Tu jesteś:
4
Składniki
100 g
Najlepszy orkiszowy chleb na Thermomix
- 100 gramy migdały w słupkach
- 30 gramy słonecznik łuskany
- 30 gramy pestki dyni
- 2 łyżeczki brązowy cukier, lub miód
- 430 gramy MĄKA ORKISZOWA, Jasna
- 30 gramy SIEMIE LNIANE
- 25 gramy drożdże świeże, ewentualnie 7g suszonych
- 5 gramy sól
- 430 gramy woda
- 1 łyżki czarnuszka, do posypania
-
6
2h 55min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 6.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz czarnuszki. Wyrabiamy 3 min/ interwał.
W międzyczasie foremkę do chleba o wymiarach 25cm x 13cm wykładamy papierem do pieczenia. Można użyć też trochę większej foremki, ponieważ ciasto mocno wyrasta.
Ciasto przekładamy do foremki, posypujemy czarnuszką i przykrywamy ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Chleb pieczemy 55 - 60 min. Po wyjęciu czekamy do całkowitego wystygnięcia zanim rozkroimy.
Najlepszy orkiszowy chleb na Thermomix
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz