3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Chleb orkiszowo - gryczany


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Chleb orkiszowo-gryczany

  • 50 g siemienia lnianego, lub nasion dyni
  • 30 g sezamu
  • 30 g płatków owsianych
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 40 g octu 6%
  • 2 - 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 40 g świeżych drożdży
  • 350 g wody
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 350 g mąki orkiszowej
  • olej do natłuszczenia formy
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    1. 1. Do naczynia miksującego wsypać kaszę gryczaną, zemleć 1 min./obr.10, przełożyć do innego naczynia.
    2. 2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i miód, podgrzać 2 min./37 C/obr.1.
    3. 3. Dodać mąkę orkiszową i rozdrobnioną grykę, sól, ocet, ziarna i płatki, wyrobić 4minCiasto.
    4. 4. Formę do pieczenia (około 30 x 12 x 10 cm) posmarować olejem.
    5. 5. Ciasto włożyć do formy, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200 C.
    6. 6. Piec w temperaturze 200 C przez 40 min.
    7. 7. Studzić na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam. Robiłam ten chlebek,

    Zgłoszony przez Subiba na października 17, 2016 at 08:47.

    Witam. Robiłam ten chlebek, wyszedł bardzo dobry. Jedyne co zmieniłam to zastąpiłam kaszę gryczaną mąką gryczaną. Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy chleb, jaki

    Zgłoszony przez Nika9858 na grudnia 8, 2015 at 21:38.

    Najlepszy chleb, jaki robiłam.Pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze