3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dyniowe bułki


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 80 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka, soli
  • 1 szczypta, gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki, cynamonu
  • 30 g drożdży
  • 500 g mąki, plus dodatkowa porcja do podsypania
  • 350 g dyni, obranej i bez pestek
  • 6
    20min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Dynię pokroić na kawałki, włożyć do koszyczka.

    Do naczynia miksującego wlać 500g wody.

    Gotować dynię 25 min/VAROMA/Obr.1

  2. Wylać wodę. Do naczynia milksującego włożyć dynię, dodać masło oraz przyprawy (bez cukru). Miksować 10s/ obr.6, następnie 25s/ obr.10

     

  3. Dodać cukier oraz jajko 20s/ obr.6

  4. Następnie dodać pokruszone drożdże oraz mąkę i zganiatać 2min/Ciasto

  5. Pozostawić ciasto na 30 min w naczyniu.

    Po tym czasie wyrobić jeszcze raz 30s/Ciasto

  6. Ciasto (dość kleiste) wyciągnąć z naczynia miksującego i rozciagnąć lub rozwałkować na blacie opószonym mąką. Szklanką lub kubkiem wyciąć 10-12 kół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na czas rozgrzewania piekarnika.

  7. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec bułki 17-20 minut do uzyskanie złotego koloru.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Bułki przed pieczeniem można posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz