3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek z żurawiną


Wydrukuj:
4

Składniki

0 g

ciasto

  • 150 g ziaren pszenicy
  • 150 g wody letniej
  • 200 g mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 20 g miodu
  • 350 g mąki
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g siemia lnianego
  • 150 g żurawiny suszonej
  • 20 g oleju
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
5

Przygotowanie

  1.  1. Do suchego naczynia miksującego wsypać ziarno pszenicy,          zemleć 1 min/obr.10, przełożyć do innego naczynia, odstawić

    2. Do Blokada naczynia miksującego wlać wodę, mleko, drożdże oraz miód, podgrzać 2     min/37stop./obr.1

    3. Dodać zmieloną pszenicę oraz pozostałe składniki w/g           podanej  kolejności, wyrobić 3 min/Ciasto

    4. Ciasto przełożyć do miski, przyksyć ściereczką i pozostawić     w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto podwoi swoją             objętość)

    5. Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej formy (ok.             40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch               posmarować jajkiem i odstawić na ok. 20 min. 

    6. Chlebek piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stop. ok.30     min. po tym przykryć  wierzch chlebka papierem do               pieczenie i piec jeszcze kolejne 10 min.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Chlebek kroimy i podajemy po ostudzeniu . Moi domownicy uwielbiają z pastą z awokadojajeczną.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz