ciasto peka na wierzchu - ciasto wystyglo bardzo gwaltownie - ciasto bylo bardzo twarde I sztywne przed pieczeniem - ciasto nie bylo dobrze wymieszane I wyrobione 10. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne w srodku i ma grudkowata konsystencje - ciasto jest niedopieczone - za krotki okres rosniecia przed pieczeniem 11. Ciasto po upieczeniu jest ciezkie I zwarte - dodano za duzo maki - niewystarczajacy czas wyrastania - niektore chleby z natury sa ciezsze (z maki razowej czy zytniej) 12. Ciasto nie rumieni sie podczas pieczenia - blacha jest zbyt jasna, blyszczaca i za duza I odbija za duzo ciepla nie pozwalajac na rownomierne rumienienie - za duza blacha w stosunku do piekarnika, co powoduje niewystarczajaca cyrkulacje powietrza 13. Upieczone ciasto ma intensywny zapach i smak drozdzy - ciasto roslo za dlugo - miejsce, w ktorym roslo ciasto bylo za cieple 14. Upieczone ciasto jest suche, kruszy sie i jest grudkowate - za dlugi czas rosniecia (szczegolnie drugi) - dodano za duzo maki podczas wyrabiania - ciasto nie bylo dobrze wyrobione - za niska temperatura piekarnika 15. Ciasto opadlo podczas pieczenia - za dlugi okres rosniecia, ciasto wyroslo za bardzo i stalo sie za lekkie, za wysokie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Vol. 18
PORADY KULINARNE
- gdy gotujesz mleko musisz uważać, aby nie wykipiało - zapobiegniesz temu smarując brzeg rondla maslem
- do ciasta kruchego użyj cukru pudru zamiast cukru kryształu, dzieki temu ciasto będzie wyjatkowo udane, i zawsze używaj bardzo zimnego masła i szybko zagnieć ciasto
- gdy upieczesz biszkopt i masz problem, żeby go wyjąć z tortownicy, zostaw go na chwilkę niech forma się przestudzi i włóż na 15 minut do lodówki, wtedy biszkopt lekko się skurczzy i odejdzie od blaszki.
- obierając pomarańcze włóż je na minutę do wrzątku i wtedy łatwo oddzielisz skórkę wraz z białą błonką.
- smaczną panierkę do mięsa przygotujesz z pomocą słonych krakersów, pokrusz je i wymieszaj pół na ół z mąką lub bułką tartą.
- gdy zamierzasz napełnić tartę owocami, posmaruj upieczone ciasto bialkiem i wstaw jeszcze do piekarnika na 3-5 minut, dzięki temu ciasto nie zmięknie pod wpływem soku z owoców.
- aby zmielony pieprz nie stracił swojego aromatu do pudełeczka z mielonym pieprzem dodaj kilka ziaren pieprzu w całości - pozostanie aromatyczny i sypki.
- olej czy smalec umieszczaj zawsze na rozgrzanej patelni, nigdy na zimnej i dopiero potem umieszcaj na niej kotlety, zapewni to najlepszą temperaturę smażenia.
- gotujący się kalfior wydziela nieprzyjemny zapach , aby temu zapobiec wlej do garnka kilka lyżek mleka.
- aby farsz z ryżem się nie rozsypywał używaj ryżu białego ale nie paraboiled, lub dodaj do farszu starty ser żółty.
- aby przyspieszyć wyrastanie drożdżowego ciasta należy je włożyć do miski z pokrywką i wstawić do gorącej wody.
- gdy ciasto drożdżowe nie chce wyrosnąć np drożdże nie były świeże albo zostały zalane za ciepłą wodą, dodaj do niego płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i jeszcze raz zagnieć.
- ciasto kruche ma w sobie duzo tłuszczu, nie ma potrzeby smarowania tłuszczem foremki, kruche ciasto wyjmuje się z foremki zanim całkowicie wystygnie, zastygły tłuszcz sprawia, że jest to trudne.
- naleśniki smażone na maśle są wyjątkowo aromatyczne i chrupiące, łatwo jednak sie przypalają, aby temu zapobiec należy dodać do rozpuszczonego masła odrobinę oleju.
- aby zwykłe galaretki nabrały smaku i aromatu, zamiast rozpuszczać je w wodzie należy rozpuścić je w soku np. do galaretki żółtej i pomarańczowej najlepszy bedzie sok pomarańczowy, do zielonych sok jabłkowy, do czerwonych sok wiśniowy.
- szybką metodą schłodzenia napojów jest umieszczenia butelek w misce z zimną wodą, kostkami lodu i solą, około łyżeczki na 1 litr, sól dodatkowo obniża temperaturę wody.
- jeżeli przechowujemy cukier w pojemniku, który jest często otwierany lub w cukierniczce, pod wpływem wilgoci może się rozpuszczać a następnie skawalić, aby temu zapobiec wkładamy kromke chleba do pojemnika.
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Odkopałam :D
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Moniczko suuuuper :D naprawdę wiele cennych porad pamiętam że kiedyś zamieszczaliśmy porady babuni w jakimś wątku, musze poszukać gdzie one są i je tutaj spróbowac wkleić, bo bedą w sam raz bo gdzieś zginęły w gąszczu
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Vol.17
Wpisy:
Vol.16
Wpisy:
Moniś, dzięki za nowy wątek, Dziewczynki macie racje ,porady Hani i nie tylko, zgineły mi w gąszczu róznych postów.Buziaczki
Wpisy:
" height="19" width="19" /> Haniu to OK ! " height="19" width="19" />
Wpisy:
Tak Moniczko wydaje mi się ,że tu będą lepiej widziane i się komuś przydadzą
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Vol.15
Wpisy:
" height="19" width="19" /> Haniu , czy o te wpisy chodziło ?
Wpisy:
Vol.14
Porady przygotowała Hania
Skorupy jaj – przeciwdziałają łamliwości paznokci i włosówNie wyrzucamy skorupek z jaj, ponieważ będą nam potrzebne. Przygotowujemy wrzątek i zanurzamy skorupy na 6 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Usuwamy ze środka błonkę (jeżeli jest), następnie wkładamy do młynka i mielimy na miał. Powinniśmy jeść od 0,5 g do 1,9 g dziennie (1 g = 1/2 łyżeczkiOgórek – na spuchnięte powieki, zapobiega łamliwości paznokci, kompres na przebarwieniaNa spuchnięte powieki - obieramy ogórka, kroimy na plastry o grubości 5 mm, wkładamy do zamrażarki na 10 min. Wyjmujemy i kładziemy na powieki na 10 minut.Zapobiega łamliwości paznokci, które staną się gładkie, białe i twarde – w tym celu bierzemy 1 ogórka ścieramy go na tarce, dodajemy 1/4 drobno pokrojonej cytryny oraz 1 łyżeczkę startego na tarce jabłka – wszystko to razem mieszamy. W taką masę wkładamy palce na 15 minut. Kurację tą powtarzamy raz dziennie przez 21 dni.Kompres na przebarwienia – w tym celu myjemy twarz, bierzemy jeden większy ogórek, myjemy go i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w plasterki i nakładamy na przebarwienia na 20 minut. Po tym czasie usuwamy plasterki lecz miejsca te nie myjemyMandarynki – na cerę zmeczoną, na odmłodzenie ceryNa cerę zmęczoną - 1 mandarynka + 4 łyżki tłustego twarogu (jeżeli dajemy chudy twaróg to musimy dodać kilka kropel oliwy lub tłustej śmietany) – wszystko razem mieszamy i nakładamy na twarz na 20 minut, po czym zmywamy i nakładamy krem nawilżający.Na odmłodzenie cery – sok z mandarynki mieszamy z 2 łyżkami tłustego twarogu lub serka homogenizowanego naturalnego i nakładamy na 20 minut. Zmywamy i nakładamy krem nawilżającyBazylia na jędrniejszą skórę szyiKupujemy mały naturalny jogurt, dodajemy do niego 7 listków drobno posiekanej bazylii – mieszamy i nakładamy na szyję i dekolt na 15 minut. Myjemy ciepłą wodą i nakładamy krem nawilżającyGruszka – wygładza cerę i poprawia kolorytGruszkę myjemy, nie obieramy tylko całą ścieramy na tarce na małych oczkach. Do uzyskanej masy dodajemy ubite na sztywno białko z jednego jajka – oba te składniki łączymy ze sobą i nakładamy na twarz na 20 minut.Czereśnie – maseczka do cery suchej, tonik do cery tłustejEkstrat z czereśni na zmarszczki, odświeża tłustą cerę – świeże czereśnie przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i połówkami czereśni smarujemy zmarszczki. Nie zmywamy tak długo, jak to jest możliwe.Maseczka do cery suchej – pięć czereśni, z których wyjmujemy pestki, rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy niewielką ilość mąki ziemniaczanej oraz kilka kropli oleju rzepakowego – wszystko razem mieszamy i nakładamy na twarz, szyję i dekolt na 20 minut. Następnie zmywamy i wklepujemy krem nawilżający.Tonik do cery tłustej – z 10 czereśni wyjmujemy pestki, miąższ wkładamy na sito i wyciskamy sok. Musi być tyle soku, aby można było tym sokiem przetrzeć twarz dwa razy dziennie. Kurację stosujemy przez 7 dni i za każdym razem musi być świeży sok. Następnie zmywamyCytryna – na młody wygląd, na piękne dłonie, na jędrny biust, na zrogowaciałą skórę łokciaNa młody wygląd - myjemy dokładnie cytrynę, ścieramy skórkę z cytryny. Startą skórkę nakładamy na twarz i dekolt.Na śliczne dłonie – robimy mieszankę z 2 łyżek mleka tłustego +łyżka mąki ziemniaczanej +1 łyżeczka miodu + 1 łyżeczka soku z cytryny – razem to wszystko mieszamy, kładziemy na dłonie, trzymamy 30 minut, od czasu do czasu wykonywać ruchy rękoma jak przy myciu. Po tym czasie zmywamy i wklepujemy krem.Na zrogowaciałą skórę łokcia - przekrawamy cytrynę na pół i połówką cytryny smarujemy łokcie przez kilka minut – łokcie są piękne i gładkieKokos – peeling na usunięcie martwego naskórkaPeeling na usunięcie martwego naskórka – 2 łyżki wiórków kokosowych mieszamy z 2 łyżkami tłustego mleka 3,2%, aż powstanie papka. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy i masujemy twarz przez 2 minuty.Kiwi - peeling wygładzający do ciałaObieramy 5 kiwi, rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy 1 łyżkę soli – mieszamy. Tak przygotowaną papką nacieramy i masujemy przez kilka minut całe ciało. Następnie spłukujemy ciepła wodą i nakładamy balsam Następnie spłukujemy ciepłą wodą i nakładamy krem Słonecznik – tonik dla cery tłustej i na stłuczeniaBierzemy 2 łyżki suszonych płatków słonecznika. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy przez 60 minut na małym ogniu. Po tym czasie cedzimy i płatkiem kosmetycznym przemywamy twarz, ewentualnie stłuczenia dwa razy dziennie. Pozostały tonik wlewamy do butelki i wkładamy do lodówki.Awokado – na młody wygląd twarzyNa młody wygląd twarzy – bierzemy 1 awokado, kroimy drobniutko, miksujemy lub rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego – mieszamy, nakładamy na twarz na 15 minut. Zmywamy ciepłą wodą i smarujemy kremem nawilżającymOrzechy laskowe – oczyszczają, wygładzają i nawilżają skóręPotrzebujemy 1 łyżkę drobniutko posiekanych orzechów laskowych, dodajemy do nich 1 łyżkę mleczka oczyszczającego twarz, i 1 łyżeczkę płynnego miodu – wszystko to razem mieszamy i kładziemy na twarz, szyję i dekoltRabarbar – na rozjaśnienie i dodanie włosom blaskuNa rozjaśnienie i dodanie włosom blasku – kupujemy wiązkę rabarbaru (minimum 4 łodygi), myjemy i kroimy drobno w kostkę – wkładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami białego wina, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Odstawiamy, kiedy płukanka zrobi się letnia, przelewamy przez sito. Tak przygotowaną płukankę stosujemy na koniec po uprzednim umyciu włosówPomarańcza – balsam do rąk, emulsja do mycia twarzy i demakijażu, na zmiękczenie skóry kolan i łokciBalsam do rąk – przygotowujemy sok z 1 pomarańczy, dodajemy 1 łyżkę olejku migdałowego – razem to mieszamy i wlewamy do ciemnej butelki, zakręcamy i odstawiamy. Nalewamy na ręce kilka kropel, i aby ładnie rozprowadzić balsam ruszamy rękoma tak jakbyśmy je myły. Pozostawiamy do wchłonięcia, a nadmiar ściągamy chusteczką higieniczną.Emulsja do mycia twarzy i demakijażu - przygotowujemy sok z 1 pomarańczy, dodajemy oliwę z oliwy w stosunku 1:3. Dobrze razem mieszamy, przelewamy do ciemnej butelki, zamykamy. Tak przygotowana emulsja nadaje się do stosowania.Na zmiękczenie skóry kolan i łokci – najprostszym sposobem, aby w tych miejscach skóra nie była szorstka – to bierzemy większą pomarańczę, przekrawamy na pół, i tymi połówkami przykładamy do kolan i łokci,kręcąc raz w jedną raz w drugą stronę przez kilka minut
Wpisy:
Vol.13
Porady przygotowała Hania
Kilka porad do czego można użyć jeszcze ziemniaka za zbiorporad.blog.pl
)Na rwę kulszową – ziemniaki gotujemy w całości z łupinami, po ugotowaniu rozgniatamy na papkę i wkładamy do lnianego woreczka, a następnie obkładamy bolące miejsce i przykrywamy kocem. Trzymamy, aż wystygnie. Kurację prowadzimy przez siedem dniNa egzemę i lekkie oparzenia – obieramy surowe ziemniaki, robimy sok – bierzemy wacik, moczymy w soku i przemywamy zmiany na skórzeNa wrzody - kupujemy dwa kg ziemniaków, dokładnie myjemy w całości i gotujemy. Następnie obieramy ze skóry i ponownie w tej samej wodzie obrane gotujemy ok. 20 minut. To wszystko przecedzamy przez sito i taki wywar pijemy (pół szklanki) na czczo, po obiedzie i na noc.Na kamicę - myjemy dokładnie kilogram ziemniaków, następnie obieramy z łupinek. Łupinki zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż będą miękkie. Cedzimy i pozostałą po łupinkach wodę zlewamy do butelki i pijemy trzy razy dziennie przed każdym posiłkiemNa pozbycie się czyraków – obieramy ziemniaka i ścieramy surowego na tarce na małych oczkach. Papkę przykładamy na czyraki. Powtarzamy co godzinę. Na koniec przemywamy wcześniej przygotowanym wywarem z pokrzywyNa sińce pod oczami – obieramy ziemniaka, trzemy na tarce - taką papkę kładziemy na oczy i pod oczy na 20 minut Na gładką skórę szyi – gotujemy w całości dwa ziemniaki, rozdrabniamy na papkę, dodajemy troszkę mleka i jedno roztrzepane w całości jajko – mieszamy wszystko dokładnie i nakładamy na szyję na 15 minut. Zmywamy ciepłą wodą Krem do rąk - gotujemy trzy ziemniaki bez skórki, następnie ugniatamy tłuczkiem, dodajemy łyżeczkę gliceryny, łyżeczkę oliwy, półtorej łyżeczki wywaru z ziemniaków – wszystko to razem mieszamy. Tą papką nacieramy ręce i wkładamy do bawełnianych rękawiczek. Trzymamy 20 minutNa ból gardła - kupujemy kilogram ziemniaków i gotujemy w łupinkach – rozgniatamy, kładziemy na szmatkę i owijamy szyję Na pękające stopy – surowego ziemniaka ścieramy na tarce, dodajemy startą surową cebulę oraz łyżkę śmietany. Całość mieszamy, dajemy do miski i trzymamy w tym stopy – wystarczy 10 minut, by maseczka doskonale nawilżyła stopyNa cerę łojotokową – ugotowany obrany ziemniak rozgniatamy na papkę, dodajemy jedną łyżkę kefiru lub zsiadłego mleka. Wszystko mieszamy, nakładamy na twarz na 20 minut. Maseczka matuje cerę
Wpisy:
Haniu nie mam nic przeciwko , jażeli chcesz to mogę spróbować przekleić Twoje porady ? Jeżeli mi się nie uda to poprosze Ciebie żebyś nadała kolejny numerek dla wpisu i wkleiła poradę .
Wpisy:
Super stronka .Moniczko może by tu wkleić naturalne kosmetyki i ziemniaka ?Co o tym myślisz?
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Vol.12
Wpisy:
Vol.11
Wpisy:
Vol.10
Wpisy:
Vol.9
Wpisy:
Vol.8
Wpisy:
Vol.7
Wpisy:
Vol.6
Wpisy:
Vol.5
Wpisy:
Vol.4
Wpisy:
Vol.3
Wpisy:
Vol.2
Wpisy:
Vol.1
Wpisy:
Następny temat z którego może skorzystacie...