Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
750 g
Chleb bazowy (na drożdżach)
- 500 g mąki, dowolna mąka zbożowa (pszenna, żytnia, mieszanka orkiszowej i pszennej itp.)
- 325 g wody
- 25 g drożdży świeżych
- 10 g soli
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 325 g wody.
- Wkruszyć 25 g drożdży.
"Miksowanie" Miksowanie (czas: 10 sekund, obroty: 6).
- Wsypać 500 g mąki.
- Wsypać 10 g soli.
"Ciasto" Wyrabianie ciasta (czas: 5 minut).
- Ciasto przełożyć do keksówki (rozmiar np. 11x28 ).
- Pozostawić do wyrośnięcia (czas: około 30 minut).
- Przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik do 250°C.
- Piec przez 10 minut w temperaturze 250°C.
- Zmniejszyć temperaturę do 200°C.
- Piec 20 minut w temperaturze 200°C.
- Wyłączyć piekarnik, uchylić jego dzwiczki i pozostawić w nim chleb na kolejne 20 minut.
Najprostszy chleb na drożdżach - przepis dla lubiących eksperymentować (i nie tylko)
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Jest to przepis w sam raz dla miłośników eksperymentowania. Do jego zrobienia można użyć różnych typów mąk, mieszanek różnych mąk, nożna dodawać do niego różne dodatki jak np. pestki dyni, siemię lniane, suszone pomidory, kminek itp.
Na zdjęciach chleb na mieszance mąki pszennej, orkiszowej i gryczanej.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz