3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Włoska CIABATTA


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 75 gramów jogurtu naturalnego
  • 30 gramów masła lub oleju
  • 1 jajko całe
  • 850 gramów mąki pszennej tortowej
  • 0, 5 łyżeczki cukru
  • 75 gramów mleka 3.2 %
  • 75 gramów wody
  • 2 łyżeczki płaskie soli
  • 1 łyżeczki proszku do peczenia
  • 0, 5 opakowania suszonych drożdży
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz mąki i soli włożyć wg podanej kolejności do Zablokowany i podgrzać 1 min/ obr 4/ 37 st.C.

    Dodać mąkę i sól i zamieszać 10 sek/ obr 6.

    Całość wyrabiać 2 min/ Interwał

    Ciasto podzielić na 10- 12 części i uformować prostokątne bułki.

    Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. i wstawić do zimnego piekarnika- ustawić temp. 180 st.C i piec 25- 30 min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Bułki przed piczeniem posypujemy delikatnie mąką.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pani Lidko przepis do

    Zgłoszony przez Agn. na kwietnia 2, 2014 at 11:09.

    Pani Lidko przepis do poprawki!

    Od poczatku proporcje wydawały mi sie podejrzane ( zbyt mała ilość płynów do mąki; drożdzy zdecydowanie za mało na tą ilość mąki + proszek do pieczenia(??)) . Z czystej ciekawości postanowiłam zaryzykować tmrc_emoticons.;)

    Ciasto nawet nie chciało się wyrobić- skleić w jedna masę z powodu zbyt małej ilości składników płynnych, pomagałam sobie jeszcze kopystką, bo tak nawet składniki by się dobrze nie wymieszały. Dałam całą paczke drożdzy suszonych czyli 7g. Zamiast mąki tortowej- chlebową. Uratowałam ciasto dodając więcj wody i jogurtu ( niestety nie warzyłam dodając).

    Wyszły pyszne bułeczki (16 sztuk), ale bułeczki a nie ciabatty tmrc_emoticons.(

    Ciasto wyrastało mi  w TM  przez ok.1,5 godz., potem po uformowaniu bułeczki rosły jeszcze ok.godz. . Posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Piekłam je potem 15 min.w 180*C.

    Czekam na poprawiony przepis na ciabatty!

    A tak ciasto chciało "uciekać" z TM pod koniec wyrastania tmrc_emoticons.) i gotowe bułeczki.

    [[wysiwyg_imageupload:2102:]]

    [[wysiwyg_imageupload:2099:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie ma sprawy. Ja też Cię

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 21, 2013 at 13:36.

    Nie ma sprawy. Ja też Cię POZDRAWIAM.tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19"> tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;-) Wink" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="tmrc_emoticons.;)" width="19" height="19"> tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za informację. Teraz

    Zgłoszony przez anka25 na października 21, 2013 at 12:44.

    Dziękuję za informację. Teraz mogę już dodać do wypróbowania. Pozdrawiam ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za pozytyw. A kto Ty

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 17, 2013 at 17:27.

    Dzięki za pozytyw. A kto Ty jesteś? tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Dziewczyny dziękuję za

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 17, 2013 at 17:20.

     :O Dziewczyny dziękuję za cenną uwagę. Nie wiem jak to się stało? Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam ale właśnie wróciłam z wyjazdu. POZDRAWIAM.tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •       O .... zapomniałam.

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 17, 2013 at 17:19.

      tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;-) Wink" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="tmrc_emoticons.;)" width="19" height="19">    O .... zapomniałam. Oczywiście trzeba dać  2 płaskie łyżeczki soli. W przepisie już poprawiłam.

    Dziękuję i POZDRAWIAM Big Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" alt="Big Smile" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A soli jakąś konkretną ilość

    Zgłoszony przez anka25 na października 16, 2013 at 08:21.

    A soli jakąś konkretną ilość należy wsypać? Nigdy nie robiłam takiego pieczywa i nie chcialabym przesolić.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki anka25, bo coś mi nie

    Zgłoszony przez kokolidek na października 7, 2013 at 21:52.

    Dzięki anka25, bo coś mi nie pasowałoBig Smile" alt="Big Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • "Dodać mąkę i sól i zamieszać

    Zgłoszony przez anka25 na października 7, 2013 at 21:30.

    "Dodać mąkę i sól i zamieszać 10 sek/ obr 6." - ile tej mąki i soli... bo w przepisie brakuje ilości tych składników? - bez nich... zwłaszcza bez mąki... to raczej bułeczek nie da się zrobić ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam dodać do ciasta

    Zgłoszony przez JoanMo na października 7, 2013 at 08:03.

    Polecam dodać do ciasta oliwek, fety, albo pestek dyni - można zmieniać smaki i dopasowywać je do swojego gustu i humoru tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze