3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Najprostszy chleb na drożdżach - przepis dla lubiących eksperymentować (i nie tylko)


Wydrukuj:
4

Składniki

750 g

Chleb bazowy (na drożdżach)

  • 500 g mąki, dowolna mąka zbożowa (pszenna, żytnia, mieszanka orkiszowej i pszennej itp.)
  • 325 g wody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 10 g soli
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Najprostszy chleb na drożdżach - przepis dla lubiących eksperymentować (i nie tylko)
  1. Do naczynia miksującego wlać 325 g wody.
  2. Wkruszyć 25 g drożdży.
  3. Miksowanie Miksowanie (czas: 10 sekund, obroty: 6).
  4. Wsypać 500 g mąki.
  5. Wsypać 10 g soli.
  6. Ciasto Wyrabianie ciasta (czas: 5 minut).
  7. Ciasto przełożyć do keksówki (rozmiar np. 11x28 ).
  8. Pozostawić do wyrośnięcia (czas: około 30 minut).
  9. Przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik do 250°C.
  10. Piec przez 10 minut w temperaturze 250°C.
  11. Zmniejszyć temperaturę do 200°C.
  12. Piec 20 minut w temperaturze 200°C.
  13. Wyłączyć piekarnik, uchylić jego dzwiczki i pozostawić w nim chleb na kolejne 20 minut.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jest to przepis w sam raz dla miłośników eksperymentowania. Do jego zrobienia można użyć różnych typów mąk, mieszanek różnych mąk, nożna dodawać do niego różne dodatki jak np. pestki dyni, siemię lniane, suszone pomidory, kminek itp.

Na zdjęciach chleb na mieszance mąki pszennej, orkiszowej i gryczanej. tmrc_emoticons.;)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy