3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Chleb pszenny na serwatce


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

chleb

  • 100 g dowolnych ziaren
  • 30 g oliwy czosnkowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g serwatki, może być ta, która została po żółtym serze
  • 40 g drożdży
  • 1 ząbka czosnku
  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Do naczynia wrzucić czosnek i zmiksować wedle uznania.Ja rozdrobniłam 5sek/obr 6
  1. Do naczynia wlać serwatkę, dodać drożdże i cukier. Podgrzać 2 minuty/37 stopni/obroty 1.Jeśli serwatka jest prosto z lodówki podgrzać ok. 3min
  2. Dodać mąkę, ziarna, oliwę czosnkową(opcjonalnie może być zwykła lub taka z suszonych pomidorów) i sól, wyrobić 2 minuty/obroty interwał.
  3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Uformować bochenek chleba i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180. Piec 30-35 min
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jest bardzo dobry. Piekę go zawsze po zrobieniu...

    Zgłoszony przez ewikp na lipca 28, 2020 at 21:56.

    Jest bardzo dobry. Piekę go zawsze po zrobieniu sera.
    Trudno się powstrzymać i kroimy jeszcze zanim całkiem ostygnie.Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglada super Wyprobuje

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 26, 2017 at 18:23.

    Wyglada super. Wyprobuje Glasses

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeden z naszych ulubionych

    Zgłoszony przez violka72 na kwietnia 26, 2017 at 13:21.

    Jeden z naszych ulubionych. Smile.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę bardzoNastępnym razem chcę jeszcze...

    Zgłoszony przez Tysia87 na listopada 14, 2016 at 11:15.

    Proszę bardzotmrc_emoticons.)Następnym razem chcę jeszcze dorzucić suszone pomidorkitmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Została mi z wczoraj serwatka z sera...

    Zgłoszony przez Just Form na listopada 13, 2016 at 16:34.

    Została mi z wczoraj serwatka z sera żółtego i znalazłam ten przepis na jej wykorzystanie.

    Bardzo dziękuję, bo chlebek wyszedł przepyszny!!! Najlepiej smakuje z masłem z TMSmileSmileSmile



    Dodałam troszkę wiecej soli i ziarna słonecznika.

    POLECAM!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze