Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 100 g rodzynek
- 150 g mleka
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła, zimnego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g mąki
-
6
35min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis szefa kuchni Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Przyjęcie Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Piknik Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Śniadanie Podwieczorek Przekąska Wiosna Lato Jesień Zima Łatwe Szybkie Niedrogie Angielska Deser Ciasto Ciastka Bułka
5
Przygotowanie
Jajka rozbić z mlekiem 3 sek. obr. 4
Dodać pozostałe składniki "Blokada naczynia miksującego" czas 3 min. "Ciasto"
Wyłożyć ciasto i rozwałkować na grubość 1,5 cm.
Miarką MT wycinać krążki i układać je na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Piec w temp. 200C czas 15 min.
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Jeśli podczas wyrabiania ciasto się klei - można dosypać mąki.Podawać z masłem lub dżemem.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWłaśnie je upiekłam i są bardzo dobre....
Właśnie je upiekłam i są bardzo dobre. Dodałam więcej mąki, ponieważ ciasto mocno się lepiło.Wykrawałam je szklanką. Fajny, szybki przepis. Polecam i smacznego
smaczne bułeczki, ale ja nastepnym razem dodam...
smaczne bułeczki, ale ja nastepnym razem dodam wiecej cukru- moja rodzina tak lubi.
Bardzo smaczne bułeczki, ale
Bardzo smaczne bułeczki, ale zdecydowanie trzeba dodać więcej mąki. Przed upieczeniem smaruje bułeczki odlanym jajkiem z mlekiem. Do wykrajania sconsów można kupić specjalny wykrajacz-polecam!
Sconsy można podawać z dżemem i bitą śmietaną.
musze koniecznie zrobić
musze koniecznie zrobić dodane do wypróbowania
Bardzo smaczne, ale trzeba
Bardzo smaczne, ale trzeba dodać trochę więcej mąki (ja używam pełnoziarnistej na pół ze zwykłą pszenną), a rodzynki i inne bajery dodać dopiero na koniec mieszania, bo się zbytnio rozdrobnią. Ja daję mniej cukru (jakieś 30 g), warto też na początku odlać troszkę jajek z mlekiem do smarowania sconesów przed upieczeniem. Polecam też dodanie, oprócz rodzynek, suszonej żurawiny, słonecznika itp. Wykrawać lepiej większą szklanką smacznego!