3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Naan Indyjski chlebek


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 220 gramów mleka
  • 1 jajko lekko roztrzepane
  • 15 gramów oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • 80 gramów gęstego jogurtu typu greckiego
  • 7 gramów drożdży suchych
  • 550 gramów mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 gramów masła klarowanego lub zwykłe masło rozpuszczone
  • sezam, czarnuszka, czosnek lub zioła wedle uznania
5

Przygotowanie

  1. Mleko, jajko, jogurt, oliwę oraz drożdże wymieszać 3 sek./ obr.7

    Podgrzać 3 Min. /50ºC/ obr.2

    Dodać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto 3 min./Closed lid/Dough mode

  2. Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą dużej miski, szczelnie owinąć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

    Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować przez udeżenie reką w środek, wyłożyć na posypany maką blat i wyrobić.

    Podzielić na 6 kawałków.

  3. Piekarnik nagrzać do 230 stopni razem z dużą blachą do pieczenia na górnej połce.

  4. Każdą kulkę ciasta wyrobić jescze raz ok 2 minut , rozwałkować na kształt łezki o grubośći 5mm.

    Na tym etapie dodajemy posypki wedle uznania :

    • świeża kolendra, czosnek, rozmaryn, pietruszka
    • ziarenka maku, sezamu, słonecznika, czarnuszka
    • Ja zazwyczaj stosuję sezam lub czosnek zależnie od dania do jakiego podaję chlebek.
    • Placek posypać sezamem i delikatnie go "wwałkować" w ciasto.
  5. Blachę w piekarniku podsypać mąką, układać na gorącej po ok 3 placki i piec  ok 10 minut do momentu gdy placki "napuchną" i nabiorą złotego koloru.

    Na dwie minuty przed końcem pieczenia każdy placek posmarować dobrze klarowanym masłem.

  6. Upieczone placki zawijać w płócienny ręcznik kuchenny dla zachowania temperatury. Podawać na ciepło do wszelkich potrawek i sosów indyjaskich.

10
11

Porady

Placki można też piec przy użyciu kamienia do pizzy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • chlebek nie smakuje jak prawdziwy naan ale daje 5...

    Zgłoszony przez sasia na września 13, 2017 at 19:31.

    chlebek nie smakuje jak prawdziwy naan ale daje 5 gwiazdek bo jak dla mnie super tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem czy za długo piekłam

    Zgłoszony przez Karolllina na lutego 21, 2016 at 21:58.

    Nie wiem czy za długo piekłam ale wyszły trochę twarde :/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek dzisiaj upiekł mój 7

    Zgłoszony przez becia.mazgaj na grudnia 18, 2015 at 22:11.

    Chlebek dzisiaj upiekł mój 7 letni synuś  tmrc_emoticons.) Pyyyyychota  Love tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zachęcający Dodaję do

    Zgłoszony przez smoczek na kwietnia 30, 2013 at 11:35.

    Zachęcający tmrc_emoticons.) Dodaję do wypróbowania tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziękuję bardzo za informację

    Zgłoszony przez anka25 na marca 27, 2013 at 08:53.

    dziękuję bardzo za informację ;o) Pozdrawiam Big Smile

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zawsze jest zasada,że

    Zgłoszony przez bietka na marca 27, 2013 at 07:10.

    Zawsze jest zasada,że świeżych drożdży daje się dwa razy tyle co suchych. Nigdy nie robiłam ze świeżymi, ale raczej nic nie stoi na przeszkodzie.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook

                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek upiekę i podam z

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 26, 2013 at 21:59.

    tmrc_emoticons.) Chlebek upiekę i podam z orginalnym kurczakiem po indyjsku tmrc_emoticons.) Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis... ;o) A czy

    Zgłoszony przez anka25 na marca 26, 2013 at 21:27.

    Ciekawy przepis... ;o) A czy można w nim użyć świeżych drożdży? Jeśli tak to ile ich trzeba dać? ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kiedyś jadłam taki chlebek w

    Zgłoszony przez magi1 na marca 26, 2013 at 20:50.

    Kiedyś jadłam taki chlebek w restauracji tmrc_emoticons.D bardzo mi smakował tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze