3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Najlepszy orkiszowy chleb na Thermomix


Wydrukuj:
4

Składniki

100 g

Najlepszy orkiszowy chleb na Thermomix

  • 100 gramy migdały w słupkach
  • 30 gramy słonecznik łuskany
  • 30 gramy pestki dyni
  • 2 łyżeczki brązowy cukier, lub miód
  • 430 gramy MĄKA ORKISZOWA, Jasna
  • 30 gramy SIEMIE LNIANE
  • 25 gramy drożdże świeże, ewentualnie 7g suszonych
  • 5 gramy sól
  • 430 gramy woda
  • 1 łyżki czarnuszka, do posypania
  • 6
    2h 55min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Najlepszy orkiszowy chleb na Thermomix
  1. Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 6.
    Dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz czarnuszki. Wyrabiamy 3 min/ interwał.
    W międzyczasie foremkę do chleba o wymiarach 25cm x 13cm wykładamy papierem do pieczenia. Można użyć też trochę większej foremki, ponieważ ciasto mocno wyrasta.
    Ciasto przekładamy do foremki, posypujemy czarnuszką i przykrywamy ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Chleb pieczemy 55 - 60 min. Po wyjęciu czekamy do całkowitego wystygnięcia zanim rozkroimy.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Po wyjęciu z piekarnika poczekaj, aż całkowicie...

    Zgłoszony przez davidjohn68 na kwietnia 5, 2024 at 06:03.

    Po wyjęciu z piekarnika poczekaj, aż całkowicie wystygnie, zanim pokroisz go na kromki. 1v1 lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W domu wszyscy uwielbiamy ten pyszny chlebek....

    Zgłoszony przez Ewa Wysocz na lutego 3, 2024 at 18:55.

    W domu wszyscy uwielbiamy ten pyszny chlebek. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Piekę go od roku. Został zapisany bez żadnych zmian i zostanie z nami na stałe. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze