Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- 1 łyżki Nasiona chia i babka plesznik
- 40 g Otrębów gryczanych
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g oleju
- 100 g ziaren słonecznika
- 30 g drożdży
- 550 g wody
- 1 łyżeczkę soli
- 2 łyżeczki cukru
- 150 g mąki ryżowej
- 250 g mąki gryczanej
- 100 g kaszy jaglanej
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. W naczyniu miksującym umieścić kaszę jaglaną i ją zmiksować 30s/obr 10
można też użyć już gotowej mąki jaglanej - wtedy pomijamy punkt 1 !!!
2. Dodać pozostałe składniki.
3. Wyrabiać 3 min/
"Ciasto"
4. Przelać masę do dwóch keksówek wysmarowanych oliwą i obsypanych otrębami gryczanymi i wstawić do piekarnika. Po około 20 minutach właczyć piekarnik na 35 minut temp.190'C
ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, po czym wyłączam grzanie i zostawiam tylko światło, w takiej temperaturze chlebki wyrastają ok 20 minut, potem piekę dalej już na normalnym trybie ...
Chleb jaglano-gryczany
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Do przepisu używam 2 keksówki długości około 25cm.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry - polecam.
Bardzo dobry - polecam. Jednak ja musialam 3x powtarzac wyrabianie ciasta gdyz skladniki nie chcialy sie polaczyc.
powinno się udać spróbuj ...
powinno się udać
spróbuj ...
Naprawdę pyszny-robiłam
Naprawdę pyszny-robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Polecam
Czy jak zmielę ryż i kaszę
Czy jak zmielę ryż i kaszę gryczaną to będzie to samo??
chleb posmakował nawet
chleb posmakował nawet dzieciakom, które na hasło chleb bezzglutenowy kręciły nosem
