3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Paluch słone - salzstangerl


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 250 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 szczypty cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g Miekkiego masla
  • 2 łyżki Oleju z zarodkow kukurydzy, Mazola maiskeimöl
  • 1 jajko, Rostrzepane
  • 1-1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki wody
  • Gruba sól, Do posypania
  • Kminek lub czarnuszka, Do posypania
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Mleko, drożdże i cukier wymieszać 2min./37°C/obr.2

    2. Dodać mąkę, masło, olej, połowę rostrzepanego jajka i sól. Wyrobić 2min/Dough mode

    3. Uformować kule i przełożyć do dużej miski. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut aż podwoi objętość.

    4. Kule podzielić na 2 części. I pozostawić na blacie na kolejne 10 minut.

    5. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Przygotować 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.

    6. Każda kule cienko rozwałkować w duże koło, podzielić na 8 części jak na Rogale i każda część zwijac od najszerszej części dociskajac i rolowac na boki aby były dłuższe.

    7. Do 2 połowy jajka dodać wodę. Każdego palucha posmarować i posypać solą gruboziarnista i kominkiem lub czarnuszka.

    8. Piec 15 minut na złoty kolor. Podawać przestudzone.
10
11

Porady

Paluch przed zwijaniem można przesmarowac masłem ziolowym, można dodać plaster szynki. Wierzch można posypać serem. Warianty mogą być różne wg upodobania.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy