Tu jesteś:
4
Składniki
2 porcja/porcje/porcji
Chlebki pszenne
- 500 g mąki pszennej
- 5 g suchych drożdży
- 7 g soli
- 320 g wody, W temp. pokojowej
- 2 łyżki oleju
-
6
2h 35min
Czas całkowity 1h 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, drożdże, sól i wlewamy wodę - wyrabiamy 2min/
"Ciasto" . Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, formujemy kule i polewamy olejem (olej rozsmarowujemy na cieście).
2. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 30min.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, formujemy bochenki i ponownie odkładamy do wyrośniecia na 30min (zawiniete w ręczniki kuchenne i włożone np. do miski).
4.Nagrzewamy piekarnik do 230’C, wyrośnięte bochenki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub pod miską. Nacinamy, posypujemy mąką i spryskujemu wodą. Pieczemy 30 min. Po tym czasie ściągamy pokrywę i pieczemy kolejne 15min.
5. Studzimy na kratce.
Chlebki pszenne
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Należy użyć naczynia żaroodpornego z pokrywą lub szklaną miskę, którą kładziemy go góry dnem, a pod nią wkładamy uformowane ciasto.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZrobiłam ścisle wg przepisu. Zniknęły w...
Zrobiłam ścisle wg przepisu. Zniknęły w sekundę
Puszysty prawdziwy chleb. Pycha! polecam!
Zrobiłam ścisle wg przepisu. Zniknęły w...
Zrobiłam ścisle wg przepisu. Zniknęły w sekundę
Puszysty prawdziwy chleb. Pycha! polecam!