Tu jesteś:
4
Składniki
30 porcja/porcje/porcji
Chleb orkiszowo-gryczany
- 50 g siemienia lnianego, lub nasion dyni
- 30 g sezamu
- 30 g płatków owsianych
- 50 g ziaren słonecznika
- 40 g octu 6%
- 2 - 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 40 g świeżych drożdży
- 350 g wody
- 150 g kaszy gryczanej
- 350 g mąki orkiszowej
- olej do natłuszczenia formy
-
6
1h 30min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wsypać kaszę gryczaną, zemleć 1 min./obr.10, przełożyć do innego naczynia.
- 2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i miód, podgrzać 2 min./37 C/obr.1.
- 3. Dodać mąkę orkiszową i rozdrobnioną grykę, sól, ocet, ziarna i płatki, wyrobić 4min/ "Ciasto" .
- 4. Formę do pieczenia (około 30 x 12 x 10 cm) posmarować olejem.
- 5. Ciasto włożyć do formy, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200 C.
- 6. Piec w temperaturze 200 C przez 40 min.
- 7. Studzić na kratce.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam. Robiłam ten chlebek,
Witam. Robiłam ten chlebek, wyszedł bardzo dobry. Jedyne co zmieniłam to zastąpiłam kaszę gryczaną mąką gryczaną. Pozdrawiam.
Najlepszy chleb, jaki
Najlepszy chleb, jaki robiłam.Pycha