Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 220 gramów mleka
- 1 jajko lekko roztrzepane
- 15 gramów oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- 80 gramów gęstego jogurtu typu greckiego
- 7 gramów drożdży suchych
- 550 gramów mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 gramów masła klarowanego lub zwykłe masło rozpuszczone
- sezam, czarnuszka, czosnek lub zioła wedle uznania
-
6
10min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Mleko, jajko, jogurt, oliwę oraz drożdże wymieszać 3 sek./ obr.7
Podgrzać 3 Min. /50ºC/ obr.2
Dodać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto 3 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"
Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą dużej miski, szczelnie owinąć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować przez udeżenie reką w środek, wyłożyć na posypany maką blat i wyrobić.
Podzielić na 6 kawałków.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni razem z dużą blachą do pieczenia na górnej połce.
Każdą kulkę ciasta wyrobić jescze raz ok 2 minut , rozwałkować na kształt łezki o grubośći 5mm.
Na tym etapie dodajemy posypki wedle uznania :
- świeża kolendra, czosnek, rozmaryn, pietruszka
- ziarenka maku, sezamu, słonecznika, czarnuszka
- Ja zazwyczaj stosuję sezam lub czosnek zależnie od dania do jakiego podaję chlebek.
- Placek posypać sezamem i delikatnie go "wwałkować" w ciasto.
Blachę w piekarniku podsypać mąką, układać na gorącej po ok 3 placki i piec ok 10 minut do momentu gdy placki "napuchną" i nabiorą złotego koloru.
Na dwie minuty przed końcem pieczenia każdy placek posmarować dobrze klarowanym masłem.
Upieczone placki zawijać w płócienny ręcznik kuchenny dla zachowania temperatury. Podawać na ciepło do wszelkich potrawek i sosów indyjaskich.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Placki można też piec przy użyciu kamienia do pizzy.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzanka25: tutaj znajdziesz przeliczniki na drożdże...
anka25: tutaj znajdziesz przeliczniki na drożdże https://luksusowakuradomowa.com/drozdze-swieze-suche/#PRZELICZNIKI-DRO%C5%BBD%C5%BBY
Zosiu, Luksusowa Kura Domowa
chlebek nie smakuje jak prawdziwy naan ale daje 5...
chlebek nie smakuje jak prawdziwy naan ale daje 5 gwiazdek bo jak dla mnie super
Nie wiem czy za długo piekłam
Nie wiem czy za długo piekłam ale wyszły trochę twarde :/
Chlebek dzisiaj upiekł mój 7
Chlebek dzisiaj upiekł mój 7 letni synuś
Pyyyyychota

Zachęcający Dodaję do
Zachęcający
Dodaję do wypróbowania
Pozdrawiam
dziękuję bardzo za informację
dziękuję bardzo za informację ;o) Pozdrawiam
;o)
Zawsze jest zasada,że
Zawsze jest zasada,że świeżych drożdży daje się dwa razy tyle co suchych. Nigdy nie robiłam ze świeżymi, ale raczej nic nie stoi na przeszkodzie.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Chlebek upiekę i podam z
Ciekawy przepis... ;o) A czy
Ciekawy przepis... ;o) A czy można w nim użyć świeżych drożdży? Jeśli tak to ile ich trzeba dać? ;o)
;o)
Kiedyś jadłam taki chlebek w
Kiedyś jadłam taki chlebek w restauracji
bardzo mi smakował
dodaje do wypróbowania
pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję