Tu jesteś:
4
Składniki
Ciasto drożdżowo kruche
- 500 gramów mąki pszennej
- 200 g masła
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
farsz
- 600 g ziemniaków
- 450 g kaszy gryczanej
- 350 g twarogu
- 1 porcje kwaśnej śmietany, szklanka
- 5 jaj
- 150 g masła lub smalcu
- 1 łyżka suszonej mięty
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki piperzu
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
9
5
Przygotowanie
- 1) Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać 1000g wody, włożyć koszyczek. Do koszycka wsypać 450g kaszy, nałozyć pokrywkę, a na nią [rzystawkę varoma. Do varomy ułozyc 600g obranych, umytych, pokrojonych na kawałki ziemniaków. Gotować 30min/varoma/obrt 4. (górna część kaszy moze sie nie ugotowac z uwagi na jej ilość, nnie martwimy się tym)
2)Na plaskim talerzu stawiamy przystawke od varomy. Ziemniaki traktujemy tłuczkiem do ziemniakó, dodajemy kaszę i twaróg oraz resztę składników. Wszystko razem mieszamy za pomocą kopystki lub czystych rąk. wychodzi tego sporo. Odstawiamy - Do
"Blokada naczynia miksującego" dodajemy śmietanę, drozdzę i cukier. 20sek/obrt 4 (do połączenia składników). Dodajemy mąkę, masło, sól.
Mieszamy 30sek/obrt6 pomagając"Mieszanie" . Nastepnie 2min/
"Ciasto" pomagając
"Mieszanie" .ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3 częsci. Wiekszą cześć rozprowadzamy na blaszcze (standardowa) wykłądając brzegi, dajemy farsz i druga część rozwałkowanego ciasta.
Mnie to ciasto nigdy nie chce sie idealnie wałkować dlatego górę wyklejam, a po upieczeniu odwracam spodem do góry
Pieczemy 180 stopni przez 1h20min
farsz
ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
jemy na ciepło, na zimno, samo,z sosem, kefirem jak kto chce
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz