Czas przygotowania
                                1h 50min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 35min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     2 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Chlebki pszenne
- 500 g mąki pszennej
 - 5 g suchych drożdży
 - 7 g soli
 - 320 g wody, W temp. pokojowej
 - 2 łyżki oleju
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, drożdże, sól i wlewamy wodę - wyrabiamy 2min/
"Ciasto" . Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, formujemy kule i polewamy olejem (olej rozsmarowujemy na cieście).
2. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 30min.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, formujemy bochenki i ponownie odkładamy do wyrośniecia na 30min (zawiniete w ręczniki kuchenne i włożone np. do miski).
4.Nagrzewamy piekarnik do 230’C, wyrośnięte bochenki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub pod miską. Nacinamy, posypujemy mąką i spryskujemu wodą. Pieczemy 30 min. Po tym czasie ściągamy pokrywę i pieczemy kolejne 15min.
5. Studzimy na kratce. 
Chlebki pszenne
Porady
Należy użyć naczynia żaroodpornego z pokrywą lub szklaną miskę, którą kładziemy go góry dnem, a pod nią wkładamy uformowane ciasto.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 21
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Zrobiłam ścisle wg przepisu. Zniknęły w sekundę
 Puszysty prawdziwy chleb. Pycha! polecam!
            
Zrobiłam ścisle wg przepisu. Zniknęły w sekundę
 Puszysty prawdziwy chleb. Pycha! polecam!