3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Placek po włosku z cebulą


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

Placek po włosku z cebulą

  • 4 cebule, przekrojone na połówki (400 g)
  • Dodatki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szczypta cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 20 g oliwy z oliwek, extra virgin, plus dodatkowa porcja
  • 380 g wody
  • 600 g mąki
  • Ciasto
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 40 g wody
  • 2 łyżeczki soli
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu


    1. Ciasto Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać 320 g wody, 20 g oliwy z oliwek, świeże drożdże i cukier, wyrobić 2 min/ Zablokowany / Interwał .

    2. Dodać sól i 60 g wody, wyrobić 2 min/ Zablokowany / Interwał . Na blachę do pieczenia nalać 2 łyżeczki oliwy z oliwek, natłuszczona kopystką wyłożyć na nią ciasto. Dłońmi natłuszczonymi oliwą uformować ciasto w kształcie kuli i polać cienką warstwą oliwy. Przykryć ciasto miską i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 minut. W czasie wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

    3. Bez wyrabiania wyłożyć ciasto na blachę i rozprowadzić posmarowanymi oliwą palcami. Dodatki

    4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 6 s/obr. 4, rozprowadzić na wierzchu ciasta.

    5. Do naczynia miksującego wlać oliwę z oliwek i wodę, dodać sól, wymieszać 10 s/obr. 4, otrzymaną mieszanką skropić cebulę. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez około 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na kwadraty.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz