3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Chleb jaglano-gryczany (bezglutenowy)


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 1 łyżki Nasiona chia i babka plesznik
  • 40 g Otrębów gryczanych

  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g oleju
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 30 g drożdży
  • 550 g wody
  • 1 łyżeczkę soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 g mąki ryżowej
  • 250 g mąki gryczanej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Chleb jaglano-gryczany
  1. 1. W naczyniu miksującym umieścić kaszę jaglaną i ją zmiksować 30s/obr 10

    można też użyć już gotowej mąki jaglanej - wtedy pomijamy punkt 1 !!!

    2. Dodać pozostałe składniki.

    3. Wyrabiać 3 min/Ciasto

    4. Przelać masę do dwóch keksówek wysmarowanych oliwą i obsypanych otrębami gryczanymi i wstawić do piekarnika. Po około 20 minutach właczyć piekarnik na 35 minut temp.190'C

     

    ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, po czym wyłączam grzanie i zostawiam tylko światło, w takiej temperaturze chlebki wyrastają ok 20 minut, potem piekę dalej już na normalnym trybie ...

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do przepisu używam 2 keksówki długości około 25cm.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry - polecam.

    Zgłoszony przez Jolie na września 4, 2016 at 22:06.

    Bardzo dobry - polecam. Jednak ja musialam 3x powtarzac wyrabianie ciasta gdyz skladniki nie chcialy sie polaczyc. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • powinno się udać spróbuj ...

    Zgłoszony przez Kaskasto na lipca 1, 2016 at 08:28.

    powinno się udać tmrc_emoticons.) spróbuj ...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naprawdę pyszny-robiłam

    Zgłoszony przez ka_pa na czerwca 17, 2016 at 16:10.

    Naprawdę pyszny-robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy jak zmielę ryż i kaszę

    Zgłoszony przez truskawka na kwietnia 20, 2016 at 15:26.

    Czy jak zmielę ryż i kaszę gryczaną to będzie to samo??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chleb posmakował nawet

    Zgłoszony przez Kaskasto na stycznia 29, 2016 at 08:38.

    chleb posmakował nawet dzieciakom, które na hasło chleb bezzglutenowy kręciły nosem tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze