3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebki pszenne


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

Chlebki pszenne

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 g suchych drożdży
  • 7 g soli
  • 320 g wody, W temp. pokojowej
  • 2 łyżki oleju
  • 6
    2h 35min
    Czas całkowity 1h 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Chlebki pszenne
  1. 1. Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, drożdże, sól i wlewamy wodę - wyrabiamy 2min/Ciasto. Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, formujemy kule i polewamy olejem (olej rozsmarowujemy na cieście).
    2. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 30min.
    3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, formujemy bochenki i ponownie odkładamy do wyrośniecia na 30min (zawiniete w ręczniki kuchenne i włożone np. do miski).
    4.Nagrzewamy piekarnik do 230’C, wyrośnięte bochenki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub pod miską. Nacinamy, posypujemy mąką i spryskujemu wodą. Pieczemy 30 min. Po tym czasie ściągamy pokrywę i pieczemy kolejne 15min.
    5. Studzimy na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Należy użyć naczynia żaroodpornego z pokrywą lub szklaną miskę, którą kładziemy go góry dnem, a pod nią wkładamy uformowane ciasto.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam ścisle wg przepisu. Zniknęły w...

    Zgłoszony przez MalinaDiana na kwietnia 9, 2020 at 09:13.

    Zrobiłam ścisle wg przepisu. Zniknęły w sekundę tmrc_emoticons.) Puszysty prawdziwy chleb. Pycha! polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam ścisle wg przepisu. Zniknęły w...

    Zgłoszony przez MalinaDiana na kwietnia 9, 2020 at 09:13.

    Zrobiłam ścisle wg przepisu. Zniknęły w sekundę tmrc_emoticons.) Puszysty prawdziwy chleb. Pycha! polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze