Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Wariant Chlebek bananowy
- 4 małe banany
- 70 gramów brązowego cukru
- 2 jajka
- 75 gramów Miękkiego masła
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 170 gramów mąki pszennej
- 1 szczypty soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 garść rodzynek
- 2 garście orzechów włoskich
-
6
1h 30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Chlebek bananowy jest bardzo prosty do zrobienia. Wszystkie składniki oprócz rodzynek oraz orzechów należy włożyć do naczynia miksującego. Thermomix nastawiamy na 3 minuty poz. 4. Następnie wsypujemy rodzynki i orzechy (wsypuję je dlatego na końcu, ponieważ lubię potem w tym chlebku całe rodzynki i orzechy).
Miksujemy 10 sekund poz. 2. Wylewamy ciasto do brytfanki, którą wcześnie wysmarować należy masłem i posypać bułką tartą. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Czas piecznie 55-60 minut 180 stopni. Patyczek wsadzony do ciasta przed wyjęciem powinien być suchutki. Ciasto będzie ciemne. Co mnie trochę zdziwiło, ale jest bardzo samczne. Nie zaglądam przez cały czas pieczenia do piekarnika. Pierwszy raz zaglądałam i niestety mi nie wyszło... Za drugim razem poszło dużo lepiej i zniknęło dużo szybciej... zjedzone przez moje dzieci....
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz