Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Na ciasto
- 50 gramów słonecznika łuskanego
- 50 gramów siemienia lnianego
- 500 gramów mąki krupczatki
- 50 gramów pestek dyni
- 50 gramów sezamu
- 500 gramów ciepłej wody
- 50 gramów dowolnych otrąb, mogą być orkiszowe, owsiane. żytnie itp.
- 1 łyżeczki cukru
- 50 gramów drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Do
włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności.
Zamieszać 10 sek./obr.6.
Otworzyć pokrywę- zgarnąć i zamieszać składniki kopystką.
Założyć pokrywę i wyrabiać 3 min./
Przykryć MT i pozostawić w naczyniu aż podwoi objętość(ok.15-20 min).
Formę posmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wyłożyć ciasto do formy, wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 1 godz./ 180 st. C
Po upieczeniu natychmiast wyjąć chleb z formy najlepiej na płócienną ściereczkę.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Do chleba oprócz ziaren można dodawać za każdym razem inne składniki np.: żurawinę, śliwki suszone, morele suszone lub dowolne orzechy.
ŻYCZĘ udanych wypieków. POZDRAWIAM. Lidka Abramowicz (L.A.)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzmamula: Dokładnie! To samo chciałem napisać.
mamula: Dokładnie! To samo chciałem napisać.
Potwierdza bardzo fajny i smaczny chebek!
Potwierdza bardzo fajny i smaczny chebek!
Chleb znakomity! Chyba najlepszy jaki do tej pory...
Chleb znakomity! Chyba najlepszy jaki do tej pory zrobiłam. Dodałam mąkę pszenną bo akurat krupczatka mi się skończyła.
Bardzo proszę o zmianę nazwy- ten chleb to nie...
Bardzo proszę o zmianę nazwy- ten chleb to nie jest chleb pełnoziarnisty tylko wieloziarnisty, to jest istotna różnica. Osoby na diecie zdrowotnej tracą czas zaglądając na ten przepis.
Pyszny chleb😃. Dałam mąkę pszenną...
Pyszny chleb😃. Dałam mąkę pszenną pelnoziarnistą i żytnią (mniej więcej po pół). W połowie pracy musiałam wyjść z domu, więc ciasto w foremce włożyłam do piekarnika na 15 min w temp. 40 stopni, a potem 180 stopni na 40 min. Później już stygł w wyłączonym piekarniku.
Wyszedł pyszny👌😃
Chlebek rewelacja. Zjadamy go wszyscy z ogromną...
Chlebek rewelacja. Zjadamy go wszyscy z ogromną przyjemnością, nawet dzieci (5 i 12 lat). Mąż już się dopytywał kiedy znów zrobię.
Rewelacyjny przepis Zawsze wychodzi, nawet przy...
Rewelacyjny przepis
Zawsze wychodzi, nawet przy modyfikacjach składników, ja często mieszam krupczatkę z mąką żytnią i orkiszową a zamiast otrębów i sezamu dodaję żurawinę suszoną.
Chlebek bardzo dobry !!!! Jasny i łatwy przepis....
Chlebek bardzo dobry !!!! Jasny i łatwy przepis. Dodałam innej mąki i mimo tego wyszedł znakomity. POLECAM
Na jakiej blaszce piec ten chlebek?
Na jakiej blaszce piec ten chlebek?
chelebek rewelacja bde go robi
chelebek rewelacja. będe go robić
Kolejny dzie kolejny raz chlebek najlepszy przepis...
Kolejny dzień, kolejny raz chlebek. najlepszy przepis! Polecam serdecznie.
Wlasnie wkladam do piekarnika. Wyrosl...
Wlasnie wkladam do piekarnika. Wyrosl piéknie.
Pyszny chlebek. Często go piekę
Pyszny chlebek. Często go piekę
Bardzo dziękuję za ten przepis!Chlebek...
Bardzo dziękuję za ten przepis!Chlebek przepyszny, a co najważniejsze moje dzieci zjadają się w końcu pieczywem z ziarenkami.
Polecam!
Chlebek obłędny! Za każdym razem wychodzi...
Chlebek obłędny! Za każdym razem wychodzi
mój ulubiony!
mam pytanie w jakiej blaszce powinnam piec...
mam pytanie w jakiej blaszce powinnam piec chlebek? takiej jak na pasztet?
Rewelacja!! Mój pierwszy upieczony w misiu...
Rewelacja!! Mój pierwszy upieczony w misiu chleb i chyba już zostanie na zawsze, bo jak do tej pory lepszego nie zrobiłam...
Upiekłam i wyszedł mi przepięknie. Sama,...
Upiekłam i wyszedł mi przepięknie. Sama, niestety, nie dodam żadnego przepisu bo dopiero raczkuję i na tym etapie pozostanę przez najbliższe dziewsięciolecia
Bogna
cudo
cudo
Chlebek przepyszny ,wiele
Chlebek przepyszny ,wiele razy juz go piekłam.Ostatnio nie miałam krupczatki więc dałam mąkę pszenną też pyszny.wyszedł
Ja piekę góra- dół.
Ja piekę góra- dół.
Lidka Abramowicz
Lidka pieczesz na termoobiegu
Lidka pieczesz na termoobiegu czy gora-dol?? z gory dziekuje
pieczecie na termoobiegu czy
pieczecie na termoobiegu czy gora dol?? chlebek wlasnie bedzie ladowal w piekarniku
Dziękuję i polecam inne moje
Dziękuję i polecam inne moje przepisy. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
Super smaczny,zamiast sezamu
Super smaczny,zamiast sezamu dodałam nasiona CHIA.Zamierzam piec go często
dziękuję za przepis 
Piekę chleby,teraz z TM.
Piekę chleby,teraz z TM. Bardzo dobry przepis. Polecam
Rewelacja. Ja wymieszalam,
Rewelacja. Ja wymieszalam, mąki (pelnoziarnista, zytnia i troszkę przennej), chlebek wyszedł pyszny.
I o to chodzi w gotowaniu z
I o to chodzi w gotowaniu z thermomixem. To my decydujemy co wkładamy do naczynia miksującego i jaki efekt osiągniemy.
Nie trzeba się bać. Warto eksperymentować. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
Jak dla mnie jest to
Jak dla mnie jest to rewelacyjna baza pod każdy chleb. Zostawiam 100 g krupczatki, a resztę zamieniam na mąki, które mam pod ręką. Zawsze wychodzi i zawsze jest wilgotny. Raz w tygodniu piekę go obowiązkowo
dodaję do wypróbowania
dodaję do wypróbowania
mąka razowa zamiast
mąka razowa zamiast krupczatki
ja zamiast krupczatki dałam 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej i 250 g zwykłej pszennej i chlebuś wyszedł smacznie
Dziękuję za przepis na szybki
Chlebek - pierwsz klasa!
Chlebek - pierwsz klasa! Jadłam go wielokrotnie i piekłam również
Polecam gorąco 
Szybki, łatwy i przyjemny w
Szybki, łatwy i przyjemny w wykonaniu. A do tego zdrowy i przepyszny! Gratulację! Będę go robić bardzo często. W moim chlebku skórka wyszła pachnąca i chrupiąca. Najlepszy z masełkiem, sałatą i pomidorem! Polecam
Ana
A kto był taki miły i dał mi
A kto był taki miły i dał mi fajne oceny ? Dziękuję i POZDRAWIAM.
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="
" width="19" height="19"> Lidka
Lidka Abramowicz
Cieszę się, że i moje
Cieszę się, że i moje przepisy mogą się przydać. Smacznego i POZDRAWIAM.
" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Tak trzeba dłużej piec. Każdy
Tak trzeba dłużej piec. Każdy piekarnik trochę inaczej piecze. Poza tym zależy jakiej wielkości mamy blaszkę i z jakiego materiału jest wykonana. POZDRAWIAM
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Pyszny chlebuś. Cała rodzina
Pyszny chlebuś. Cała rodzina się zajada. Tylko co zrobić jeśli spód i boki chlebka wydają się za miękkie i niedopieczone? Pozostawić dłużej w piekarniku?
Wyśmienity chlebek !!!! Dawno
Wyśmienity chlebek !!!! Dawno nic mi się tak nie udało !!!!! Łatwy przepis - gratuluję i dziękuję
Wyśmienity chlebek !!!! Dawno
Wyśmienity chlebek !!!! Dawno nic mi się tak nie udało !!!!! Łatwy przepis - gratuluję i dziękuję