3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Paluch słone - salzstangerl


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 250 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 szczypty cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g Miekkiego masla
  • 2 łyżki Oleju z zarodkow kukurydzy, Mazola maiskeimöl
  • 1 jajko, Rostrzepane
  • 1-1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki wody
  • Gruba sól, Do posypania
  • Kminek lub czarnuszka, Do posypania
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Mleko, drożdże i cukier wymieszać 2min./37°C/obr.2

    2. Dodać mąkę, masło, olej, połowę rostrzepanego jajka i sól. Wyrobić 2min/Ciasto

    3. Uformować kule i przełożyć do dużej miski. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut aż podwoi objętość.

    4. Kule podzielić na 2 części. I pozostawić na blacie na kolejne 10 minut.

    5. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Przygotować 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.

    6. Każda kule cienko rozwałkować w duże koło, podzielić na 8 części jak na Rogale i każda część zwijac od najszerszej części dociskajac i rolowac na boki aby były dłuższe.

    7. Do 2 połowy jajka dodać wodę. Każdego palucha posmarować i posypać solą gruboziarnista i kominkiem lub czarnuszka.

    8. Piec 15 minut na złoty kolor. Podawać przestudzone.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Paluch przed zwijaniem można przesmarowac masłem ziolowym, można dodać plaster szynki. Wierzch można posypać serem. Warianty mogą być różne wg upodobania.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy