
Składniki
- 220 gramów mleka
- 1 jajko lekko roztrzepane
- 15 gramów oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- 80 gramów gęstego jogurtu typu greckiego
- 7 gramów drożdży suchych
- 550 gramów mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 gramów masła klarowanego lub zwykłe masło rozpuszczone
- sezam, czarnuszka, czosnek lub zioła wedle uznania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mleko, jajko, jogurt, oliwę oraz drożdże wymieszać 3 sek./ obr.7
Podgrzać 3 Min. /50ºC/ obr.2
Dodać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto 3 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"
Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą dużej miski, szczelnie owinąć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować przez udeżenie reką w środek, wyłożyć na posypany maką blat i wyrobić.
Podzielić na 6 kawałków.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni razem z dużą blachą do pieczenia na górnej połce.
Każdą kulkę ciasta wyrobić jescze raz ok 2 minut , rozwałkować na kształt łezki o grubośći 5mm.
Na tym etapie dodajemy posypki wedle uznania :
- świeża kolendra, czosnek, rozmaryn, pietruszka
- ziarenka maku, sezamu, słonecznika, czarnuszka
- Ja zazwyczaj stosuję sezam lub czosnek zależnie od dania do jakiego podaję chlebek.
- Placek posypać sezamem i delikatnie go "wwałkować" w ciasto.
Blachę w piekarniku podsypać mąką, układać na gorącej po ok 3 placki i piec ok 10 minut do momentu gdy placki "napuchną" i nabiorą złotego koloru.
Na dwie minuty przed końcem pieczenia każdy placek posmarować dobrze klarowanym masłem.
Upieczone placki zawijać w płócienny ręcznik kuchenny dla zachowania temperatury. Podawać na ciepło do wszelkich potrawek i sosów indyjaskich.
Porady
Placki można też piec przy użyciu kamienia do pizzy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
anka25: tutaj znajdziesz przeliczniki na drożdże https://luksusowakuradomowa.com/drozdze-swieze-suche/#PRZELICZNIKI-DRO%C5%BBD%C5%BBY
chlebek nie smakuje jak prawdziwy naan ale daje 5 gwiazdek bo jak dla mnie super
Nie wiem czy za długo piekłam ale wyszły trochę twarde :/
Chlebek dzisiaj upiekł mój 7 letni synuś
Pyyyyychota

Zachęcający
Dodaję do wypróbowania
Pozdrawiam
dziękuję bardzo za informację ;o) Pozdrawiam
Zawsze jest zasada,że świeżych drożdży daje się dwa razy tyle co suchych. Nigdy nie robiłam ze świeżymi, ale raczej nic nie stoi na przeszkodzie.
Ciekawy przepis... ;o) A czy można w nim użyć świeżych drożdży? Jeśli tak to ile ich trzeba dać? ;o)
Kiedyś jadłam taki chlebek w restauracji
bardzo mi smakował
dodaje do wypróbowania
pozdrawiam 