Składniki
ciasto
- 150 g ciepłej wody
- 20 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 350 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek, (zalewy z suszonych pomidorów)
- 1 łyżeczka soli
- 5 g płatków suszonych pomidorów
Przygotowanie
1.Wszystkie składniki umieścić w naczyniu w podanej kolejności; wyrobić 2,5 min /
"Ciasto"
2.wyjąć z naczynia, poczekać aż wyrośnie (podwoi objętość) ok.45 min
3.chwilkę zagnieść (odpowietrzyć); podzielić na 3 części
4.każdą część podzielić na dwie, uturlać ruloniki, zapleść bagietkę
5.ułożyć na blasze ( przedzielić perganimem, żeby się nie skleiły), poczekać aż ponownie wyrosną ok. 20-30min, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać bialym i czarnym sezamem
6.Piec ok.20 minut w temp 180-200*C
ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Poniaważ jestem osobą oszczędną i nie lubię jak mi się coś w kuchni marnuje wymyśliłam jak spożytkować oliwę/zalewę, która zostawala po użyciu suszonych pomidorów w zalewie.
Przyprawę "Pomidory suszone -płatki" kupuję na bazarku.
Bagietki mają ciekawy smak. Myślę, że będą doskonałym dodatkiem do mięs i sałatek w nadchodzącym okresie grillowania
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzElu bagietki pyszne,były
Elu bagietki pyszne,były hitem na grilu
użyłam 100g pomidorów w zalewie, dziękuję za przepis i podpowiedż
Pozdrawiam 
Eluniu upiekłam Twoje
Eluniu upiekłam Twoje bułeczki i powiem Ci kochana, że bardzo mi smakują. Super smak
będę je często piekła
pozdrawiam i dziekuję 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Cieszę się, że smakują
Cieszę się, że smakują
Pozdrawiam serdecznie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo dobry przepis, jedynie
Bardzo dobry przepis, jedynie dłużej potrzymałam bagietki w piekarniku, żeby skórka była bardziej chrupka
Pyyyyszniutkie!!!!
Sylwia
Bardzo podoba mi się
Bardzo podoba mi się
Super, zrobię Twoja bagietki
Super, zrobię Twoja bagietki na majówkę

Elu, pomysł z zalewą z
Elu, pomysł z zalewą z pomidorów - genialny! Wykorzystam na pewno!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Sa super8) . Uwielbiam
Sa super
. Uwielbiam pomidory suszone
, nawet na kanapke
Pychote upieklas

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Fajny i ciekawy przepis a
Fajny i ciekawy przepis a bagietki z pewnością są pyszne. Dodaje do przepisów do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
zamiast suszonych płatków
zamiast suszonych płatków pomidorów można dodać pomidory z zalewy (ok.70-100g). Przed włożeniem wszystkich składników do naczynia trzeba by było je posiekać 5s. / obr.4-5
Ja używam suszonych płatków, ponieważ pomidory z zalewy wykorzystuję do różnych past do chleba i do faszerowania mięs. Zawsze zostawało mi tej pysznej zalewy i dlatego taki przepis.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/