3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Piróg biłgorajski


Wydrukuj:
4

Składniki

Ciasto drożdżowo kruche

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

farsz

  • 600 g ziemniaków
  • 450 g kaszy gryczanej
  • 350 g twarogu
  • 1 porcje kwaśnej śmietany, szklanka
  • 5 jaj
  • 150 g masła lub smalcu
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki piperzu
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    farsz
  1. 1) Do Closed lid wlać 1000g wody, włożyć koszyczek. Do koszycka wsypać 450g kaszy, nałozyć pokrywkę, a na nią [rzystawkę varoma. Do varomy ułozyc 600g obranych, umytych, pokrojonych na kawałki ziemniaków. Gotować 30min/varoma/obrt 4. (górna część kaszy moze sie nie ugotowac z uwagi na jej ilość, nnie martwimy się tym)

    2)Na plaskim talerzu stawiamy przystawke od varomy. Ziemniaki traktujemy tłuczkiem do ziemniakó, dodajemy kaszę i twaróg oraz resztę składników. Wszystko razem mieszamy za pomocą kopystki lub czystych rąk. wychodzi tego sporo. Odstawiamytmrc_emoticons.)
  2. ciasto
  3. Do Closed lid dodajemy śmietanę, drozdzę i cukier. 20sek/obrt 4 (do połączenia składników). Dodajemy mąkę, masło, sól.
    Mieszamy 30sek/obrt6 pomagającGentle stir setting. Nastepnie 2min/Dough mode pomagającGentle stir setting.ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3 częsci. Wiekszą cześć rozprowadzamy na blaszcze (standardowa) wykłądając brzegi, dajemy farsz i druga część rozwałkowanego ciasta.

    Mnie to ciasto nigdy nie chce sie idealnie wałkować dlatego górę wyklejam, a po upieczeniu odwracam spodem do górytmrc_emoticons.)

    Pieczemy 180 stopni przez 1h20min
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

jemy na ciepło, na zimno, samo,z sosem, kefirem jak kto chcetmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy